Blog klaar, plaatje erbij en publiceren maar. Was het maar zo simpel. Want voor je het weet ben je een kiekjesdief. Nee, niet de vogel; dat is de kiekendief. Maar gebruik jij weleens afbeeldingen van het internet? Ze staan er toch en je doet er toch niemand kwaad mee? Hoogste tijd voor een kiekjesblog: afbeeldingen zoeken en gebruiken.
Auteursrecht
Zomaar een afbeelding van internet afhalen staat gelijk aan stelen. Je gebruikt zonder toestemming spullen van een ander. Niet doen dus. Het komt toch ook niet in je op om een blog van iemand te kopiëren en dan je eigen naam eronder te vermelden?
Respecteer iemands vakmanschap. Vraag toestemming of betaal voor het gebruik van een foto. Dat is niet alleen netjes; het ongevraagd gebruiken van foto’s kan je flinke boetes kosten.
Wil je meer weten over auteursrecht op foto’s? Arnoud Engelfriet en Charlottes Law zijn juridisch experts op dit gebied en schrijven daar veel en helder over. Aanrader voor specifieke vragen.
Zes paadjes naar plaatjes
Hoe kom je nou op een nette manier aan beeldmateriaal? Hieronder zes tips.
1. Zelf fotograferen in plaats van afbeeldingen zoeken
Ben je creatief en geniet je van fotograferen? Maak dan zelf foto’s. De meeste smartphones hebben een goede camera. Met een beetje oefenen maak je prachtig en uniek beeldmateriaal. Het leuke daarvan is, dat je bewuster leert kijken naar de wereld om je heen. Volg een training om jezelf te verbeteren. Else Kramer geeft regelmatig leuke en zeer betaalbare online cursussen en workshops fotograferen met je smartphone, speciaal voor bloggers.
Tip: Geef je regelmatig workshops of presentaties? Maak er een gewoonte van om foto’s te (laten) maken tijdens of na afloop van je workshop. Het beeldmateriaal gebruik je voor de promotie van je workshop.
Vraag wel even toestemming voor gebruik aan de mensen die je op de gevoelige plaat vastlegt. Anders kunnen zij zich later beroepen op het portretrecht en kun je de foto’s niet gebruiken.
2. Bewerk je eigen beeldmateriaal
Loop je eigen beeldbank eens door. Die leuke vakantiefoto die je hebt gemaakt kan een prima achtergrond zijn voor een quote. Geef je creativiteit de ruimte en deel je eigen beelden. Op die manier laat je ook wat meer van jezelf zien.
Ik gebruik hiervoor graag Canva of Picmonkey. Twee fijne online fotobewerkingstools. Kijk maar. De foto van een prachtige zonsondergang in Domburg werd de achtergrond voor deze quote.
3. Schakel je netwerk in
Misschien heb je hobbyfotografen in je netwerk zitten? Vraag of je hun foto’s mag gebruiken. Zo delen zij hun beelden met een breder publiek en heb jij een mooie afbeelding. Natuurlijk gun je hen eeuwige roem en vermeld je netjes onderaan je pagina wie de plaatjes heeft geschoten.
4. Gratis beeldmateriaal zoeken als je weinig budget hebt
Ook buiten je netwerk delen sommige fotografen graag kosteloos hun werk. Je herkent deze foto’s aan een Common Creative Zero licentie. Lees altijd de licentie. Soms vraagt de maker om naamsvermelding of zijn er andere gebruiksvoorwaarden gedefinieerd. Als service heb ik een overzichtspagina gemaakt. Hierop staan verwijzingen naar verschillende websites die beeldmateriaal met een CCO licentie aanbieden. Canva biedt beeldmateriaal aan voor eenmalig gebruik voor de prijs van € 1,-. Net niet gratis, maar goed te doen. Maar je kunt hier ook je eigen foto’s uploaden en opleuken, dan kost het je niets.
Tip: voeg de overzichtspagina toe als bladwijzer in je browser. Makkelijk als je op zoek gaat naar afbeeldingen.
5. Stockfoto’s
Door sommige verguisd, maar wat mij betreft zijn stockfoto’s prima te gebruiken. Het is financieel een aantrekkelijke oplossing om aan kwalitatief goed beeldmateriaal te komen. Neem de tijd om even te zoeken naar een afbeelding die je niet al duizend keer bent tegengekomen. Op de overzichtspagina tref je ook sites met stockfoto’s aan. Lees altijd het soort licentie dat op de foto is afgegeven.
6. Maak indruk met de vakfotograaf
Vergeet de vakman of -vrouw niet. Natuurlijk hangt er een ander prijskaartje aan beeldmateriaal dat speciaal voor jou wordt gemaakt. Maak vooraf een lijst van je wensen. Denk aan workshops, je bedrijfspand, je werkplek, onderwerpen waar je regelmatig over blogt, emoties, productlanceringen. Een langere opdracht is vaak goedkoper dan losse fotoshoots. Uiteraard helpt de vakfotograaf je met de vertaling van je bedrijf naar mooie en bruikbare beelden die helemaal aansluiten bij jouw imago. Hoe langer je samenwerkt, hoe beter je elkaar leert kennen, hoe mooier het resultaat.
Conclusie
Lees trouwens ook dit artikel over Google Lens, dat ook een waardevolle tool is voor je contentcreatie. Zelfs met deze tips kost het best veel tijd om echt gave afbeeldingen te zoeken voor je blog of nieuwsbrief. Tijd die je vaak niet hebt en waardoor de verleiding soms groot is om toch af en toe een kiekje te pikken. Niet doen! Het is een perfecte taak om aan je VA uit te besteden. Ook hierbij geldt, hoe langer je samenwerkt, hoe beter je VA jouw wensen in beeld weet te vertalen.
Op zoek naar tips en vrolijkheid?
Leuk als je Vlinderss volgt op Instagram. Of… (én mag natuurlijk ook) mis niets en ontvang één keer per maand Vlinderss in je mailbox. Mijn lezers zeggen: dat zijn tips waar je echt iets aan hebt. En natuurlijk makkelijk af te melden als je me beu bent.
Photo Credits: Canva Pro. De portretfoto’s zijn gemaakt door Daphne Gravesteijn
Vraag, reactie, suggestie of opmerking?
Mail Vlinderss.