succes

Succes? Zo help ik jou succesvoller te worden

Er is nog nooit iemand naar mij toegekomen die vroeg of ik kon helpen hem meer succesvol te maken. Toch is dat wat iedereen die mijn hulp inschakelt indirect vraagt. Ze willen meer succes in hun werk, meer succes in hun privéleven, meer succes bij het in balans brengen van die twee.

Als VA is dat precies wat ik doe: mensen ondersteunen in hun weg naar meer succes, meer vervulling, meer liefde, meer…
Hoewel het einddoel belangrijk is, is voor een VA het proces van belang. Als VA ben ik meer dan een paar extra handjes. Ik leer mijn klanten écht kennen en vind het leuk om mee te denken, te brainstormen en mijn helicopterview in dienst te stellen van mijn klant.

Door zaken uit handen te nemen, krijgen mijn klanten meer ruimte én meer inzicht.

Succes, wat is dat eigenlijk?

Voor definities doe ik graag een beroep op de Dikke van Dale.

Definitie van succes

Daar word ik niet heel erg warm van. Ik geloof ook dat mijn klanten méér willen dat een ‘goede afloop’. Sterker nog, de succesvolle mensen die ik ken, hebben allemaal vooral veel plezier op de weg naar hun doel. Ze gebruiken hun energie op de juiste manier zodat ze genieten van elke stap die ze nemen. Óók als ze soms een ‘verkeerd’ stapje hebben gezet.

Succes is bovendien heel persoonlijk

Want hoe meet je succes? Niet door jezelf met anderen te vergelijken. Er is immers geen nulmeting mogelijk. Succes is onder andere afhankelijk van leeftijd, ervaring en ontwikkeling. Ik geloof dan ook in succes als proces van verbetering. En verbetering komt niet tot stand met één grote stap naar het einddoel (‘Zo, nu is onze relatie wel klaar, hè schat?’) maar met steeds een klein stapje in de goede richting.

Ieder succesvol stapje geeft een gevoel van tevredenheid, bevrediging en/of zelfvertrouwen. En dát smaakt naar meer! Mensen die hun kleine overwinningen en successen kunnen zien én vieren, hebben het gevoel dat ze een succesvol leven leiden.

Bestaat er een recept voor succes?

Nee dus. Iets wat zó persoonsgebonden is, daar bestaat geen standaard recept voor. Toch vind ik het interessant om succesvolle mensen te bestuderen. Want succes komt niet aanwaaien. Je moet de paden vrijmaken, hulp durven vragen én er wat voor over hebben om de juiste condities te scheppen.

Condities scheppen en prioriteiten stellen

Durf ik er nog over te beginnen, prioriteiten stellen? Ja. Want ik zie het nog te veel om mee heen: mensen die op zaterdagmiddag gestrest de wekelijkse boodschappen uit de auto laden, terwijl ze liever even tijd voor zichzelf zouden willen.

Mensen die op diezelfde zaterdag de ramen staan te zemen. En op zondagochtend rennen ze door hun huis om het huishouden met de Franse slag te doen. De grote schoonmaak doen ze in de vakantie. Het antwoord op deze stress is natuurlijk: prioriteiten stellen, hulp vragen of op zoek naar praktische oplossingen zoals de bezorgdienst van AH, een glazenwasser en een schoonmaakster. (Ik ben me er maar al te goed van bewust dat niet iedereen zo’n superman heeft als ik, die me steunt in al deze dingen!)

Eigenlijk wilde ik hier iets schrijven over wat je dan met die overgebleven tijd kunt doen. Hoe je het-hoort-er-nou-eenmaal-bij-klussen op deze manier inruilt voor tijd-voor-jezelf. Ik wilde letterlijk zeggen: besteed tijd aan mensen die belangrijk voor je zijn en laat merken dat zij waardevoller voor je zijn dan een schone auto of wc. Je privéleven is het fundament van alles wat je doet. Schat het op waarde en wees lief voor hen.

Toen realiseerde ik me dat dit heel mooi is gezegd maar vreselijk moeilijk is om te doen. Juist als je het druk hebt, wil je de controle niet kwijt. Juist als je tot over je oren in het werk zit, wil je niet denken over hoe je dingen anders kunt aanpakken.

Hoe ik dat weet? Ik zit er middenin.

Waar ik anderen help en ondersteun, merk ik nu dat er méér nodig is om van je succes te kunnen genieten. Dus ik besloot eens te kijken hoe anderen dat doen: succesvol én ontspannen zijn.

Waarom structuur helpt om beter te functioneren en meer succes te hebben

Een dag is al snel gevuld met allerlei praktische zaken waar je niet omheen kunt. Je moet je mail wel checken en je moet je facturen wel betalen (en versturen!). Je moet je vriendin feliciteren met haar verjaardag en je moet naar de tandarts.

