Zo gebruik je Canva voor je social media visuals

Canva handleiding deel 1: stap-voor-stap uitleg

Ben je op zoek naar een marketingtool die je leven echt makkelijker maakt? Dan heb ik één woord voor je: Canva. Ik gebruik Canva vrijwel dagelijks voor het maken van socialmedia-visuals voor mijn klanten. Maar ook voor het bewerken van afbeeldingen voor je website of andere marketinguitingen is Canva supermakkelijk.

Mijn liefde voor Canva is door de jaren heen alleen maar gegroeid. En die liefde deel ik graag met je. In deze Canva handleiding ontdek je hoe je Canva gebruikt, wat de voordelen zijn en met welke functionaliteiten jij je ontwerp boost.

Canva handleiding: stap-voor-stap uitleg

Nu begint de fun past echt. We gaan met Canva aan de slag. Ik neem je stap voor stap mee in het proces van het creëren van een nieuwe visual.

1.     Als je nog geen account hebt, maak dan nu je account aan.

Ga naar Canva.com, klik op ‘registreren’, vul je gegevens in en klaar ben je. Als je wel al een account hebt aangemaakt, log dan snel in. Er is een gratis en een pro account. Start gewoon met het gratis account. De overstap naar pro is zo geregeld.

2.     Kies je ontwerp (of kies de afmetingen van je ontwerp)

Nu kunnen we aan de slag met het maken van toffe designs. Om te beginnen klik je rechtsboven op de knop ‘Een ontwerp maken’. Daarna heb je drie keuzes:  

  • Kies een voorgestelde template (bijvoorbeeld een Instagram post, Facebook cover of een andere optie)
  • Creëer een ontwerp met je eigen afmetingen
  • Upload een bestand of foto en begin met bewerken

Kies de optie die het beste werkt voor het ontwerp waar je mee aan de slag wilt.

3.     Loop door de voorgestelde templates of ook wel sjablonen genoemd in Canva.

De sjablonen vind je in je linker menu. Een van de grootste voordelen van Canva is dat je de luxe hebt om aan de slag te gaan met al ontwikkelde sjablonen, die je dan kunt aanpassen voor je eigen ontwerp. Ook als je aan de slag gaat met afwijkende afmetingen kun je de sjablonen gewoon gebruiken als basis. Dit maakt het creëren van een nieuw ontwerp heel simpel, pas het bestaande ontwerp aan aan jouw huisstijl, plaats je eigen foto’s en klaar is kees!

Je kunt kiezen uit sjablonen voor onder meer:

  • Socalmedia posts
  • Quotes
  • Promoties
  • Evenementen
  • Wedstrijden

Canva heeft de sjablonen gegroepeerd, zodat je snel kunt vinden wat je zoekt.

4. Kies een template – of kies ervoor om met een uniek eigen design aan de slag te gaan

Je selecteert een sjabloon simpelweg door erop te klikken. Als je gebruik maakt van de gratis versie van Canva dan is je keuze wat beperkter en kies je een gratis sjabloon. Als je een gratis account gebruikt, zie je dat sommige sjablonen een raster hebben, dit zijn sjablonen die alleen voor PRO accounts beschikbaar zijn. De gratis sjablonen zijn de ontwerpen zonder raster.

Als je meerdere sjablonen wilt uitproberen, dan kun je een nieuwe pagina toevoegen door te klikken op ‘+ pagina toevoegen’ onder het al gekozen ontwerp. En dan kies je een nieuw ontwerp dat je wilt proberen.

Als je geen sjablonen kunt vinden die je aanspreken, of je bent gewoon zelf hartstikke creatief, dan kun je ook kiezen voor een blanco sjabloon. Voor beginners raad ik aan om te beginnen met de kant-en-klare sjablonen. Kies een ontwerp dat de elementen bevat die je zoekt en krijg een beetje gevoel voor de verschillende opties. Vergeet niet dat je alles in een sjabloon naar je eigen hand kunt zetten. Van lettertype en grootte tot kleuren, vormen etc.

Canva handleiding template kiezen

5. Designelementen toevoegen of bewerken

Nu je een sjabloon hebt gekozen (of met een blanco sjabloon start) is het tijd om design elementen aan te passen of toe te voegen. Ik begin zelf meestal met het ontwerp en als dat is zoals ik het wil hebben, ga ik pas aan de slag met de tekst.

Ik raad je aan het bewerkingsmenu bovenaan je pagina goed te bestuderen – dit is waar je de verschillende aanpassingen die je wilt maken kunt kiezen.

6. Opties aanpassen designelementen

Kleur: Hier kies je de kleur van het element of de achtergrond. Je kunt kiezen uit het kleurenpalet of je kunt een specifieke HEX code (#….) invoeren. Dit is bijvoorbeeld heel handig als je je eigen merkkleuren wilt gebruiken.

