virtueel assistente

Wat is een virtueel assistent en wat heb je eraan?

“Zeg Tan, loopt je bedrijfje een beetje?” Tss, bedrijfje, wat denkt hij eigenlijk, dat het een hobby is? Iets wat ik erbij doe, naast een echte baan of zo? Zijn belangstelling is echter oprecht, dus slik ik mijn vinnige reactie in.
“Ja,” zeg ik trots, “het gaat héél goed met Vlinderss”. Ik kon van zijn gezicht aflezen dat huh dacht: wat is een virtueel assistent?  En ja hoor…

“Maar wat doe je dan eigenlijk, wat is een virtueel assistent?

“Ik lever succesvol ZP’ers tijd, focus, omzet en energie.” Ik zie aan zijn ogen, dat het niet een antwoord is dat hij verwachtte.
“Maar jij was toch altijd management assistent?”
“Zeker en dat doe ik nu nog steeds. Alleen heet het nu VA (vie-ee).”

“VA? Wat is dat dan?”

“Het is een afkorting die staat voor virtueel assistent, virtual assistant of virtuele assistent. Je zou het ook een digitaresse kunnen noemen.”

virtueel assistente

“Een digiwatte?”

“Ha, ha een soort van secretaresse, maar dan digitaal. Je weet wel, zo iemand die dingen voor je regelt. Die je werk uit handen neemt. Maar dan locatie-onafhankelijk. Dus mijn opdrachtgevers hoeven niet te investeren in een werkplek. En als ondernemer heb je de vrijheid om je te specialiseren in wat het dichtst bij je talenten ligt. En het toffe is, dat iedere virtueel assistent een eigen expertise heeft. Zo ben ik onder andere gespecialiseerd in e-mailmarketing, social media en tekst.”

“Wat is een virtueel assistent, dat weet ik nu maar wat is dan een ZP?”

“ZP staat voor Zelfstandig Professional. Vaak noemen ze dat zzp’ers; zelfstandigen zonder personeel.Maar dat vind ik zo’n rare uitdrukking.
Je noemt jezelf toch niet naar iets wat je niet hebt of bent? Een bakker omschrijft zichzelf toch ook niet als iemand die geen vlees verkoopt?” 

“Waarom dan een succesvol ZP’er?” 

“Kijk, dat zit zo. Je wordt ZP als je een bepaald expertise hebt. Een talent, een visie en je staat te popelen om dat op de markt te brengen. Want mensen zitten op jou te wachten. Maar als zelfstandig professional sta je er in je eentje voor. 

Dus naast je passie moet je ook veel tijd besteden aan allerlei randzaken en indirecte werkzaamheden. Randzaken waar je niet zo goed in bent, of geen interesse in hebt. Dat kost je tijd en energie. Ze houden je van je hoofddoel af en kosten je ook nog omzet. Want die uren kun je niet besteden aan het uitvoeren van opdrachten.”

Lees online in plaats van “view this in your browser

“Als je met een virtueel assistent of VA samenwerkt, kun je wat van die randverschijnselen uitbesteden. Je schrijft bijvoorbeeld zelf je tekst voor je nieuwsbrief. Maar het plaatsen en opmaken van de tekst in je e-mailprogramma en op je website besteed je uit. Aan Vlinderss bijvoorbeeld. Verlies je ook geen uren met het uitzoeken hoe je nu die tekst “view this in your browser” gewoon in het Nederlands wegzet.

Dus: wat is een virtueel assistent en wat heb je eraan? Je houdt meer tijd over in een maand. Tijd die je kunt besteden aan meer directe uren: dus meer omzet. Bovendien ben je dan voornamelijk bezig met dat waar je talent ligt: goed voor je focus en energie. Die focus en energie gebruik je om je producten of diensten nog beter te maken.
Typische win-win volgens mij!”

“Wat gaaf” zei hij.

“Waarom heet je bedrijf eigenlijk Vlinderss?”

Ik lachte.. Zal ik je dat een volgende keer vertellen? De voetbal begint zo…

Nieuwsgierig wat een virtueel assistente voor jou kan betekenen? Of wil je me wat beter leren kennen? Abonneer je dan op Vlinderss in je Mailbox. Je ontvangt dan elke laatste vrijdag van de maand een e-mail boordevol tips & tools die het ondernemen een stuk makkelijker maken. 

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.