Nico Jacobs

In gesprek met: Nico Jacobs

In augustus 2017 benaderde Nico Jacobs mij. Hij was op zoek naar iemand die zijn webteksten aansprekender kon maken en had mijn naam doorgekregen. Als ervaringsdeskundige -ik heb zo’n 10 jaar hypnotherapie gevolgd- wilde ik dat héél graag voor hem doen.

Die samenwerking beviel zo goed, dat ik Nico achter de schermen help met de groeistappen die hij met zijn bedrijf zet. Zo verlegt hij zijn focus van het uitoefenen van hypnotherapie naar het trainen van hypnotherapeuten. Ik ging in gesprek met: Nico Jacobs en stelde hem 9 vragen, lees je mee?

1. Nico, wat is hypnotherapie eigenlijk?

Hypnose verlaagt je breinactiviteit naar de thèta staat, de staat waarin we leren. Jonge kinderen bevinden zich continu hierin. In deze staat is het mogelijk om met therapie van ongewenst gedrag af te komen zoals angsten, nare gewoontes als nagelbijten, allergieën, verslaving en ook stress en burn-out klachten

2. Zeg eens eerlijk: kun jij gedachten lezen of mensen rare dingen laten doen?

Alleen als jij dat wilt. Nee eerlijk, sommige mensen doen per definitie al raar. Let maar eens op wanneer je op een zonnige dag gaat ‘mensen kijken’ vanaf een terrasje. En als je die mensen een podium geeft, overdrijven ze dit nog eens.

De mensen die bij mij komen doen  “ rare dingen”  waar ze juist vanaf willen. En dat noemen ze hun probleem.

3. Kan iedereen hypnotherapeut worden of heb je daar speciale gaven voor nodig?

Als je het leuk vindt om met mensen te werken en een goed gevoel krijgt wanneer je iemand helpt, is dat wel een pre. Sommigen zijn daar heel goed in. Die hebben de gave dat mensen spontaan hun diepste verlangens  vertellen zonder dat er überhaupt een vraag is gesteld.

Die vaardigheid kun je natuurlijk ook trainen, maar als dit van nature al in je zit is dat een groot voordeel. Kijk; iedereen kan leren voetballen en een doelpunt scoren. Daarna anderen leren hoe je scoort en ze daarin laten excelleren, dat is het goud.

Nico Jacobs interviw, Aikido en Anthony Robbins

4. Je geeft tegenwoordig trainingen aan hypnotherapeuten. Waarom?

Ik zie veel talenten die het in zich hebben anderen te helpen hun doel te bereiken. Ruwe diamanten, die veel tijd en geld investeren in de hypnotherapie opleiding. Vervolgens wachten ze met praktiseren omdat ze niet weten hoe ze aan klanten moeten komen of het nog niet durven. Zonde vind ik dat!

Want in ons huidig zorgstelsel kan het zijn dat mensen heel lang moeten wachten op hulp. Vaak lopen ze al jaren met een belemmering die met de hulp van een hypnotherapeut oplosbaar is.

Het is mijn missie om zoveel hypnotherapeuten te laten starten, zodat de wachtlijsten snel korter worden en we mensen niet langer met lege handen laten staan. Ik maak me sterk voor de volgende kanteling bij GGZ en Arbodiensten:

  • Erkenning van hypnotherapie als behandeling voor burn-out, ook door zorgverzekeraars;
  • Hypnose als specialisme voor burn-out preventie;
  • Opleiden van HR-managers en verzuimspecialisten in indirecte hypnose voor een betere communicatie;
  • Indirecte hypnose stress-preventietraining voor docenten, zodat ze dit bij kinderen kunnen toepassen;
  • Indirecte hypnose stress-preventietraining werkgevers;
  • Indirecte hypnose stress-preventietraining werknemers.

Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op.

5. Stress en burn-out komen steeds vaker voor. Wat zijn jouw tips om dit te voorkomen?

De kennis om dit te voorkomen is er en is ook toegankelijk voor iedereen. Informatie over betere voeding en bewegen vind je overal op radio, televisie en internet. Helaas is dat niet voldoende. Dat werkt net als met roken. Rokers weten wel dat het slecht is maar blijven toch doorgaan.

