Druk

Druk, druk, druk……

“Als je het echt druk hebt, heb je geen tijd om dat drie keer te zeggen.”

Wat een hilarisch citaat van Theo Maassen. Het hoort een beetje bij deze tijd: het druk hebben. Pas dan tel je mee en ben je belangrijk. 

Ik heb het ook altijd druk gehad

Heel druk. Te druk. Te lang te druk. Zo druk, dat ik dacht dat meer van hetzelfde de enige oplossing was. Dus werd hard werken nog harder werken. En langer. En toen dat niet genoeg bleek, werk mee naar huis nemen.

Want er was geen tijd. Geen tijd om na te denken. Geen tijd om te delegeren. En al helemaal geen tijd om bij te tanken. Dat ging best lang goed. Tot mijn lichaam zei: NIET MEER!

Eerst aarzelend. Ik ben namelijk een doorzetter en een kei in het negeren van waarschuwingssignalen. Ik werd steeds vermoeider, prikkelbaar ook. Die drukte is slopend voor je relativeringsvermogen. Maar ik ging door. Tot ik me niet meer kon concentreren. Tot iedere prikkel er een teveel was en er alleen nog plaats was voor verdriet. Verlamd door onmacht gaf ik mezelf de bevestiging: hoe hard je ook je best doet, het is niet genoeg.

Druk

Eindelijk! Daar was hij dan: de burn-out

Begrijp me niet verkeerd, het was verschrikkelijk. Het zette mijn wereld op zijn kop en bijna was ik mezelf compleet verloren. Maar het bracht ook de noodrem erop! Stoppen met hollen. En pas op de plaats. Gedwongen, verlamd, vertwijfeld; te ver van mezelf geraakt.

Uiteindelijk heeft de burn-out ertoe geleid dat ik Vlinderss heb opgericht. Toen ik 49 jaar was. Nauwelijks enige sales ervaring, wel 27 jaar werkervaring als Management Assistent in the pocket. Ook met een leergierige instelling en een brede algemene ontwikkeling. Met talent voor organiseren en structureren. En karaktereigenschappen die een ondernemer nodig heeft: doorzettingsvermogen en lef. Bovendien nu ook in het bezit van een waardevolle les: te lang te druk is niet goed. 

Niet goed voor:

  • Jezelf.
  • Je werkgever.
  • Creativiteit verdwijnt.
  • Productiviteit neemt af.
  • Ontwikkeling? Veel te druk voor.
  • Je omgeving krijgt de volle laag, relativeren lukt niet meer.

Zo abstract, want wie bepaalt: te lang te druk?

Jij. Dat bepaal je zelf! Want het begint bij jou. Je voelt het in je lijf omdat je altijd moe bent. Je neemt geen tijd meer om te ontspannen, zodat je langzaam de grip kwijtraakt op je leven. Voor je het weet is de balans tussen wat je doet en wat je wenst compleet verstoord. Kun je je nog herinneren wanneer je voor het laatst hardop hebt gelachen? Of stromen tranen van onmacht over je wangen?

Druk

Als je het te druk hebt, moet je achterover leunen

Een wijsheid van een collega. Je moet stilstaan en de situatie analyseren. Waarom heb je het zo druk? En waarmee eigenlijk? Is het nodig dat jij dat nu doet? Heb je het planningskwadrant van Eisenhouwer toegepast? Of dat van Covey? Maak je wel onderscheid tussen urgent en niet urgent? Tussen belangrijk en niet belangrijk?

En vooral nadenken wat je anders kunt doen

Wat je bijvoorbeeld kunt delegeren.

Geen tijd voor? Tijd kun je maken. Een uur investeren in het nagaan wat je kunt delegeren, levert een zee van tijd op.

Geen geld voor? Wat gaat het je kosten als je niet op tijd ingrijpt? Klanten? Omzet? Kwaliteit? Plezier? Of nog erger: je gezondheid?

Vlinderss levert oplossingen voor als je het te druk hebt. Om je professionele leven te verlichten. Om je een flexibele schil te bieden als het druk is. Oplossingen die tijd besparen en rust brengen, zoals structuren, planningen en efficiënte workflows. Oplossingen om jouw zichtbaarheid te vergroten. Jouw bedrijf een gezicht te geven én een stem. Zodat je het nog drukker krijgt :-).

De keuze is aan jou

Blijf je hollen? Of gun je jezelf even de tijd om te onderzoeken wat anders kan? Wat een ander sneller, met plezier en vakmanschap voor jou kan doen. Deel jouw ondersteuningsbehoefte, waarschijnlijk heb ik wel een oplossing! Want zoals Loesje het mooi stelt: “Waarom moeilijk doen? Als het samen kan.”

Druk

Vlinderss eerst beter leren kennen voor je mij je wachtwoorden geeft?

Schrijf je in op Vlinderss in je Mailbox en ontvang iedere laatste vrijdag van de maand een e-mail vol praktische tips en tools die het ondernemen makkelijker maken.

Doen?

Photo Credits: Canva Pro

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.