onbezorgde vakantie

5 tips voor een onbezorgde vakantie!

Wat ben ik toe aan ene onbezorgde vakantie!

Gewoon geen enkele verplichting hebben, geen afspraken en een maagdelijke agenda. Niets hoeft, alles kan.
Ruimte voor impulsieve acties. Geen haast. Leven in het nu.
Vooraf heb ik me nog afgevraagd of ik als ondernemer wel drie weken vakantie kon nemen. Ik wil nog zoveel doen. Zoveel plannen spoken door mijn hoofd. Maar je hoofd en je lijf hebben rust nodig. Opladen om daarna weer te kunnen vlammen. Bovendien ben ik dan goed uitgerust als jij op vakantie gaat. Kan ik mooi dingen van je overnemen!

Vreemd genoeg, kan vakantie ook stress opleveren.

Een hoofd dat tolt van taken die nog moeten worden afgewerkt. Dat zeurende stemmetje in je achterhoofd dat zegt “je vergeet iets” maar er niet bij zegt wat. Nog snel even dit. Dat ook nog. Oh en daar is geen tijd meer voor, dus dat plan je maar gelijk na de vakantie. Het kan ook anders.

onbezorgde vakantie

5 tips voor een onbezorgde vakantie

1. MVoor een stressvrije vakantie maak je een plan (I love it when a plan comes together..)

  • Inventariseer de projecten of werkzaamheden die je nog voor je vakantie moet afronden.
  • Noteer deze op een lijst, zodat je hoofd leeg blijft.
  • Bepaal de tijd die je voor een taak nodig hebt en plaats de activiteit gelijk in je agenda.
  • Gebruik een kleurcode  zodat je in één oogopslag het verschil ziet tussen geplande taken en afspraken buitenshuis.
  • Pas bij het plannen de twee-minuten regel toe (bron Getting things Done van David Allen). Taken die je in twee minuten uit kunt voeren, voer je gelijk uit. Deze tijd ben je namelijk ook kwijt om de activiteit op een planning te noteren: gelijk doen dus! En denk aan de 40/60 regel! Kort gezegd komt deze erop neer, dat je slechts 60 % van je tijd kunt inplannen. 40 % van je tijd gaat op aan adhoc zaken en je eigen operationeel management.
    Heb je werkdagen van 8 uur, plan dan op een dag niet meer dan 4,8 uur in aan werkzaamheden.

2. Regel vervanging voor een onbezorgde vakantie

Je weet nu precies wat je de komende weken nog uit moet voeren en nog belangrijker je weet ook wanneer je het gaat uitvoeren. Heb je niet genoeg plaats in je agenda, heb je nu nog de tijd om met je opdrachtgevers te overleggen of afspraken opgeschoven kunnen worden. Past het dan nog niet, maak een lijst van werkzaamheden die een ander ook kan uitvoeren en huur ondersteuning in. Zo ben je verzekerd van een onbezorgde vakantie.

onbezorgde vakantie

3. Communiceer met je relaties

Geef op tijd door aan je relaties welke periode jij met vakantie gaat. Zij worden dan niet verrast en kunnen vooraf bekijken of er nog bijzonderheden zijn die voor jouw vakantie opgelost moeten worden. Als het nodig is, heb je ook nog genoeg tijd om vervanging tijdens je vakantie te regelen. Maak afspraken over je bereikbaarheid. Wil je geen telefoongesprek mislopen, regel dan een telefoondienst of schakel je telefoonnummer door naar een VA (virtueel assistent). Spreek af wat er bij calamiteiten gedaan kan worden (bijvoorbeeld, dat je één keer per dag je e-mail checkt) of regel met een VA wat er tijdens jouw vakantie moet worden waargenomen. Zet eventueel een out of office reply aan waarin je aangeeft wanneer je weer bereikbaar bent.

4. Hou je agenda ook de week na je vakantie leeg

Het is zo’n valkuil om allerlei zaken gelijk na je vakantie in te plannen. Wees realistisch en plan niet teveel in. Je hebt ook tijd nodig om je post, e-mail, social media bij te lezen. Bovendien: een lege agenda geeft je ook de ruimte om nieuwe werkplanningen op te stellen. Zo heb je niet alleen een ontspannen vakantie maar kun je ook zonder stress weer aan de slag.

onbezorgde vakantie

5. Ruim je werkplek op voor je weggaat

Pas je nog geen cleandesk methode toe, zorg dan dat je voor je vakantie je archiefwerkzaamheden uitvoert. Beoordeel de inhoud van je bakjes en ruim deze op. Zorg dat je werkplek helemaal opgeruimd en fris is, dat is fijn beginnen als de vakantie erop zit.

Nou, ik ga zo een briefje trekken voor vanavond of gewoon lekker lui voetbal kijken.

Ik wens jullie allemaal alvast een hele fijne onbezorgde vakantie!
Vanaf 7 juli is Vlinderss weer up-and-running en sta ik uitgerust klaar om jou een onbezorgd vakantiegevoel te geven.

Liefs, Tanja.

Op zoek naar tips en vrolijkheid?

Leuk als je Vlinderss volgt op Instagram. Of… (én mag natuurlijk ook) mis niets en ontvang één keer per maand Vlinderss in je mailbox. Mijn lezers zeggen: dat zijn tips waar je echt iets aan hebt. En natuurlijk makkelijk af te melden als je me beu bent.

Photo Credits: Canva Pro

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.