Vrijheid en stress bij ondernemers: twee kanten van dezelfde medaille

Vrijheid en stress bij ondernemers: twee kanten van dezelfde medaille

Toen ik ruim tien jaar geleden koos voor het ondernemerschap had ik er flink wat jaren in loondienst op zitten. Ik werkte 27 jaar met veel plezier bij een onderwijsbureau. Toch eindigde ik thuis met een burn-out. Nou is een burn-out zelden alleen werkgerelateerd; het zegt immers ook heel veel over jouw persoonlijkheid.

Uiteindelijk kwam ik in 2013 op het punt om het roer definitief om te gooien en voor mezelf te beginnen. En ik ben daar nog iedere dag blij mee. Ik geniet vooral van de vrijheid die ik als ondernemer heb. Dat wil niet zeggen dat het ondernemerschap geen stress met zich meebrengt. Want stress en vrijheid zijn twee kanten van dezelfde medaille.

Ik vind het geweldig dat ik als VA andere ondernemers kan helpen zo veel mogelijk van die vrijheid te laten genieten. Hoe? Door zaken behapbaar te houden en daarmee (langdurige) stress te voorkomen.

Hieronder lees je vijf feiten over ondernemersvrijheid en ondernemersstress. Herken jij ze?

1. Eigen baas

Vrijheidsfeit

De meeste ondernemers vinden het heerlijk om eigen baas te zijn. Je hebt de vrijheid om dingen te doen zoals jij ze wil doen. Je hoeft niet eindeloos te overleggen. Je kunt je creativiteit helemaal inzetten om je bedrijf neer te zetten zoals jij het hebt bedacht. Gaan de zaken niet zoals gehoopt, dan kun je in je eentje meestal snel bijsturen.

Stressfeit

Het grappige is dat wat als voordeel van het ondernemerschap wordt genoemd, ook vaak als nadeel wordt opgevoerd. Eigen baas zijn, betekent óók dat je soms een klankbord mist. Iemand die de zaken vanuit een andere hoek bekijkt. Er zijn periodes dat je het werk niet of nauwelijks aan kan. En vooral: alleen beslissingen nemen is ook een hele verantwoordelijkheid. Maak ik wel de juiste keuze? Kan ik die lening wel terugbetalen? Wat gebeurt er als ik ziek word?

Tip van Tan

Je kunt je aansluiten bij een ondernemersnetwerk, een branchevereniging of een andere club waar je met ondernemers kunt sparren. Deze clubs zijn niet geheel vrijblijvend. Je gaat er niet heen om alleen te komen halen, jij kan ook van meerwaarde zijn voor anderen.


Een VA kan ook met jou sparren, een jaarplan maken of structureel werkzaamheden overnemen. Structureel, omdat je anders steeds tegen hetzelfde probleem aanloopt. Zie de VA als een medewerker in de flexibele schil. Je blijft werken op jouw manier maar staat er niet meer alleen voor. Een van de voordelen is dat het een zakelijke overeenkomst is, je mag dus wat verwachten.

2.  Je kunt je eigen tijd indelen

Vrijheidsfeit

Ik vind het heerlijk om in het weekend te werken. Het geeft me een gevoel van rust. Bovendien hoef ik nooit uren op te nemen om naar de kapper, de tandarts of de fysio te gaan. Ik ga wanneer het mij uitkomt. Omdat de meeste van mijn klanten niet op zaterdag werken, kan ik lekker geconcentreerd aan de slag. Kijk eens of er nog meer manieren zijn om van je vrijheid te genieten die je hebt.

Stressfeit

Als je je eigen tijd kunt indelen en je bent van nature niet zo gedisciplineerd, dan loop je het risico dat je zaken blijft uitstellen. Heb jij last van uitstelgedrag? Dan weet je dat dit op zich al stress oplevert. Overigens is luiheid zelden de oorzaak van uitstelgedrag. Eerder heeft het te maken met gebrek aan interesse, het gevoel hebben dat je altijd druk-druk-druk bent en gebrek aan zelfvertrouwen (faalangst). Zeker wanneer het werkzaamheden betreft met een deadline, dan zal de stress alleen maar toenemen.

Tip van Tan

Achterhaal de oorzaak van jouw uitstelgedrag en stel jezelf de vraag of het werk is dat écht gedaan moet worden. Je zal verbaasd zijn hoeveel zaken eigenlijk gewoon van je to-do-lijst verdwijnen als je ze eenvoudigweg niet doet. Vergeet ze er dan ook niet af te halen, anders blijven ze stress oproepen 😅


Bedenk dat je ondernemer bent en de vrijheid hebt om zaken te delegeren. Taken uitbesteden en zelf iets anders doen waar je energie van krijgt. Dát is rijkdom.

3. Werkdruk en werkgeluk

Vrijheidsfeit

Werkdruk en werkgeluk. Draaglast en draagkracht. Uit recent onderzoek* is (weer) gebleken dat ZZP’ers hun werk met meer plezier en interesse doen dan hun collega’s in loondienst. ZZP’ers doen hun werk meer bevlogen en autonomie speelt hierbij een belangrijke factor. De belangrijkste drijfveren om ondernemer te blijven zijn dan ook: de vrijheid, de wens om eigen baas te blijven, werk en privé kunnen combineren, passie voor het vak en het vooruitzicht evenveel of meer te gaan verdienen.

