Vriendinnencocktail

Vriendinnencocktail

Op vrijdag eet ik samen met Mathijs. Lesley is niet thuis en haalt de boodschappen (lucky me, I know!). Ik plan mijn werk zo, dat mijn bordje met eten (soms, regelmatig, best wel vaak vergezeld met een wijntje) klaar staat. Afgelopen vrijdag schoven Clarice en Halina aan tafel aan. Ze hebben een boek geschreven: Antiglamour. Over vrouwenvriendschappen. Natuurlijk dwaalde mijn gedachten af naar mijn eigen vriendinnen. Het zijn er veel en ik koester ze allemaal.

I proudly present: mijn vriendinnencocktail

Pepsi

Zo is er eentje die geen alcohol drinkt, maar cola (Pepsi). Sterker nog ze raakte lichtelijk aangeschoten na het eten van rumbonen! Samen met haar en de vriendin die eeuwig 29 jaar blijft, heb ik mijn eerste biertjes gedronken. In de Vanity. Gadverdarrie! Vond het zó niet lekker. Mijn eerste wijntje dronk ik trouwens in Parijs, wat best glamoureus staat. De antiglamour zat hem in het feit dat ik de witte bordeaux mixte met sinas omdat ik wijn toen nog niet wist te waarderen!

Apfelkorn

De eeuwige 29-jarige drinkt wel. Vroeger apfelkorn, maar sinds kort zelfs rode wijn! Soms verbetert liefde de smaak. Met haar ben ik een tijdje in de weekenden gaan stappen. Hilarische vrouw. Ooit sprak ze zo’n Ubercoole Wannabe-met zonnebril aan met de vraag waar zijn hond was.

Sinas light

Mijn zus, ook al vele jaren een echte vriendin, drinkt ook niet. Sinas light is alles wat zij nodig heeft op een avond. Toen we nog carnaval vierden, vroeg ze steeds enthousiast aan voorbijgangers “wil jij wat drinken?” Als de vraag met ja werd beantwoord, stak ze haar glas sinas naar voren en zei vriendelijk “neem maar een slokje dan”.

Limoncello

Dan is er nog eentje, die er wel behoorlijk weg mee weet. Met haar ben ik erachter gekomen dat 8 glaasjes limoncello ná de maaltijd zorgt dat je de andere dag niet kunt functioneren. Wel een hilarische avond trouwens, zo een voor in je schatkistje met herinneringen. Traditioneel heb ik nog“Don’t cry for me Argentina” gezongen op het bordes van het stadhuis. Iets wat ik trouwens ook doe, als ik nuchter ben.

Sambucca, port, witte wijn

Met een andere vriendin, dronk ik mijn eerste sambucca. Een van mijn favoriete uitjes met haar was een dagje ’s-Hertogenbosch. Maar ook het keihard zingen van Bohemian Rhapsody in de auto is een waardevolle bijdrage aan mijn schatkistje.

Rode wijn

Over zingen gesproken. Zij mag ook niet ontbreken aan deze opsomming. Heeft Spaans bloed. Ze is eigenlijk een vriendin van mijn vriendin. Het is zo’n ontzettend mooi mens, dat je niet anders kunt dan van haar houden. We zijn ooit met zijn drietjes een weekendje naar Domburg geweest. Mijn god, wat hebben wij gelachen. Het hoogtepunt was toch wel, dat we corrigerend werden toegesproken. Andere gasten hadden over ons geklaagd, omdat we zoveel kabaal maakten (we lachten alleen maar).

Witte wijn (met mate)

In de cocktail zit ook een gematigd drinkster. De laatste keer dat ik haar aangeschoten heb gezien, was op mijn vrijgezelle-avond en dat is meer dan 25 jaar geleden. Bijzonder gepikeerd was ze, dat ze een gulden moest betalen om haar jas op te hangen in De Lente. Het jasje had immers maar vijf gulden gekost…

Rosé

Nog zo’n schatje is vandaag jarig. Ze drinkt tegenwoordig rosé. We hadden een klik vanaf onze eerste ontmoeting en ik heb gehuild toen ik haar naar het station bracht omdat ze in Schiedam ging wonen.

