Signaalwoorden en tekstverbanden

Signaalwoorden en tekstverbanden

Signaalwoorden en tekstverbanden maken je teksten lekker leesbaar. Ze verbinden zinsdelen, zinnen of alinea’s met elkaar. Als je woorden taart zijn, dat zijn je signaalwoorden de slagroom die de cakelagen verbinden. Samen vormen ze een geheel dat naar meer smaakt.

Waarom zijn signaalwoorden belangrijk?

De signaalwoorden zorgen voor een samenhang waardoor je de tekst makkelijker kunt begrijpen. Door de signaalwoorden te herkennen, herken je tekstverbanden en begrijp je de tekst dus beter. Signaalwoorden nemen je lezer als het ware bij de hand. Synoniemen voor signaalwoorden zijn: indicatoren, verbindingswoorden, structuuraanduiders of overgangswoorden.

Yoast loves signaalwoorden

Ook voor je SEO zijn signaalwoorden belangrijk. Je krijgt van Yoast een groen bolletje als 30% van je zinnen een signaalwoord gebruikt. Nu schrijf je natuurlijk niet voor Yoast of Google, maar dit percentage is ook wat het fijn maakt voor je lezers!

Chronologisch tekstverband en nog 10 tekstverbanden

Dat klinkt allemaal best nog een beetje vaag toch? Laat ik het wat duidelijker maken met een voorbeeld. In dit e-book over signaalwoorden geef ik steeds eerst een uitleg van het tekstverband. Daarna krijg je een aantal voorbeelden van signaalwoorden die bij dit tekstverband gebruikt worden en tenslotte geef ik je nog een of twee voorbeeldzinnen. Het is trouwens slim om ook het blog over signaalwoorden even door te lezen. Daarin staat uitgebreide achtergrondinformatie.

Handig!

Naast de uitleg van de 11 veelgebruikte tekstverbanden vind je ook nog een alfabetische lijst van signaalwoorden mét het tekstverband erachter. Superhandig om bij de hand te houden als je je teksten bijschaaft.

Fan van handig, slim en vrolijk?

Schrijf je dan in voor Vlinderss in je mailbox. Iedere laatste vrijdag van de maand om klokslag 15:00 fladdert die mail jouw inbox binnen. Vol handige tips op het gebied van contentmarketing, planning en structuur en Office 365. Met de laatste blogs en freebeess op een dienblad aangereikt én zo’n vier keer per jaar een leuke winactie. Oh ja en afmelden gaat nog makkelijker dan aanmelden. Er zijn al genoeg verplichtingen in het leven.