een like voor een succesvolle social media strategie mét archetypes

Succesvolle Socialemediastrategie & Archetypes

In de wereld van branding en marketing draait alles om het creëren van een diepe en blijvende verbinding met je doelgroep. Want dat maakt dat mensen je gaan volgen, sympathiek gaan vinden en vertrouwen. Allemaal nodig voordat iemand zelfs maar overweegt iets bij je te kopen.  

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je boodschap resoneert? En hoe steekt jouw mooie koppie zelfverzekerd boven het maaiveld van concurrentie uit? Zowel in je branding als bij je socialemediastrategie zijn archetypes je matties om een impactvolle connectie met je doelgroep te krijgen én behouden.

Het Krachtige Verhaal van Archetypes in Branding

Heb jij ze ook? Verhalen uit je kindertijd die je nu nog steeds een warm gevoel geven? Kruimeltje (Chris van Abkoude) is voor mij zo’n verhaal. Dat maakte zo’n indruk dat het zelfs de naam werd van mijn eerste hondje.

In verhalen spelen archetypes een belangrijke rol. Denk aan de held die obstakels overwint of de rebel die de status quo uitdaagt. Deze verhalen maken indruk omdat archetypische patronen diep in onze psyche zijn geworteld. Dat maakt dat we er allemaal eenzelfde gevoel bij krijgen. Ideaal dus om archetypes smoel aan je bedrijf te laten geven. Omdat je daarmee je doelgroep op een emotioneel niveau aanspreekt.

Groep mensen verdiept in hun telefoon op sociale media

Socialemediastrategie

In een tijdperk waarin sociale media het gesprek domineren, is het belangrijk om een effectieve socialemediastrategie te hebben. En nee, af en toe een update het wijde web opslingeren is géén strategie. Dit zijn wel strategieën die vaak worden toegepast:

Contentkalender strategie: content publiceren volgens een vaste contentplanning. Met als doel consistentie en maximale engagement.

Community Management Strategie: actief beheren en stimuleren van interactie binnen een online community. Een ijzersterk voorbeeld is de Canva support groep NL door Ankie op Facebook.

Crosspromotie Strategie: je bereik vergroten door content op verschillende socialmediaplatforms te delen.

Visuele Branding Strategie: je merkherkenning versterken met visuele elementen zoals logo’s kleurenschema’s en typografie. De blogs van Kitty Kilian herken je op 10 km afstand.

Storytelling Strategie: delen van boeiende verhalen om emotionele verbindingen op te bouwen.

Vaak worden ze gecombineerd. Jouw ideale mix is afhankelijk van doelstelling, publiek en je beschikbare middelen (tijd & geld).

Socialemediastrategie en de archetypes

Maar hoe integreer je archetypes in je strategie? Volg bijvoorbeeld de volgende stappen.

Stap 1: Bepaal welk archetype bij je merk past

Kijk eens naar de kernwaarden van je merk of van jou persoonlijk. Vaak overlappen die elkaar. Belangrijk hierbij is dat je ook rekening houdt met de kernwaarden van je doelgroep. Dat moet namelijk wel passen.

Stap 2: Verwerk het archetype in je merkverhaal

Je merkverhaal is de algemene “persoonlijkheid” die je merk uitstraalt, bijvoorbeeld op social media. Denk aan de soorten berichten die je deelt en de woorden die je gebruikt.

Stap 3: Maak content die past bij de kenmerken en waarden van je archetype

Een voorbeeld maakt dit het beste duidelijk. Ik zoom even in op een van mijn stokpaardjes “werken met sneltoetsen”. Twee virtueel assistenten maken hierover een update op social media. De eerste virtueel assistent heeft als archetype De Rebel en de andere De Zorgzame.

Rebel: Verbreek de ketenen van je muis:
Bevrijd jezelf met sneltoetsen

Waarom zou je je onderwerpen aan de tirannie van de muis als je kunt vliegen over je toetsenbord? Ontdek hoe sneltoetsen je niet alleen tijd besparen, maar je ook een gevoel van controle en efficiëntie geven dat je met een muis nooit zult bereiken.