Stressfeit

Je werk met plezier doen, op je eigen manier is helaas geen garantie voor een stressvrij leven. De lat steeds hoger leggen, te veel werk aannemen waardoor er geen goede balans meer is tussen werk- en privéleven en thuiswerken kunnen extra spanningen opleveren.

Tip van Tan

Stress op zich kan geen kwaad. Sterker nog: het zorgt ervoor dat we goed werk afleveren, dat we onszelf uitdagen. Het gevaar zit hem in langdurige stress, die niet wordt afgewisseld met voldoende ontspanning. Dus: ervaar je langere tijd stress? Zorg dat je weer kunt ontspannen. Plan yoga, sport of wandelen. Spreek af om dit samen te doen, met een stok achter de deur gaat het makkelijker en samen is een stuk gezelliger.

4. Money, money, money

Vrijheidsfeit

Tja, er zijn ondernemers die hun werk doen vanwege het geld. Zonder uitzendbureau of werkgever tussen een opdrachtgever en jou, blijft er meer voor jou over. Bovendien heb je de vrijheid om tarieven te vragen die een stuk hoger liggen dan wanneer je in loondienst zou werken. Ondernemers die ‘moeiteloos’ bakken met geld verdienen, ik ken ze niet. Maar ik gun het je van harte.

Stressfeit

Tegenover torenhoge omzetten staat geldstress. Ondernemen betekent ook financiële onzekerheid. Zeker als je net begint. Daarom is het belangrijk om op de lange termijn te kijken. Als je niet iedere maand last wilt hebben van onzekerheid en geldstress, zorg je dat je een buffer opbouwt, dat je verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid en dat je meerdere opdrachtgevers hebt.

Tip van Tan

De grootste valkuil van ondernemers is dat ze ‘alles’ zelf willen doen. Zelfs bij een lage omzet is het de moeite waard om te kijken welke zaken je kunt uitbesteden. Bij mijn klanten zie ik dat ze het vaak heel lang hebben uitgesteld, juist omdat ze denken dat werk uitbesteden alleen maar geld kost. Denk jij ook zo? Lees dan het rekenvoorbeeld in dit artikel eens, dan zie je hoeveel geld het je uiteindelijk oplevert!

5. (Niet) altijd bereikbaar zijn

Vrijheidsfeit

Je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn. Echt niet. Dat is vrijheid. Heb jij klanten die je om de haverklap bellen? Klanten die je appen, mailen en sms’en door elkaar? Je hoeft niet altijd te reageren. Echt niet. Als ondernemer bepaal jij je eigen spelregels. Communiceer die duidelijk en met respect. Enne, vind je het leuk, al die aandacht en om van alle kanten bestookt te worden? Lekker zo houden. Dat is ook ondernemersvrijheid.

Stressfeit

Heb jij je telefoon altijd aan staan? Dan sta je zelf waarschijnlijk ook altijd aan. Ben je altijd bereikbaar en altijd bereid om te helpen? Durf je geen nee te zeggen en denk je dat ‘de klant is koning’ betekent dat jij moet komen opdraven als een klant erom vraagt? Dan kan het niet anders dan dat je hiervan stress ondervindt. Doe er iets aan. Wat? Lees verder.

Tip van Tan

Ik vind het heel belangrijk dat ik baas ben over mijn eigen tijd en dat ik gefocust kan werken voor het beste resultaat voor mijn klanten. Daar kan ik geen afleiding bij gebruiken. Wil je weten hoe ik het heb opgelost? Door hierover eerlijk en duidelijk te zijn. Kijk zelf maar, dit is een stukje tekst die staat op mijn contactpagina:


Telefonisch slecht bereikbaar

Dat klinkt vreemd hé? Een ondernemer die telefonisch niet goed bereikbaar is. Toch is er goed over nagedacht. Want ik ben aan het werk voor één van mijn klanten. En een telefoontje onderbreekt mijn concentratie en flow. Niet eerlijk voor mijn klant. Die verdient een snelle, goede en zorgvuldige ondersteuning. Dat wil jij toch ook? Het snelst heb je contact met me via e-mail. Mijn mailbox check ik drie keer per dag. Toch liever telefonisch overleg? Dan plannen we dat gewoon even in.


Ondernemen, ik vind het heerlijk en de mensen met wie ik werk hebben eigenlijk allemaal te weinig tijd om alles zelf te doen of ze missen de kennis om zaken professioneel te regelen. Helaas komen veel klanten pas als ze helemaal overlopen en het extra moeilijk is om nog iets af te stoten.

Ben jij nieuwsgierig of een VA ervoor kan zorgen dat jij meer van je ondernemersvrijheid kan genieten én ondertussen kan groeien met je bedrijf? Bel me dan gerust, maar je weet nu dat ik dan niet opneem. 🤣

Dus stuur me een berichtje via de contactpagina. Zet er vooral in wanneer het jou uitkomt dat ik jou terugbel! Of nog makkelijker: plan ons gesprek gelijk in.

*Bron:
Dit onderzoek is verricht door Kien Onderzoek in opdracht van Het PR Bureau namens Tellow.

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.