Lotty Rothuizen

In gesprek met: Lotty Rothuizen

Vlinderss draait om haar klanten. Regelmatig zet ik zo’n enthousiaste gedreven professional in het zonnetje. En natuurlijk vraag ik tips waar jij ook iets aan hebt. Dit keer een podium voor Lotty Rothuizen, eigenaar van Tekststudio Schrijven-en-Schrappen.

Lotty en ik gaan way back en zijn voormalig schoonzussen. Toen ik in 2013 Vlinderss opstartte deelden we nog meer: het ondernemerschap. Hoe fantastisch kan het zijn? Op vrijdag werkten we samen, zodat ook de VRIMIBO een zekerheid was. Altijd werd ik verwend met een heerlijke lunch en naast werken was er tijd voor hilarische filmpjes of verfrissende wandelingen. We delen een warme band samen, al jaren.

Met een pen die moeiteloos originele teksten schrijft, staat Lotty bekend als de lekkerste copywriter van Nederland. Nu is ze ook nog de lekkerste juf van Nederland. En deelt ze haar kennis op haar unieke manier; incompany als schrijfcoach, met inspiratiesessies en workshops Creatief Schrijven.

Lotty Rothuizen schrijcoach

Lotty Rothuizen coacht tegenwoordig meer dan dat ze schrijft. Waarom deze verandering?

  • Op de eerste plaats omdat de hele dag schrijven me te veel fysieke klachten oplevert. Na een paar jaar pijn in nek en schouders, een nekhernia en een schoudergordelsyndroom, is de pijn na een zenuwblokkade onder controle. Dat wil ik graag zo houden.
  • Op de tweede plaats ben ik een echte ondernemer die altijd behoefte heeft aan vernieuwing. Ik ben altijd op ontdekkingsreis en daag mezelf graag uit.
  • En last but not least: mensen vragen regelmatig of ik ze kan leren hoe ik mijn columns schrijf. Dat doe ik zo intuïtief dat ik het eigenlijk niet eens wist. Dat ben ik gaan onderzoeken en ik ontdekte dat schrijven voor mij maar 20 procent van het hele proces is. Emotie, opmerkzaamheid en lichaamsbewustzijn zijn voor mij minstens zo belangrijk als het inzetten van zintuigen. Voor een column breng ik mezelf als het ware in trance om een moment exact (opnieuw) te beleven. Daarom voelt het vaak net is alsof je ‘erbij was’. Het is een beetje zoals acteren maar dan met woorden.

Tijdens de Workshop Creatief Schrijven laat Lotty Rothuizen de deelnemers de verbanden zien en hiermee oefenen. De workshops zijn een mooie afwisseling van het schrijven.

Dit jaar is Lotty Rothuizen ook gestart met het coachen van schrijvende ondernemers

Ook dit doe ik op mijn eigen manier. De cursist wil natuurlijk zo snel mogelijk resultaat zien en meestal hebben ze helemaal geen tijd om uitgebreid lessen te volgen. Daarom werk ik niet met een programma, standaard lessen of een Facebookgroep. Het doel en het niveau van de cursist bepalen waar we starten en wat we in 5 weken gaan doen. In de praktijk sturen we steeds bij. Dat kan makkelijk want we zien elkaar twee keer per week via Skype en in de tussentijd wordt er hard gewerkt en voorzie ik stukken van feedback. Eigenlijk ben ik een soort persoonlijke hoofdredacteur die een tijdje meeloopt.

Ik vind het  s u p e r  om te doen. Ik heb veel kennis om te delen en op deze manier kan ik een ander daar ook blij mee maken. Dit voelt heel eigen en ik geniet er heel erg van om te zien hoe een ander zich in korte tijd zo verbetert, meer plezier en zelfvertrouwen krijgt. Dankbaar dat ik daar een bijdrage aan mag leveren.

Is Lotty Rothuizen nog wel als copywriter te boeken?

