sneltoetsen

Sneltoetsen: tel uit je winst

Ken je dat? Je komt tijd tekort, hebt moeite met focussen en voelt pijn in je nek en schouder. Geloof het of niet, maar de grote boosdoener is de muis. En dan niet dat kleine schattige knaagdiertje, maar de computermuis. We gebruiken hem meer dan de helft van de tijd dat we met een computer werken. Op een drukke werkdag klikken we er duizenden keren op en laten we het ding honderden meters heen en weer afleggen over ons bureau. De muis lijkt dus een onmisbare compagnon. Toch kan het sneller, beter en gezonder. Het geheim: de sneltoets.

Wat is een sneltoets?

Een sneltoets is een combinatie van toetsen waarmee je functies in een computerprogramma activeert. Ieder programma heeft eigen sneltoetsen. Dus niet alleen Office, maar ook Canva, Dropbox of Chrome. En zoals de naam al doet vermoeden is het een snelle weg om je doel te bereiken. Dus laat je muis links liggen (of rechts als je rechtshandig bent) en ontdek de voordelen van sneltoetsen.

Sneltoetsen

Voordeel 1: Sneller | de sneltoets bespaart 20 minuten per dag

Zo blijken Windows sneltoetsengebruikers gemiddeld 30% sneller te werken dan de muisgebruikers.  Dat levert concreet een tijdwinst op van meer dan 20 minuten per dag. Die tijd besteed je beter aan persoonlijke ontwikkeling of een dansje. Of je ruilt de muismat even in voor de hangmat – niet onzinnig in een tijd waarin de burn-out beroepsziekte nummer een is.

Echt waar?

Zeker, bekijk dit korte filmpje om het verschil in de praktijk te zien. Wat met de muis 35,7 seconden kost, duurt met sneltoetsen 19,5 seconden. Een tijdwinst van zelfs 45%.

The battle: muis versus sneltoets. Wie wint?

Voordeel 2: Focus| de sneltoets voorkomt afleidingen

Het gebruik van de muis kost je extra aandacht en concentratie. Na een handeling met de muis moet je focus en concentratie steeds opnieuw opbouwen. Dat vergroot de kans op fouten.

De sneltoets vraagt minder aandacht en zorgt voor kortere onderbrekingen. Daardoor werk je relaxter en richt je je beter op je taak. Je bent niet alleen sneller maar levert ook beter werk omdat je geconcentreerd en met volle aandacht bezig bent.

Voordeel 3: Gezonder & fitter | de sneltoets als ergonomisch instrument

Overmatig muizen is niet goed voor je gezondheid. Je gebruikt meestal maar een kant van je lichaam en zit onbewust vaak scheef op je stoel. Dat leidt tot een zekere verkramptheid – en in het ergste geval tot RSI.

Door het gebruik van sneltoetsen krijg je een structureel betere houding. Je belast je nek, rug en schouders veel minder dan bij het muizen. Je zit rechter en wisselt vaker van houding. Combineer dit met een wiebelkussen of een bureaufiets en je spieren blijven lekker soepel.

Uhm… waarom gebruiken we die sneltoetsen niet altijd?

Simpel: we zijn gewoontedieren. Als je gewend bent om met je muis naar de bovenkant van het scherm te gaan en dan te klikken op Bestand, even te scrollen en dan te klikken op openen dan kies je voor die weg. Ook al heeft Ctrl + N hetzelfde resultaat, maar dan een stuk sneller.

Gelukkig kun je nieuwe gewoontes aanleren. Je leert door te ontdekken, resultaat te merken en te herhalen. En daarin zit de clou. Als je het druk hebt, maak je geen tijd voor iets nieuws. Zelfs niet als je dat op korte termijn veel voordeel oplevert. Want voor je hebt opgezocht hoe je razendsnel een link plakt [Ctrl-C, dubbelklik op woord, Ctrl-K, Ctrl-V] heb je het al met je muis gedaan. Behalve …

Doe je mee?

… als je zo’n combinatie in je e-mail vindt. Iedere week ééntje, Op een leuke manier, Vlinderss style. Want als het aan mij ligt, stappen we massaal over naar de sneltoets. En als die overstap voor muizenissen zorgt, doe dan mee aan de Office-proeverij.

De Office-proeverij

  • Je ontvangt wekelijks één sneltoets uit de Office familie. Dus te gebruiken voor Word, Excel, Outlook of One-Note.
  • De proeverij duurt 26 weken. Je verzamelt dus 26 sneltoetsen en tips.
  • Al zit er maar één onbekende sneltoets bij, levert dit je uren tijd op. Tel uit je winst!
  • Bovendien ontvang je iedere laatste vrijdag van de maand Vlinderss in je Mailbox. De gratis e-mail vol tips op het gebied van Office, social media, e-mailmarketing, ondernemen en taal. Met leuke interviews en 4 x per jaar een winactie. Uitschrijven kan natuurlijk bij iedere e-mail. Er zijn al genoeg verplichtingen in het leven.

Alleen doen omdat je er beter van wordt.

Meedoen?

Bronnen en fotocredits:
Lane e.a. 2005
TNO 2007
Canva Pro

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.