Leer de geheime codes die jou de macht geven over je software. Wees geen slaaf van de klik; kies voor snelheid en meesterschap met onze sneltoetslijst.

Toon: Uitdagend en provocerend, met een focus op vrijheid en het doorbreken van conventies.

Zorger: Zorg voor je tijd en efficiëntie:
De kunst van sneltoetsen

Benieuwd hoe je kostbare momenten bespaart en je workflow aanzienlijk verbetert met sneltoetsen? Laat ons je begeleiden met essentiële sneltoetsen die je dagelijkse taken vereenvoudigen en je helpen meer te doen in minder tijd. Wij zijn hier om je te helpen een harmonieuze werkomgeving te creëren waarin de technologie voor jou werkt, niet andersom. Verzorg je werkgewoontes, begin met sneltoetsen.

Toon: Ondersteunend en geruststellend, nadruk op hulp en het vergroten van comfort en efficiëntie.

Stap 4: Samenhang

Zorg voor consistentie op de verschillende platforms. Elk stukje content weerspiegelt jouw archetype. Op alle kanalen waarop je actief bent en in alle content die je deelt.

Stap 5: Meten is weten

Kijk of je inspanningen voor de gewenste resultaten zorgen. Analyseer de interacties en betrokkenheid rond je updates. Pas je strategie aan op basis van je inzichten.

Het Archetype in Actie

Stel je voor dat je een merk hebt dat past bij het archetype van de Rebel. Je hebt ontdekt dat jouw publiek wordt aangetrokken door unieke en gedurfde ideeën. Hoe pas je dit dan toe op sociale media?

  • Stel provocerende vragen die je volgers aanmoedigen om anders te denken en de status quo uit te dagen.
  • Gebruik pakkende en onconventionele visuals die de aandacht trekken en nieuwsgierigheid opwekken. Kies eens voor ongebruikelijke visuele thema’s.
  • Deel verhalen van mensen die tegen de stroom ingaan en hun eigen weg kiezen, wat perfect past bij het Rebel-archetype.
  • Gebruik sterke en directe taal en wees niet bang om je mening te uiten. Zowel in je updates als in je interactie met anderen.

Als Zorgzame kies je bijvoorbeeld voor:

  • Het delen van tips, tutorials en content die je publiek helpt hun leven of werk beter te managen.
  • Regel een ijzersterke backoffice voor het beantwoorden van vragen en het bieden van ondersteuning. Deel regelmatig voorbeelden over hoe je luistert naar en zorgt voor je klanten.
  • Deel inspirerende verhalen. Bijvoorbeeld reviews waarin mensen verklaren hoe jouw product of dienst hen heeft geholpen hun leven beter te managen.
  • Promoot gemeenschapsinitiatieven en liefdadigheidsevenementen. Schenk bijvoorbeeld een deel van je omzet aan een goed doel.

Conclusie: Jouw Archetypische Reis

Door archetypes slim in te zetten in je socialemediastrategie, transformeer je je merk van een figurant naar de ster van de show. Je bent niet langer zomaar online aanwezig, maar maakt écht impact.

Monitor je resultaten goed, dan zie je niet alleen wie je posts liket, maar bouw je ook aan diepgaande connecties. En laten we eerlijk zijn: wie wil er nu geen merk dat zowel harten verovert als hoofden op hol brengt?

In het laatste blogartikel van deze reeks duik ik dieper in op de koppeling tussen archetypes en koopmotieven. Ik laat je zien hoe je deze drijfveren kunt benutten om klantbetrokkenheid en conversies te vergroten, en hoe je een krachtige merkbelofte kunt formuleren die aansluit bij de diepste verlangens van je doelgroep.

Niets missen?

Wil je handige A4-sheets ontvangen van de 12 archetypes? En bovendien toegang krijgen tot een handige verzamelpagina over archetypes? Meld je dan aan voor Vlinderss in je Mailbox. Een maandelijkse mail vol vrolijkheid en handige tips die je ondernemende leven makkelijker maken. Proberen?

Interessant onderwerp? Lees dan ook de andere delen van deze blogreeks:

  1. Archetypes Jung, die kun je ermee doen
  2. Branding: Archetypes en merkidentiteit geven smoel aan je bedrijf

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.