Zeker weten. Ik profileer me alleen niet meer zo sterk als copywriter. Ik heb een paar jaar lang alle opdrachten aangenomen die op mijn pad kwamen. Totdat ik het gevoel had dat ik mezelf de hele tijd aan het recyclen was. Schrijven voor een ander komt vooral uit jezelf. Ik heb behoefte aan voeding. Door minder opdrachten aan te nemen, meer te variëren en meer ruimte te nemen voor mezelf, maak ik mooiere dingen en hou ik ook ruimte over om daar van te genieten in plaats van maar doorhollen naar de volgende opdracht.

Lotty Rothuizen

Waar komt jouw liefde voor schrijven vandaan?

Cliché. Ik weet niet beter. Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik alles observeerde en er over schreef. Dat deed ik als jong meisje al als we verplichte verjaardagsvisite hadden. Ik legde alles vast met pen en papier. En natuurlijk hou ik al mijn hele leven dagboeken bij. De beste oefening die er is. Iedereen zou elke ochtend moeten schrijven. Je hoeft het nooit meer te lezen maar het brengt structuur in je gedachten en handelen. Schrijven wordt daardoor ook net zo gewoon als denken, eten en drinken. En het lucht vaak ook nog op!

Wat zijn je 3 beste verbetertips op het gebied van schrijven?

Ik vind tips altijd lastig. Een tip werkt alleen als hij op het juiste moment komt, anders blijf je toch hangen in algemeenheden en die kun je overal vinden op internet. Maar als ik me moet beperken tot mijn 3 belangrijkste tips…tromgeroffel:

  1. Writersblock: begin toch gewoon, wees onbevangen. Misschien zit er een hoop onzin tussen maar dat kun je altijd weer schrappen. Vertrouw erop dat je wel weer komt bovendrijven.
  2. Schrijf in tegenwoordige tijd om je tekst dichter op de huid te maken.
  3. Observeer veel en geef woorden aan wat je ziet en oefen met het vinden van precies de juiste woorden. Wees je bewust van lichamelijke sensaties en welke emoties daaraan zijn gekoppeld. Kippenvel, een brok in je keel, ademloos zijn… dit zijn niet zomaar uitdrukkingen. Dit zijn fysieke reacties die staan voor een emotie en die internationaal hetzelfde worden ervaren. Maak gebruik van dat niveau om contact te maken met je eigen gevoel en met de lezer.

Wat was jouw moeilijkste moment als ondernemer? En hoe overwon je dat?

Zonder twijfel: mijn burn-out van nu een jaar geleden. Ik was compleet door de war en het was moeilijk te accepteren dat ik niets meer kon, terwijl mijn agenda voor de rest van het jaar gevuld was. Vreselijk dat ik mijn spaargeld moest ‘opeten’. Ik dacht dat ik al mijn klanten zou kwijtraken. En ik voelde geen liefde meer voor het schrijven. Het was alsof ik mijn schrijversjasje aan de kapstok had gehangen en nooit meer aan zou trekken.

Gelukkig wandelde ik altijd al heel erg veel en het lukte me in die tijd om de Wandelcoach Opleiding te doen, ervan overtuigd dat ik helemaal met schrijven zou stoppen. Een heftige tijd waarin mijn liefje me ongelooflijk heeft geholpen door me de ruimte te geven en me serieus te nemen.

De rest van de wereld draaide natuurlijk gewoon door en ik ben er ook nog. En zoals het hoort: ik ben er beter uit gekomen en veel gelukkiger dan ervoor. Het is goed om je te realiseren dat de wereld niet om jou draait.

Tips van Lotty Rothuizen voor ondernemers

Durf te ondernemen op je eigen manier. Als je te veel naar anderen kijkt, maakt dat niet alleen ongelukkig maar je drijft ook af van je eigen drijfveren en behoeften. Het mooie van ondernemen is juist dat je veel kunt uitproberen en bijsturen. Speel, oefen, durf!

Ondernemen is een prachtige manier om jezelf uit te drukken en te leren kennen en je kunt het dan ook haast niet ‘fout’ doen.

Heb je een concrete zoekvraag?