Afbeelding aanpassen: Als je een afbeelding gebruikt in je ontwerp, bijvoorbeeld als achtergrond of als onderdeel van je totaalontwerp, dan kun je deze aanpassen door bijvoorbeeld de achtergrond te verwijderen (superhandige functionaliteit). Ook kun je de helderheid, het contrast of de saturatie aanpassen, een filter toepassen etc.

Bijsnijden: Je kunt je afbeelding of een basiselement bijsnijden.

Spiegelen: Je kunt een afbeelding of basiselement zowel horizontaal als verticaal spiegelen.

Animeren: Dit is een leuke functionaliteit als je wat beweging in het ontwerp wil hebben. Bijvoorbeeld voor je Facebook Stories. Als je een animatie toevoegt, download het ontwerp dan als MP4 Video of als GIF.

Positie: Dit geeft je de mogelijkheid om te kiezen of je een afbeelding achter of voor een ander ontwerpelement zet.  Je kunt ook elementen uitlijnen. Bijvoorbeeld een tekst box.

Stijl kopiëren: Met deze functie kun je een stijl of format aan een specifiek element toevoegen. Dat kan zijn de kleur, het lettertype, de gebruikte filter op de afbeelding en meer. Dit zorgt voor een goede cohesie van je verschillende ontwerpen.

Transparantie: Hiermee kun je de transparantie van een afbeelding of element aanpassen.

Link: Je kunt hyperlinks aan je ontwerp toevoegen – dit kan handig zijn als je een PDF of presentatie maakt.

Vergrendelen: Met deze functie kun je specifieke elementen van je design vastzetten zodat ze niet veranderd of verplaatst kunnen worden.

Kopieer: Hiermee kun je een kopie maken van een specifiek element.

Groeperen, Groep opheffen: Als je meerdere elementen selecteert, heb je de optie om deze elementen te groeperen. Hierdoor kun je ze gezamenlijk verplaatsen of ‘resizen’. Wil je dit niet meer dan kun je de groep ook eenvoudig weer opheffen.

Canva handleiding aanpassen van design elementen

7. Hoe bewerk je een element?

Je kunt een element bewerken door erop te klikken en de aanpassing te kiezen die je wilt maken. Bijvoorbeeld, als je de achtergrond van een ontwerp wil veranderen dan klik je op de afbeelding, kies de ‘kleuroptie’ in je menu bovenaan en selecteer een nieuwe kleur.

8. Hoe kun je een afbeelding of element toevoegen?

Stel nu dat ik een afbeelding wil toevoegen in een bestaand ontwerp. Bijvoorbeeld een quote. Ik wil hier de afbeelding van bijvoorbeeld een klant inzetten – of in dit geval van mijzelf – en niet de standaard afbeelding die in het ontwerp staat. Om een eigen afbeelding te uploaden kun je de afbeelding naar Canva slepen of je klikt op ‘Uploads’ in het linker menu.

Vervolgens sleep je de nieuwe afbeelding naar het frame of raster waarin je deze wilt plaatsen. Op het moment dat je de oude afbeelding door de nieuwe hebt vervangen, kun je deze bewerken door er dubbel op te klikken. Zo kun je in- en uitzoomen of de foto anders positioneren in de lijst of het raster dat is gebruikt.

Wil je meer elementen toevoegen aan je ontwerp? Geen probleem. Klik op ‘Elementen’ in het linker menu en typ in de zoekbalk in wat je zoekt of kies een element uit de voorgestelde opties. Voor een afbeelding kies je bijvoorbeeld een lijst of raster dat je wil gebruiken. Maar je kunt ook een ander speels element toevoegen, bijvoorbeeld een ster. Als je de gratis versie van Canva gebruikt kun je alleen kiezen uit de elementen die gemarkeerd zijn als gratis.

Plaats het element waar je deze wil hebben in je ontwerp, verander de kleur, pas de grootte aan of spiegel het element zoals je het wil hebben. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Canva handleiding Element toevoegen
Canva handleiding elementen toevoegen

Tot zover het eerste deel van deze praktische Canva handleiding. In deel II vertel ik je nog wat meer over het aanpassen en toevoegen van tekst.

Kickstart maken met Canva

Liever wat hulp om snel met Canva van start te gaan? Ik laat je graag de magic live zien in een van mijn keukentafelsessies. Lekker vanuit je eigen huis een kijkje in mijn keuken nemen. Of beter gezegd, in een uurtje op een fijne en informele manier jouw kennis gericht bijspijkeren. Want een keukentafelsessie is gewoon jij en ik samen. Je ziet precies wat jij wil leren.

De keukentafelsessie duurt 1 uur. In dat uur bespreken we veel en dat is vaak lastig om allemaal te onthouden. Daarom neem ik onze sessie op (als jij dat oké vindt) en die opname ontvang je na afloop. Zo kun jij op je gemak nog eens terugkijken van hoe het ook alweer zat.

Stel je een vraag waarop ik het antwoord niet meteen weet? Dan ontvang je van mij het antwoord alsnog achteraf. Zonder extra kosten natuurlijk.

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.