De meeste mensen willen snelle begeleide verandering. Dat is waar bijvoorbeeld leefstijltrainingen op inspelen. Gelukkig zie je hier en daar vitaliteitsgroepjes ontstaan; mensen zoeken elkaar op om samen te sporten. Zo combineer je sociaal contact en bewegen, beide uitstekende middelen tegen stress. Wat dat betreft is een hond ook ideaal.

De combinatie van Aikido en hypnose werkt ook perfect in preventie tegen stress of bij de verwerking van een nasleep van een burn-out. Beide elementen komen terug in de experttraining voor hypnotherapeuten.

6. Wat vind je het leukst aan het ondernemerschap?

Dit klinkt vast als een cliché, maar ik voel het echt zo; de vrijheid om te doen wat ik leuk vind.

7. Wat is jouw ondernemers- of levensmotto?

Ik kan alles bereiken wat ik wil, zolang ik anderen help met bereiken wat zij willen.

In gesprek met Nico Jacobs: Kyra en auto

8. Nico, wat is jouw guilty pleasure?

Even denken… ik weet het. Toen ik net begon dachten mensen dat het niet serieus was. Ze dachten niet dat ik dit lang zou volhouden en eerlijk gezegd was ik zelf ook sceptisch.  Hypnose kwam namelijk heel toevallig op mijn pad.

Toen ik nog in loondienst werkte, kwam ik Edwin tegen die ik 10 jaar niet meer had gezien. Ik wist niet beter dan dat hij nog steeds in de bouw zat. Ik weet nog hoe ik reageerde toen we in gesprek waren over Aikido en ik vroeg wat hij vandaag de dag deed. “Niet meer in de bouw? Wat doe je dan voor werk? Hypnosetrainer? Kun je daar je geld mee verdienen dan?”

Als hij mij toen had gezegd dat ik vijf jaar later een succesvolle praktijk in hypnotherapie zou hebben en bovendien hypnosetrainer zou zijn, had ik hard gelachen. Natuurlijk was het de eerste jaren hard werken en zeker geen vetpot. Vakanties bestonden uit kamperen bij een boer op het erf. Van die “zie je wel, dat het niet kan” momenten. Dat voel je gewoon.

Nu rijd ik in een coole auto met mijn naam erop. En heb ik een tv-optreden bij RTL5 gehad. Een naam opgebouwd als hypnosetrainer. Nu hoor ik ze denken: “hoe kan die gast nou in zo’n auto rijden” of “Nico op TV?”

Daar geniet ik stiekem wel van ja. En ik gun mijn cursisten ook dat succes. Dus leer ik ze dat dit voor hun ook bereikbaar is. Want hé, als ik het kan, kan iedereen het.

9. Heb je een lees-, luister- of kijktip?

Netflix heeft hele interessante documentaires over voeding en over het brein. “Hacking your brain” vond ik fascinerend.

Ook luister ik naar podcasts van Thijs Lindthout, Edwin Selij en Anthony Robbins. Ik was kort geleden op zijn Seminar “Unleash The Power Within” en toen vertelde hij over het boek “Think and Grow Rich” van Napoleon Hill.

Dat boek werd in mijn hypnose opleiding ook benoemd en er bestaat nu zelfs nu een hele training gebaseerd op dat boek. Als iets meerdere keren in je aandachtsveld komt, dan moet je dat niet negeren. Dus heb ik het boek gekocht en ben ik het aan het lezen. Dit boek uit 1937 is ook zeker een aanrader, waarop veel andere boeken gebaseerd zijn.

Meer weten over Nico Jacobs?

  • Volg Nico op Facebook en Instagram.
  • Ga een connectie aan met Nico op LinkedIn.
  • Bezoek zijn website.
  • Startend hypnotherapeut? Lees over zijn training of geef je op voor de gratis challenge Succesvol starten met je Hypnotherapiepraktijk.

PS Meer ondernemersverhalen lezen?

Op zoek naar tips en vrolijkheid?

Leuk als je Vlinderss volgt op Instagram. Of… (én mag natuurlijk ook) mis niets en ontvang één keer per maand Vlinderss in je mailbox. Mijn lezers zeggen: dat zijn tips waar je echt iets aan hebt. En natuurlijk makkelijk af te melden als je me beu bent.

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.