Samenwerken met een virtueel assistent is dat een goed idee? Mijn klanten vinden van wel. Maar waarom zou je samenwerken met een virtueel assistent? Dat kost toch hartstikke veel geld? En hoe ziet zo’n samenwerking er dan uit? Hoe kies je een VA? En waar moet je eigenlijk op letten bij je selectie? In een blogserie beantwoord ik al je vragen. In dit eerste blog krijg je mijn antwoord waarom samenwerken met een virtueel assistent een slim idee is. Waarschijnlijk ook voor jou!
Waarom samenwerken met een virtueel assistent?
Het afgelopen jaar heb ik wekelijks een update op mijn LinkedIn Bedrijfspagina geplaatst waarin ik een voordeel benoem van zo’n samenwerking. Geloof me, die lijst is nog lang niet uitgeput. Gelukkig maar, want hét antwoord op deze vraag is natuurlijk dat het je voordeel moet opleveren.
Dus komt de vraag op, wanneer levert samenwerken dan voordelen op? Is het alleen voor succesvolle ondernemers die al jarenlang ervaring hebben? Of is het ook een prima idee voor een startende ondernemer?
Wanneer samenwerken met een VA?
In hoofdlijnen is de samenwerking met een virtueel assistent een goed idee als je een of meerdere van de volgende zes behoeften hebt:
- Tijd.
- Geld.
- Wendbaarheid.
- Kennis.
- Groei.
- Ondernemersplezier.
Dus nee, het maakt niet uit in welke ondernemersfase je zit. Ook als beginnend ondernemer kan zo’n samenwerking een perfecte invulling zijn van jouw behoeften. Laten we eens verder op die behoeften inzoomen, zodat je er een beeld bij krijgt.
Behoefte aan tijd
Iedere dag -zelfs die van jou- heeft maar 24 uur. 1.440 minuten per dag om hét verschil te maken voor jouw klanten en je boterham te verdienen. En die tijd heb je hard nodig. Want er ligt nogal wat op je bordje als je ondernemer bent.
Natuurlijk zorg je dat jouw vakkennis op peil blijft. Daarnaast mag je ook nog je administratie bijhouden, aanwezig zijn op social media, relaties onderhouden en acquisitie plegen. Kortom 1.001 extra zaken die niet direct iets met jouw expertise te maken hebben, maar die wel onmisbaar zijn als je een bedrijf runt.
En hoewel we het makkelijk zeggen is tijd maken nog steeds niet mogelijk (dat zou pas een startup zijn!). Je kunt wel tijd kopen. Bijvoorbeeld door een samenwerking aan te gaan met een virtueel assistent en daar taken aan over te dragen. Inderdaad: de VA als urengenerator. Door uren in te kopen bij een virtueel assistent ontvang je extra tijd.
Behoefte aan geld
Ik hoor je denken, huh? Een VA kost toch geld. Zeker! Maar het geld dat je uitgeeft verdien je vaak terug. Bijvoorbeeld omdat je zelf meer declarabele uren kan maken, of omdat je nieuwe producten eerder kunt lanceren. We zeggen niet voor niets tijd is geld. Nog iets concreter maken? Lees dan de drie rekenvoorbeelden en ontdek hoe je meer omzet en meer tijd overhoudt als je samenwerkt met een VA.
Behoefte aan wendbaarheid
Agile werken of wendbaarheid is van levensbelang voor een bedrijf. Want er is maar een ding zeker; niets is zeker. Omstandigheden veranderen nu continu. Soms comfortabel geleidelijk en soms drastisch zoals we tijdens de coronacrisis moesten ondervinden.
Een virtueel assistent vergroot je wendbaarheid. Zo sta ik niet op je paylist. Bovendien hanteer ik niet eens een opzegtermijn. Mijn kijk daarop is simpel. Een contract is de slechtste reden om bij elkaar te blijven. Je blijft bij elkaar omdat je samen sterker bent dan alleen.
Een virtueel assistent is een onderdeel van je flexibele formatie. Zeker, ook mijn klanten vragen me een tandje bij te schakelen als ze bijvoorbeeld een bepaald project af willen hebben. En is de rust weer teruggekeerd, dan schakel ik ook terug. Ook heb ik een aantal klanten die alleen in bijzondere gevallen een beroep op me doen. Dus ja, voor mijn eigen wendbaarheid werk ik ook samen met een virtueel assistent.
