Waarom samenwerken met een VA? Zekerheid

Samenwerken met een VA geeft je zekerheid

Iedereen heeft behoefte aan zekerheid. Ook mensen die avontuurlijk zijn aangelegd en de go-with-the-flow-types. Behoefte aan zekerheid zit er al heel jong in, het begint met eenvoudige behoefte aan liefde, voeding en slaap. Duidelijkheid, voorspelbaarheid en zekerheid gaan vaak hand in hand.

Behoefte aan zekerheid

Basisbehoeften

Zekerheid hoort dan ook bij onze basisbehoeften. Kijk maar naar de Piramide van Maslow: onderaan staan onze lichamelijk behoeften zoals eten, drinken en slapen. Op de tweede plaats staan zekerheid, veiligheid en stabiliteit zoals een goede gezondheid.

Pas als aan deze basisbehoeften is voldaan, ga je een treetje hoger in de piramide. Hoe hoger je in de piramide van Maslow komt, hoe meer zaken als sociaal contact, liefde en vriendschap een rol spelen. Daarna komen erkenning, zelfwaardering en respect van en voor anderen. Bovenaan vind je zelfontplooiing, zelfbewustzijn, creativiteit.

Samenwerken met een VA

Aan de top van de piramide

Ik spreek veel ondernemers die zich bovenin de piramide van Maslow bevinden. Ze hebben een goedlopend bedrijf, een leuk leven, kunnen op vakantie en uit eten. Daarnaast zijn er nog fijne vriendschappen, een relatie of leuke Tinderdates. En natuurlijk ook een abonnement op de sportschool of ze gaan naar yoga. Ze weten wat ze waard zijn en volgen regelmatig een training of cursus om te blijven groeien.

Klinkt allemaal geweldig. En tóch knaagt bij hen vaak de onzekerheid. Want alles wat je hebt, wil je ook graag houden! En dat kan soms hard werken zijn. Als zzp’er ben je immers overal zelf verantwoordelijk voor. Er hoeft maar één schakel niet te werken en er vallen een paar dominostenen om. Heel simpel: wat gebeurt er als je ziek wordt? Waarschijnlijk werk je zo lang mogelijk door maar stel dat je écht een paar weken niet kunt werken? Dan ligt alles stil… een gedachte om bloednerveus van te worden.

Een VA wordt onterechte vaak als kostenpost gezien. Een VA kost geld, dat klopt. Natuurlijk betaal je voor de diensten die je VA levert, maar misschien is het goed om het ook eens van een andere kant te bezien: jouw VA geeft je zekerheid en dekt risico’s af…

Zekerheid zodat jij je kunt richten op je corebusiness

Dit is het meeste gebruikte argument om te samenwerken met een VA en zal dus niet nieuw voor je zijn. Toch noem ik hem even. Want hoe vaak gebeurt het je dat je ruimte in je planning hebt opgenomen om aan je eigen diensten te werken en dat er tóch iets anders tussenkwam?
Je administratie, de offertes, een nieuwsbrief…

Als je 100% zekerheid hebt dat bepaalde taken door een ander worden uitgevoerd, geeft dat jou rust en ruimte in je hoofd (en agenda) om je eigen dingen te doen.

Samenwerken met een VA, nog meer voordelen

1. Minder werkdruk, gezonder leven

Versnippering van taken zorgt vaak voor veel stress, want die to-do-lijst komt nooit af. Door taken uit te besteden en ze los te laten, omdat je 100% zeker bent dat ze voor je worden gedaan, kun jij je meer ontspannen. Ook als je op vakantie gaat, werkt je VA gewoon door. Die zekerheid is goed voor jouw gezondheid.

Voordelen: meer gedaan in minder tijd

2. Er wordt meer werk afgeleverd in minder tijd

Dit hoef ik je echt niet voor te rekenen. Met zijn tweeën doe je meer in minder tijd. Ga er even vanuit dat je VA een lager uurtarief heeft dan jijzelf en het is pure winst in alle opzichten. Dit is geen hogere wiskunde maar 100% zekerheid.

3. Je betaalt alleen wat je nodig hebt

Een goede VA maakt samen met jou een inventarisatie van taken die jij kunt uitbesteden. Je maakt duidelijke afspraken over taak, prijs en resultaat. Zo betaal je altijd alleen wat je nodig hebt. Duidelijk en voorspelbaar!

Voordelen: je gaat samen naar het next level

4. Next level

Je zit al bovenin de Piramide van Maslow, je bent veel bezig met zelfontwikkeling, je hebt je zaakjes voor elkaar en je wil nóg verder groeien… maar hoe dan? Je kunt jezelf niet in vieren splitsen en op meerdere plekken tegelijk zijn. Je voelt hem al aankomen hè?

Het antwoord is: neem een VA. Door taken af te stoten die je niet per se zelf hoeft te doen, kun jij je op nieuwe ontwikkelingen richten, terwijl je de zekerheid hebt dat die andere taken gewoon doorlopen.

5. Je VA investeert in zichzelf

Als VA maak ik óók onkosten, kosten die jij dus niet meer hoeft te maken. Ik investeer in opleiding, blijf op de hoogte van nieuwe programma’s en… ik heb zelf ook een VA die taken overneemt waar ik niet aan toe kom maar waarvan ik 100% zeker wil weten dat ze goed worden gedaan.

Ik ben lid van een fantastisch VA-netwerk waardoor ik altijd een back-up heb om op terug te vallen als ik zelf eens op vakantie ga of ik ziek word. Dit geeft tevens zekerheid aan mijn klanten die op mij rekenen.

Voordelen: je staat er niet alleen voor

6. Je staat er niet alleen voor

Als ondernemer herken ik het gevoel van ‘er alleen voorstaan’ helemaal. Vaak neem je in je eentje beslissingen en voer je dingen in je uppie uit. Je probeert dingen uit die soms lukken en soms niet. Soms twijfel je of je iets handig aanpakt en dan mis je een sparringpartner… ook dát kun je samen met een VA doen.

Ik plan met mijn klanten vaste momenten in om te evalueren en naar de toekomst te kijken. Wat ging goed, wat kan beter? Ben je nog op koers en welke onverwachte obstakels ben je op je pad tegengekomen? Want één ding is (ook) zeker: alles loopt altijd anders dan verwacht.

7. Zekerheid geeft rust en zelfvertrouwen

Nog even terug naar vriend Maslow. Natuurlijk had Maslow geen VA in zijn achterhoofd, toen hij het over veiligheid en zekerheid had. En je moet ook niet streven naar een leven vol zekerheden. Juist in het onverwachte zit creativiteit. Onzekerheid doet een beroep op je flexibiliteit. Maar het is goed om je zekerheden zelf te kiezen, als dat kan!

Samenwerken met Vlinderss? Zullen we eerst kennismaken?

Samenwerken? Zullen we eerst eens kennismaken?

Voor je nu in de telefoon klimt, is het een goed idee om eerst kennis te maken voor we gaan samenwerken. Meld je bijvoorbeeld aan op Vlinderss in je mailbox. Een maandelijkse e-mail boordevol tips die het ondernemen makkelijker maken. Zo leer je mij, mijn diensten en mijn bedrijf op je gemak wat beter kennen voor we gaan samenwerken. Dan weet je zeker dat je een goede keuze maakt.

Fotocredits: Canva Pro

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.