vakantie

Vakantiestress? Zó ga je zonder werkstress weg!

De meivakantie is achter de rug. We hebben Pasen, Hemelvaart en Pinksteren gehad. Genoten van al die extra vrije dagen? Helemaal opgeladen en uitgerust zodat je er tegenaan kunt tot aan de zomervakantie? Geen last gehad van vakantiestress?

Helaas geldt voor veel mensen het tegenovergestelde en geven al die extra vrije dagen alleen maar werkstress. In mijn omgeving hoor ik veel zzp’ers klagen; zij hebben het niet over extra vrije dagen (jippie!) maar over wéér zo’n korte werkweek (shit!).

Maar ook werknemers in loondienst hebben vaak het gevoel dat ze evenveel werk in kortere tijd moeten zien te doen. Hartstikke jammer want het zou toch heerlijk zijn als we deze dagen als mini-vakanties konden ervaren. Is dat mogelijk zonder vakantiestress? Ja, zeker weten. En ik leg je uit hoe.

7 tips om zonder vakantiestress weg te gaan (en terug te komen)

1. Overzicht om vakantiestress te voorkomen

Zorg dat je altijd het hele jaar overzicht hebt over alle vrije dagen die gaan komen. Geef ze een kleur in je agenda en plan de dagen vlak voor en vlak na de vrije dagen niet helemaal vol. Voor sommige mensen is het zelfs verstandig een hele week voor en na op halve kracht in te plannen als je uit ervaring weet dat er altijd veel last minute klussen bijkomen. Anders duik je na je vakantie zó in de werkstress.

2. Afspraken

Maak afspraken over die vrije dagen en houd alle betrokkenen daaraan. Laat je niet verleiden toch nog even iets over te nemen zodat het probleem van een ander toch weer op jouw bordje ligt. Bevestig deze afspraken per mail.

vakantiestress

3. Stuur een mail

Misschien wel de beste tip die ik je kan geven: stuur ruim op tijd een mail naar je collega’s en/of opdrachtgevers. Zet in de onderwerpregel duidelijk dat het om je vakantie(dagen) gaat. Stel je in je mail vriendelijk maar beslist op en bied je hulp aan vóór en na de data waarop je vrij bent. De meeste opdrachtgevers gaan doen heus niet naar een ander maar zullen er begrip voor hebben dat ze eerder of later een beroep op je moeten doen.

4. Vaste taken en/of opdrachten om vakantiestress te voorkomen

Iedereen heeft wel taken die het hele jaar doorlopen. De debiteuren op maandag of een opdrachtgever die elke vrijdag een nieuw blog verwacht. Hoe ga je om met deze vaste taken? Geef je ze uit handen? Werk je vooruit of komen ze helemaal te vervallen? Leg dit (in overleg met betrokkenen) zo veel mogelijk vast en plan het meteen in. Alleen zó weet je zeker dat je niet op je vakantieadres op vrijdagochtend voor je opdrachtgever bezig bent.

stress in je vakantie door werk

5. Taken delegeren

Als je niet wilt dat er een enorme berg werk op je ligt te wachten als je weer terugkomt (en dat wil je niet, geloof mij), dan zal je een deel van je taken moeten overlaten aan iemand anders. En – o jee – wat is dat moeilijk voor veel mensen. Want hoe gaat je collega om met een kritische opdrachtgever? Gaat de assistent niet met de eer strijken als jij weg bent?

Het is daarom belangrijk dat je een overzicht maakt van zaken die je per se zelf wilt doen. Die moeten dus gewoon even wachten, tenzij je dit voor je vakantie al kunt doen. Uitbesteden van deze zaken levert je alleen maar meer stress op. Maar wees wel reëel: je hoeft niet alles in eigen beheer te houden. Leer dus delegeren. Dat scheelt je echt een hoop vakantiestress.

Maak een afspraak met je vervanger en leg uit wat er gedaan moet worden. Check ook of die persoon het ziet zitten. Iemand die zuchtend en kreunend jouw werk overneemt, maakt zich er misschien wel heel makkelijk van af of heeft het gewoon te druk om er nog iets bij te doen.

6. Aanspreekpunt tijdens je afwezigheid

Wie kun je als aanspreekpunt tijdens je afwezigheid instellen? Tijdens je vakantie moet je vrij kunnen zijn om je telefoon te laten rinkelen en je mail ongeopend (of op zijn minst onbeantwoord) te laten.

Juist in een tijd waarin we altijd maar bereikbaar ‘moeten’ zijn, is het goed om een ander even die verantwoordelijkheid over te laten nemen. Je stelt uiteraard een afwezigheidsmelding van je mail in en laat weten wie ze in dringende gevallen wél kunnen bereiken.

vakantie werk

7. Regel vervanging, neem een VA

Stel je nou eens voor dat er iemand was die tijdens jouw vakantie een groot deel van je taken gewoon overnam, zodat je ontspannen kunt vertrekken en uitgerust aan een opgeruimd bureau kunt gaan zitten als je weer terugkomt. Iemand die betrouwbaar en punctueel is en die het leuk vindt om jou te helpen… Zou je dan vakantiestress hebben?

Dat klinkt als muziek in je vakantie-oren, of niet? Een VA kan dat voor je regelen. Als VA neem ik regelmatig taken uit handen in extreem drukke- en vakantieperiodes. Dat doe ik voor zelfstandig ondernemers maar ook bij overheidsinstanties of op scholen.

Veel bedrijven weten precies in welke tijd van het jaar het een gekkenhuis is en wanneer ze het zelf weer aankunnen. En het leuke is: hoe vaker mijn hulp wordt ingeroepen, hoe leuker het wordt voor beide partijen. In het begin is het vaak nog even onwennig om een ‘vreemde’ jouw werk te laten doen. Maar als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet meer anders.

En het mooie: als VA ben ik flexibel en denk ik graag met je mee. Ik bouw graag aan langdurige relaties waardoor ik een uitgebreid en waardevol netwerk heb.

Kijk eens in jouw agenda… hoeveel dagen nog tot je op vakantie gaat?

Alles al geregeld of zullen we eens koffie gaan drinken zodat je een beeld krijgt wat ik voor jou kan doen als je weg bent?

Vakantiestress

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.