overlijden

De oplossing voor je social media accounts na je overlijden (regel je NU)

Er zijn van die dingen, waar je liever niet over nadenkt. Of alleen met een fles wijn binnen handbereik. Mijn eigen uitvaart is zo’n ding. Ik heb al jaren een lijstje met nummers* voor als het zover is. Zo ben ik er zeker van dat ik niet ter aarde word besteld met de liedjes uit de Begrafenismuziek Top 10Mijn Lesje regelt de rest wel, denk ik dan snel. Hij weet wel wat ik wil.

Maar hij weet niet álles van me… Hij heeft bijvoorbeeld niet de inlogcodes van mijn social media accounts. En dat zijn er ondertussen best wel veel. En aangezien ik het een sport vind om niet te hacken wachtwoorden te verzinnen, komt hij daar nooit zelf achter!

Wat gebeurt er met je social media accounts als je komt te overlijden?

Als je nu niets doet, lopen je accounts gewoon door. Je vrienden op Facebook krijgen dus je verjaardagsmelding te zien en bij anderen kom je nog in beeld bij ‘Mensen die je misschien kent’.

Op LinkedIn verschijnt je profiel bij People You May Know… Moet ik nog even doorgaan?

overlijden

Social media accounts opnemen in je testament

Als je dit zo leest, klinkt het ineens helemaal niet zo gek om ergens te noteren (naast die muzieklijst!) wat er met je social media accounts moet gebeuren na je overlijden.

Facebook biedt de mogelijkheid om een herdenkingsstatus aan te vragen voor iemand die is overleden. Herdenkingsstatus? Inderdaad. Een account met de herdenkingsstatus is een plek voor naasten om herinneringen te delen. Onder de naam van de overledene komt te staan: ‘Ter nagedachtenis aan’. Alles wat diegene bij leven heeft gedeeld, blijft zichtbaar in de tijdlijn. Je voorkomt met deze status dat anderen nog publieke meldingen krijgen. Er kunnen zich ook geen nieuwe mensen meer aanmelden.

Natuurlijk kan je account ook worden opgeheven. Om dit soort wijzigingen mogelijk te maken, moet je Facebook vooraf laten weten of je wilt dat je account de herdenkingsstatus krijgt of permanent moet worden verwijderd van Facebook.

Ook LinkedIn en Twitter kennen het probleem en zij hanteren hun eigen regels om het account van een overledene te laten verwijderen.

Het Social Media Testament

Ik zie het al voor me, hoe mijn Lesje straks schokschouderend en ontroostbaar met de iPad (zonder mij!) op de bank zit om mijn social media accounts één voor één af te melden. Dát kan ik hem niet aan doen.

Is er een makkelijkere manier? Ja, die is er: het Social Media Testament. Een initiatief van – hoe kan het ook anders – een uitvaartverzekering. Je kunt gratis een account aanmaken waarmee je kunt aangeven wat er na jouw overlijden moet gebeuren met je social media accounts.

Je hoeft je wachtwoorden niet op te geven vanwege veiligheid en privacy want je nabestaanden kunnen later met dit testament, ook zónder je wachtwoord je account aanpassen.

Social Media Testament-01

Het is mogelijk om nu al aan te geven wat er met je account moet gebeuren. Zo kan er geen memorial page worden gemaakt als jij liever ook van de digitale aardbodem wilt verdwijnen.

Social Media na overlijden
overlijden

Hoor jij bij die 42 procent die wil dat je profielen worden verwijderd?

De Nuvema Uitvaartverzekering die dit Social Media Testament heeft opgezet, heeft natuurlijk eerst onderzoek gedaan of er behoefte was aan deze dienst.

Daaruit blijkt dat maar weinig mensen hier van tevoren over nadenken (8 procent). Nog eens 8 procent heeft voor nabestaanden wachtwoorden en gebruikersnamen opgeslagen. Hoewel nog maar zo weinig mensen iets geregeld hebben, willen veel Nederlanders wel dat zijn of haar online profielen verwijderd worden: maar liefst 42 procent. Slechts 8 procent wil dat alles online blijft staan en slechts 5 procent wil dat zijn digitale profiel een online gedenkplaats wordt.

Ik hoor bij die 42 procent. En jij?

*Mijn top drie:

  1. Pride – U2: één van de beste live-bands die ik ooit gehoord hebt. Ik geloof dat je het verschil kan maken als individu.
  2. Wings Beneath my Wings – Bette Midler: ode aan al die mensen die als individu voor mij het verschil maakten.
  3. Can’t you feel a brand new day – The Wiz: instant happiness, vier je leven iedere dag en vecht voor jouw vrijheid.

photo credit: schrijven en schrappen

Handig?

Als je het leuk vindt, stuur ik je een keer per maand Vlinderss in je mailbox. Een vrolijke e-mail vol tips, tools en hacks waardoor je werk een stuk soepeler loopt. Met exclusieve informatie en 4 x per jaar een toffe winactie. En natuurlijk een uitschrijflink bij iedere e-mail als je het beu bent.

Photo Credits: Canva Pro

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.