De samenwerking vergroot dus je wendbaarheid. En dat is wel zo lekker, want daardoor kun jij die extra vragen van jouw klanten met een gerust hart beantwoorden.
Behoefte aan kennis
Dat je een killer-coach bent, wil nog niet zeggen dat je ook een schrijfwonder bent. En als je net zoals ik vrij spontaan je ondernemerschap bent gestart, dan weet je geen snars van marketing. Toch heb je beide specialisaties nodig om van je bedrijf een succes te maken. En we leven in een tijd dat ontwikkelingen snel gaan. Alles zelf bijhouden? Vergeet het, dat is onmogelijk en helemaal niet rendabel.
Kijk, als LinkedIn het algoritme aanpast dan verdiep ik mij daarin. Zodat de klanten waarvoor ik social media verzorg, daar optimaal van profiteren. Door die kennis ben ik in staat om betere prestaties voor je te halen dan wanneer je het zonder die kennis moet doen.
En net zoals jij tijd en geld investeert in het bijhouden van jouw vakkennis, doe ik dat ook. Omdat ik een aantal zaken voor meerdere ondernemers verzorg, is bovendien mijn snelheid ook hoger dan wanneer je maar af en toe met een programma werkt. Daar kan jij niets aan doen. Dat komt door de routine die ik wel opbouw en jij niet.
Als laatste is het gewoon slim om je aandacht te geven aan dingen die je echt boeien en fascineren. Dan is het vergaren en bijhouden van kennis leuk en een echte energiegever. Heeft iets je aandacht en interesse niet? Dan kost het je bergen energie en blijft ook de voldoening uit.
Samengevat: beter, sneller én meer energie. Mwah, daar word ik wel enthousiast van. En jij?
Behoefte aan groei
Daar kun je niets aan doen, als ondernemer heb je behoefte aan groei. Dat zit gebakken in je ondernemers DNA. Persoonlijke groei maar ook aan de groei van je bedrijf. En door met anderen, waaronder een virtueel assistent, samen te werken faciliteer je die groei. Je legt je plafond eigenlijk gewoon een stuk hoger.
Daarmee ben je ook nog economisch van belang. Want jouw groeibehoefte stelt ook andere ondernemers in staat te groeien. Dat is goed voor de werkgelegenheid en de economie.
Oké; ga maar even staan en … een applaus voor jezelf!
Behoefte aan ondernemersplezier
Jij bent ook vast een kei in het uitstellen van zaken waar je géén energie van krijgt. Waar ik helemaal in mijn element ben (in mijn eentje achter mijn laptop) loop jij waarschijnlijk leeg. Jij haalt je energie juist uit mensen om je heen.
Mijn drive om virtueel assistent te zijn bestaat uit de overtuiging dat je moet doen waar je gelukkig van wordt. Omdat blije mensen zorgen voor een warmere wereld. Dus waarom zou je de dingen die je onwijs veel energie kosten niet uitbesteden aan iemand die daar wel gelukkig van wordt? Dan bewaar jij je energie voor waar je wel gelukzalig warm voor loopt.
Of gebruik je VA om die ondernemersvrijheid waar je altijd van gedroomd hebt te realiseren. Door zelf bijvoorbeeld wat minder te werken.
Waar je niet gelijk aan denkt is dit. Veel van mijn opdrachtgevers waarderen het enorm dat ze hun verhaal en beslommeringen vertrouwd kunnen delen met me. Niet zelden vloeien er eerst tranen waarna er weer een enorme brok aan energie en vertrouwen vrijkomt. Ook help ik je met liefde herinneren aan je doelen. Want als je mij hebt ingehuurd omdat je zelf wat meer tijd over wilt houden, houd ik dat mee in de gaten.
Waarom samenwerken met een VA?
Wat mij betreft omdat je een bepaalde behoefte hebt en genoeg van jezelf, van je bedrijf en je klanten houdt om die behoeften in te vullen. En wat denk jij? Deel jouw mening gerust. Daar ben ik altijd benieuwd naar. In het volgende blog ga ik op zoek naar andere samenwerkingsmogelijkheden. Kijken wie wint. De virtueel assistent, personeel aannemen of…
Geen blog meer missen?
Meld je aan voor Vlinderss in je mailbox en ontvang elke laatste vrijdag van de maand de vrolijkste maandbrief van Nederland.
Vraag, reactie, suggestie of opmerking?
Mail Vlinderss.