Tijdbesparende leestips

Tijdbesparende leestips: zo houd jij je focus

Ken je dat? Na twee uur geconcentreerd werken neem je netjes een pauze om je hersens 5 minuten rust te geven. Bij de vorige pauze liep je lekker een blokje om, nu besluit je je social media te checken. Voor je het weet, klik je van het ene naar het andere interessante artikel. Bye, bye focus. Als je op de klok kijkt, ben je alweer een uur verder! Jij kunt wel wat tijdbesparende leestips gebruiken.

*Plons* dag zorgvuldig opgestelde planning

Want met zo’n social check loop je niet alleen achter op je planning. Je hersenpannetje is nog steeds niet ontspannen. Zowel voor je lichaam als voor je geest is het beter om even op te staan van je werkplek en in beweging te zijn. Loop naar buiten of doe een ontspanningsoefening.

Zelf krijg ik overigens de kriebels van geleide ontspanningsoefeningen. Ik doe liever een dansje. Lijf los, hoofd leeg: de perfecte conditie om efficiënt te werken.

Tenminste…
Als je afleidingen buiten de deur weet te houden. Ik werk het liefst in blokken. Zo behoud ik mijn focus en kom ik in een flow. Bovendien streep ik aan het einde van de dag de meeste zaken van mijn 2-do lijst. Maar die afleidingen hé! Ik wil namelijk ook de ontroerende blogs lezen, de lifehacking blogs en natuurlijk alle reviews van tijdbesparende apps die mijn werk makkelijker maken. Die kennis zet ik dan weer in voor mijn klanten, zodat hun 2-do list in no time verandert in een gedaan-lijst. Gelukkig zitten daar ook tijdbesparende leestips tussen, die ik dan weer goed kan gebruiken.

Met deze tijdbesparende leestips voorkom je afleiding

1. Nieuwsbrieven

Ik heb een apart e-mailadres aangemaakt waarop de nieuwsbrieven binnenkomen. Ze staan niet meer tussen de gewone e-mails waardoor ik niet meer in de verleiding word gebracht ze tussendoor te lezen. Tijdens mijn leesuurtjes (’s avonds op de bank bijvoorbeeld) neem ik ze door. Wil ik me in het onderwerp verdiepen dan plan ik dat in. Dit helpt me ook te prioriteren of het onderwerp wel bijdraagt aan de doelen die ik voor mezelf gesteld heb. Is dat niet het geval, dan gaat het niet naar de 2-do-list maar naar de prullenbak.

Wil je niet met een apart e-mailadres werken? Probeer dan de tip van Thamara en gebruik Unroll.Me. Unroll.Me combineert diverse e-mailberichten tot één e-mail. Afmelden gaat handig en snel.

Op Facebook maak ik gebruik van de functie “Link opslaan”. Zoals de naam al doet vermoeden: dit werkt alleen bij berichten die een link bevatten.

  • Klik rechtsboven in het bericht dat je wilt opslaan op het omgekeerde driehoekje.
  • Kies de optie met de ‘paperclip’: toevoegen aan opgeslagen links of opslaan. De tekst is afhankelijk van het device dat je gebruikt.
Tijdbesparende leestips link opslaan Facebook


De opgeslagen links vind je terug op je startpagina onder het nieuwsoverzicht aan de linkerkant. Zoek naar het paperclipje met de omschrijving “Opgeslagen”. Tip: Heeft het artikel geen link en wil je het toch bewaren? Maak een screenshot.

3. Tijdbesparende leestips voor Twitter

De  like-functie van Twitter kun je op verschillende manieren gebruiken. Een tweet liken werkt prima als je iets later wilt lezen. Ververs je “leeslijst” wel regelmatig en vergeet niet dat iedereen jouw likes kan zien. Maak dus slim gebruik van deze functie.

Favorieten in Twitter

4. Internet

Afhankelijk van je browser kun je natuurlijk prima gebruik maken van je leeslijst (Safari). Ik gebruik meestal Chrome als browser en ben erg enthousiast over Pocket. Met Pocket verzamel je informatie. Je kunt de informatie via e-mail naar jouw pocket sturen, via een lijst van meer dan 500 apps of via je webbrowser. Vandaag beperk ik me tot het gebruik van Pocket in combinatie met Chrome.

Naast het zoekvlak van Chrome verschijnt nu “de pocket”.

Save 2 pocket

Kom je tijdens het surfen een artikel tegen dat je wilt lezen, een idee voor een blog, of een video die je beslist wilt zien? Met één klik op het icoontje wordt de webpagina aan jouw “Pocket” toegevoegd. Je kunt een tag toevoegen, zodat je het artikel snel kunt terugvinden. Ook heel handig is de indeling in video’s, afbeeldingen en artikelen. Een echte aanrader, die voor veel gebruiksgemak zorgt!

Tijdbesparende leestips

Door te werken in blokken en interessante artikelen op te slaan tot je een leesblok hebt ingepland, bespaar je tijd. Zoek je nog meer tijdbesparende tips? Onderzoek eens wat deze time-management methodes voor jou doen.

Handig?

Als je het leuk vindt, stuur ik je een keer per maand Vlinderss in je mailbox. Een vrolijke e-mail vol tips, tools en hacks waardoor je werk een stuk soepeler loopt. Met exclusieve informatie en 4 x per jaar een toffe winactie. En natuurlijk een uitschrijflink bij iedere e-mail als je het beu bent.

Photo Credits; CanvaPro

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.