Witte wijn en bier

Nog zo’n beauty. Ze drinkt graag een wijntje of een biertje. Ken haar ook van het werk. Ze is niet lang gebleven, maar onze vriendschap wel. Onze gesprekken zijn vaak filosofisch van aard en onze band is bijzonder.

vriendinnencocktail

Prosecco

Een vriendin van mijn zus. Ze is van onschatbare waarde geweest toen mijn moeder overleed. Heeft ooit een geweldige stunt uitgehaald met mijn zus. Ze zaten bij haar terwijl er Jehova’s aan de deur kwamen. Ze gaf aan geen interesse te hebben. Nadat ze de deur dicht had gedaan, is ze samen met mijn zus naar ons huis gerend (langs de poort). Toen de Jehova getuige bij ons huis aanbelde, trok ze de deur open en vroeg “heb je me net niet gehoord?” De verbazing op dat gezicht… We drinken graag een prosecco samen.

Witte wijn en bier

De moeder van ons petekindje. Maakte de waarde van vriendschap dagelijks tastbaar toen mijn zwager overleed. Stond een keer te telefoneren op een feestje toen iemand riep dat er iets aan stond te branden in de bijkeuken. Haar oplossing? De tussendeur dicht doen, zodat je het niet meer rook…

Witte wijn, bier en shotjes

Ook ontmoet via het werk. Heb een keer tegen haar verteld, dat blauw vroeger mijn lievelingskleur was, maar nu niet meer. Dat zei ik terwijl ik een blauwe jurk aanhad met een blauw jasje, blauwe schoenen, blauwe oorbellen en blauwe oogschaduw. Uiteraard werden we daarna samen blauw van het lachen.

Vriendinnencocktail

En wat is jouw definitie van vriendschap?

Tijdens een high tea -jawel, ik drink soms ook thee- had ik het met de jarige job (Rosé) over wat vriendschap nu eigenlijk is. Ik zei haar, dat een vriend iemand is die midden in de nacht bij je aan kan bellen en dat je dan opendoet. Ja, zei ze, maar dat doe je toch eigenlijk voor iedereen. Als iemand in nood aanbelt, dan help je die voor zover het in je vermogen ligt. Daar heeft ze eigenlijk wel gelijk in.

Ik zie het zo. De hierboven genoemde vrouwen leveren altijd een bijdrage aan mijn schatkistje met waardevolle herinneringen. Juist door hun diversiteit, kan ik steeds verschillende stukjes van mezelf met ze delen. Dingen doen, die ik alleen niet zou ondernemen. Ook al zien we elkaar niet vaak, het is altijd vertrouwd en voelt als thuiskomen. Het zijn stuk voor stuk vrouwen waar ik momenten mee deel. Waardevolle, hilarische, verdrietige, grappige en pijnlijke momenten. Het zijn vrouwen waaraan ik me bloot durf te geven. Waar ik graag tijd mee doorbreng. Waar niets hoeft, alles kan. Geen verplichtingen. Geen oordelen. Jezelf zijn is genoeg.

Mijn definitie van vriendschap?

Iemand die je leven verrijkt, gewoon door te bestaan. Waarbij de gedachte aan hun bestaan al troost geeft als je het moeilijk hebt. Waarvan je mondhoeken krullen, omdat je prachtige herinneringen deelt.

Met die definitie had ik nog veel meer mensen kunnen beschrijven, maar het is een blog geen boek. Ik ben Clarice niet 🙂

Leuk als je jouw definitie van vriendschap hieronder achterlaat!

Handig?

Als je het leuk vindt, stuur ik je een keer per maand Vlinderss in je mailbox. Een vrolijke e-mail vol tips, tools en hacks waardoor je werk een stuk soepeler loopt. Met exclusieve informatie en 4 x per jaar een toffe winactie. En natuurlijk een uitschrijflink bij iedere e-mail als je het beu bent.

Photo credits: Canva Pro

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.