Mensen die groeien, zich ontwikkelen en succes ervaren, zorgen dat alles wat moet gebeuren, de belangrijkste dingen die ze op een dag willen doen, niet in de weg zitten. Ze hanteren een vrij voorspelbare agenda waarbij ze hun tijd efficiënt in blokken indelen.
(Dagelijks terugkerende) moetjes, staan bovenaan de agenda, zodat ze de rest van de dag met een fris hoofd (zonder storende to-do lijst) tegemoet treden. De rest van de dag alleen maar bezig zijn met leuke, inspirerende, zinvolle en uitdagende dingen. Het vraagt wat discipline maar het kán. Hoe?

succes

Vroeg opstaan en ochtendrituelen als basis voor meer succes

Ik lees het overal terug en ik nodig je van harte uit om het ook te proberen want de morgenstond heeft goud in de mond. Ik zeg het eerlijk: ik kan mezelf er niet toe zetten om mijn wekker om 6 uur of zelfs om 5 uur te zetten. Hardlopen in het donker? Doei! Niks voor mij. In het licht ook niet trouwens.

Maar dat neemt niet weg dat ik het wel gelóóf dat je een voorsprong hebt op de rest als je zo vroeg begint. Maar wat ik veel interessanter vind en wat gelukkig niet van dat horrortijdstip afhangt: ochtendroutine draagt bij aan je effectiviteit. Routine in het algemeen helpt om je hoofd minder vol te laten lopen gedurende de dag.

De voorspelbaarheid van de routine zorgt voor meer ruimte in je hoofd en je bent niet langer reactief bezig maar neemt de controle over je werkzaamheden. 

Routine, gewoontes en de automatische piloot

Omdat super vroeg opstaan voor mij geen optie is, moet ik het van een andere aanpak hebben. Niet geheel toevallig stuitte ik op een interview in Happinez met geluks-expert Gretchen Rubin. Gretchen onderzocht de rol die gewoonten spelen in een gelukkig, gezond en productief leven.

Volgens Gretchen hebben mensen met een groot geluksprobleem, eigenlijk altijd een probleem met een gewoonte.

“Ga maar na: ongeveer veertig procent van je dagelijks leven wordt gevormd door gewoonten. Als je gewoonten hebt die vóór je werken, ben je oneindig veel beter af dan wanneer je gewoonten in stand houdt die niet voor je werken. Gewoonten bleken het gemeenschappelijke element in al mijn ideeën over geluk en succes.”

Ze legt uit wat het voordeel van gewoonten is. Steeds opnieuw een beslissing nemen is moeilijk en vermoeiend. Terwijl een gewoonte het gedrag op de automatische piloot zet. Daar komt geen besluitvorming of zelfbeheersing aan te pas. Eén keer het besluit nemen om elke ochtend vroeg op te staan maakt het een gewoonte. En dat is minder uitputtend dan de keuze iedere dag opnieuw te maken.

Door meer gewoonten te vormen, houd je ruimte over in je brein om over ingewikkelde zaken na te denken. Dit schept weer ruimte voor creativiteit en nieuwe ideeën.

Doe terugkerende zaken zo veel mogelijk op vaste tijdstippen en besteed herhalende taken uit

Nu heb ik iets in handen waar ik iets mee kan. Kijken welke dagelijkse zaken omgezet kunnen worden in gewoonten. Gelukkig is Gretchen zo reëel om erbij te vermelden dat het onrealistisch is om gewoonten te ontwikkelen die in strijd zijn met je aard. Dus vroeg opstaan kan ik lekker laten gaan! 🙂

Maar hoe zit het met jouw gewoonten?

Heb jij er lol in om het ontwerp van je nieuwsbrief aan te passen? Om leuke plaatjes te maken bij je Facebook advertentie of pakkende Twitter-teksten te verzinnen? Of zou je die uren die je daaraan kwijt bent liever besteden aan het lezen van dat boek over jouw vakgebied?

Vind je het fijn om de offerte- en factuurnummers steeds handmatig te vergelijken en de eindbedragen op een rekenmachine uit te rekenen? Of heb je liever een op maat gemaakt excel-bestand dat voor jou denkt, rekent en tijd bespaart?

Zoals succes een persoonlijk proces is, is de behoefte aan ondersteuning ook voor iedereen anders. Eén ding is me wel duidelijk geworden de afgelopen jaren: mensen die het meest genieten van hun succes, zorgen dat ze daar de tijd voor maken. Zonder ervan te genieten, is er geen succes!

Ik ben heel benieuwd wat jouw definitie is van succes. Wat jij doet om succesvol te zijn én of rust en routine een rol spelen in een voor jou succesvol leven.


Handig?

Als je het leuk vindt, stuur ik je een keer per maand Vlinderss in je mailbox. Een vrolijke e-mail vol tips, tools en hacks waardoor je werk een stuk soepeler loopt. Met exclusieve informatie en 4 x per jaar een toffe winactie. En natuurlijk een uitschrijflink bij iedere e-mail als je het beu bent.

Photo Credits: Pexels en Canva Pro

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.