Afbeeldingen

Foto’s bewerken zonder Photoshop

You’ll never look like the girl in the magazine. The girl in the magazine doesn’t even look like the girl in the magazine.

In dit filmpje van anderhalve minuut zie je het resultaat van zes bewerkingsuren Photoshop samengevat. Mijn mond viel ervan open: foto’s bewerken voor pro’s!

Ja, met Photoshop kun je wonderen verrichten. Maar Photoshop is prijzig (€ 19,99 per maand). Bovendien kun je er zo veel mee, dat het even duurt voor je het programma beheerst. Niet de beste oplossing dus voor de zelfstandig professional die maar af en toe en vooral snel het beeldmateriaal bij wil werken. Wat dan wel?

2 gratis alternatieven voor foto’s bewerken met Photoshop

Tada: picmonkey.nl en Canva zijn twee web based foto-editors. Dat betekent dat je niets hoeft te downloaden, maar er gelijk mee aan de slag kunt. Om vrolijk van te worden!

Surf naar picmonkey.nl. Je hebt geen account nodig. Met de uitgebreide tips & tutorials heb je zo je weg gevonden. Picmonkey heeft ook premium (betaalde) versies. De Basic versie kost € 66,01 per jaar. Er is ook nog een Pro en Business versie. Mijn advies: kijk op je gemak gratis rond en kijk of het bevalt. Je ontdekt vanzelf wat je mist en een upgrade is zo geregeld.

Canva.com werkt wel met een account. Log in met Facebook of Google+. Daarmee krijgt de app wel toegang tot je gegevens. Wil je dat niet, maak dan een account aan op basis van e-mail en wachtwoord. Ook Canva biedt een sterke ondersteuning met tutorials en blogs. Met de introductie van Canva for Work heeft Canva nu ook een betaalde versie. En die is zeker de moeite waard als je veel ontwerpen maakt voor bijvoorbeeld social media.

Super aan foto’s bewerken met PickMonkey

 • De originele vrolijke tone of voice. Niet persé nodig, wel leuk.
 • Veel voorgeprogrammeerde filters.
 • Gebruik van eigen lettertypes.
 • Opslaan projecten rechtstreeks in je eigen omgeving.
 • Mijn favoriet om snel een ander formaat aan je afbeelding te geven.
 • De touchup mogelijkheden zijn ideaal om een rimpeltje weg te werken of af te zwakken.
 • De clone-optie is te gek. Hiermee “clone” je delen van de afbeelding. Denk aan iets dat maar half in beeld staat. Is wel een premium optie.
 • Zwart/wit masker + accentkleur werkt snel en fijn.

 Bijzonder prettig aan foto’s bewerken met Canva

 • De app. Heerlijk om s’avonds met de Ipad nog afbeeldingen te bewerken of dingen uit te proberen.
 • De bibliotheek van 1.000.000 foto’s en iconen. Betaalde versies staan duidelijk weergegeven en kosten slechts $ 1,- per stuk. Dat scheelt weer zoektijd. Gebruik van eigen materiaal is gratis.
 • Je gemaakte of onderhanden zijnde werk staat overzichtelijk weergegeven.
 • Absoluut pluspunt ten opzichte van PicMonkey is dat je gemaakte ontwerpen nog kunt bewerken. Dit maakt Canva de betere tool om samen te werken.
 • De stream is leuk om ideeën op te doen.
 • Veel beschikbare formaten waardoor je niet hoeft te zoeken naar afmetingen.

Wie wint?

Kiezen tussen Canva en PicMonkey is voor mij als kiezen tussen vlokken en hagelslag. Niet te doen. In zijn algemeenheid gebruik ik Canva het liefst bij de combinatie tekst/beeld. PicMonkey is voor mij het meest geschikt om beelden te bewerken. Gelukkig is kiezen helemaal niet nodig.

Foto's bewerken

Wacht! Nog een klein cadeautje

Download de Freebee 10 sneltoetsen Canva

Iedere maand gratis tips?

Photo Credits: Canva Pro
Videocredits: via Dutchcowboys

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.