Ik ga dit jaar een boek in eigen beheer uitbrengen met mijn columns. Ik heb dus weer wat te doen! Columns voor het web of een boek, dat is nogal een verschil, dus ik ben mijn eigen verhalen nu aan het redigeren. Grappig om terug te lezen want sommige verhalen was ik zelf alweer vergeten.

Ik zou het wel leuk vinden om van anderen tips te krijgen die deze weg al eens hebben afgelegd. Waar moet ik op letten en welke uitgever bevelen zij aan en waarom? Misschien moet ik voor dit deel gewoon een VA inhuren? 😉

Wil je weten wanneer mijn boek uitkomt?
Meld je dan hier, dan ben je de eerste die het weet.

Welke drie boeken maakten voor jou een verschil?

Omarm je emoties van Ronald J. Frederick 
Een toegankelijk boek dat je helpt bij het aangaan van je angst. We lopen allemaal het liefst weg van vervelende gevoelens. Dit boek laat zien welke emoties afgeleiden zijn van angst en wat er gebeurt als je dichterbij je diepere gevoelens komt. Ik ben enorm fan van Emotioneel Lichaamswerk en dit boek sluit daar perfect bij aan. Het laat je stap voor stap via lichamelijke gewaarwordingen gevoelens toe te laten. Her klinkt misschien vaag maar het kan een bevrijding voor je zijn om oude demonen aan te gaan en op te laten lossen.

Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beeck
Dit is zo’n boek waarvan mijn verlangen om te schrijven wordt aangewakkerd als vuur. Ik geniet van de perfecte zinnen, de woorden die zo zorgvuldig zijn gekozen dat ik er jaloers van word. Die zuig ik op als een spons en op zo’n moment wil ik het liefst stoppen met werken en alleen nog maar schrijven. Ik denk alleen niet dat een hele roman schrijven mijn ding is. Ik ben op mijn best in korte trajecten die snel resultaat opleveren. Mijn korte columns maken mij dan ook heel gelukkig.

Romans van Isabelle Allende, zoals Huis met de geesten, Liefde en schaduw, Eva Luna, Paula.
Haar boeken heb ik verslonden toen er nog geen mobieltjes en Netflix waren. Ik vind het dan ook steeds moeilijker om me over te geven aan zo’n boek met al die afleiding binnen handbereik.

Welke 3 Netflix series volg je?

Ik ben enorme fan van Scandinavische series. Vaak vol humor en lekker met ‘echte mensen’. Komt ’ie:

  • Dag (Noorse Serie) is een relatietherapeut die er heel eigen ideeën op na houdt. Korte afleveringen, vier seizoenen en deze serie verdient de titel ‘hilarisch’. Afkicken na de laatste aflevering.
  • Rita (Deense serie) is een vrijgevochten lerares die ‘kinderen beschermt tegen hun eigen ouders’. Lekker wijf, stoer en met een seksuele moraal die de ouders van de leerlingen verafschuwen. Om afkickverschijnselen te voorkomen, gelijk door naar de volgende serie…
  • In Bonus Familjen (Zweede serie) mag je lekker meekijken naar de tenenkrommende situaties waar een nieuw ‘samengesteld gezin’ mee te maken krijgt.  Vooral lekker relativerend als je zelf in de situatie zit.
  • Nog eentje dan. In 30 degrees in february (Zweedse serie) volg je een aantal Zweden die in Thailand een nieuw leven proberen op te bouwen. Verhaallijn en personages zijn verslavend goed. De serie is inmiddels van Netflix verwijderd maar als je hem nog eens voorbij ziet komen: kijken!

Meer weten over Lotty Rothuizen?

Op zoek naar tips en vrolijkheid?

Leuk als je Vlinderss volgt op Instagram. Of… (én mag natuurlijk ook) mis niets en ontvang één keer per maand Vlinderss in je mailbox. Mijn lezers zeggen: dat zijn tips waar je echt iets aan hebt. En natuurlijk makkelijk af te melden als je me beu bent.

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.