Twittertips

Twittertips om van twitter een feestje te maken

Zo’n drie jaar geleden begon ik voorzichtig met Twitter. Braaf keek ik eerst de kat uit de boom. Daarna volgde ik verschillende cursussen en verslond ik informatie. Met deze twittertips is Twitter voor mij een feestje. En voor jou?

Twittertips om beter van te worden

Twittertip 1: Twwwwwwwitter schrijf het met 7 w’s

Wie, wat, waar, wanneer, waarom, welke wijze, welke middelen. Het antwoord op deze vragen brengt je naar je doelstelling. Want voor je start, formuleer je wat je met Twitter wilt bereiken. Ga je voor zichtbaarheid, expertise, sales, klantenbinding of leads. Doe je dit alleen of heb je er ondersteuning bij nodig. Bestaat die ondersteuning uit tools of wil je werkzaamheden uitbesteden. Welke middelen (tijd, geld) maak je ervoor vrij. Wat moet de investering je opleveren. Vergroot je kans op succes door je doelstelling(en) SMART te formuleren. Evalueer je voortgang tussentijds. Raadpleeg je statistieken om te zien of je strategie werkt. Vier je successen en stop met wat niet werkt.

Twittertip 2: Wees geen Joan

Je kent haar wel, Joan. Sterker nog, je bent een expert in het ontwijken van Joan. Want Joan praat aan een stuk door. Over Joan. Joan luistert niet naar wat jij zegt. Joan heeft alleen aandacht voor Joan. Wees dus geen Joan op Twitter. Zend niet alleen, maar zorg voor interactie. Kies je er wel voor om alleen te zenden? Zet dan advertenties in. Die zijn daarvoor.

Twittertips

Tip 3: Verdwaal niet, houd overzicht met lijsten

Twittertips werken anders dan bijvoorbeeld Facebook. Op je homepagina zie je álle tweets van je volgers. Teveel informatie. Gebruik lijsten om overzicht te creëren en zet deze strategisch in. Zo zie je precies de informatie die je zoekt op het moment dat jij uitkiest.

Tip 4: Een retweet retweeten is spam

Waarom het gebeurt, weet ik niet. Ik zie het regelmatig: mensen die een retweet retweeten. Niet doen! Dat heeft geen enkele toegevoegde waarde. We hebben het al gelezen en hoeven het niet drie keer te zien. Een retweet is fantastisch. Je helpt de tweep, want je vergroot zijn of haar bereik én je helpt je volgers, want je deelt interessante informatie. Weten hoe je iemand bedankt voor een retweet? Lees dan tip 5 en 6.

Tip 5: Dankjewel voor je RT? Dat kan effectiever

Je retweet iets omdat je de content wilt delen. Of omdat je iemand een warm hart toedraagt. Het liefst natuurlijk om beide redenen. In de Twitter cursus van Kitty Kilian leerde ik een ijzersterke twittertip, die ik graag deel. Wil je iemand echt bedanken voor de retweet? Zoek dan in de tijdlijn naar een tweet die ook voor jouw volgers interessant is. Zo vergroot je hun bereik. Veel origineler en doeltreffender dan: dankjewel voor je RT. Staat er niets bruikbaars in de tijdlijn, dan kan zo’n bedankje altijd nog.

Tip 6: De via mention, twee vliegen in één klap

Lees je op de tijdlijn van volger X een tweet die je wilt delen? Geef dan ook credits aan volger X door aan de RT toe te voegen: via @volgerX. Dat laatste noem je een mention (@twitternaam). Gebruik een mention ook om iemand op een bericht te attenderen.

Twittertips

Tip 7: De hashtag #gebruikhemwijs

De hashtag heeft twee belangrijke functies. Je duidt snel het onderwerp. Je hebt tenslotte maar 140 tekens om je boodschap te vertellen. En je gebruikt de hashtag om te zoeken. De hashtag is ook handig om discussies te volgen. Je vergroot dus je bereik, want de hashtag komt terug in zoekresultaten. Veel TV-programma’s maken gebruik van een eigen hashtag. Een hashtag om in de gaten te houden is: #vatip. Een aantal virtueel assistenten gebruikt deze hashtag en wij zijn gul in het delen van tips en informatie. Vergeet niet jouw relevante hashtags toe te voegen aan je lijst in Hootsuite. Natuurlijk kun je de hashtag ook prima inzetten voor de promotie van jouw event of nieuwe product.

Tip 8: Doe moeite voor je twitter

Gebruik de functie “citeer tweet” om een persoonlijk tintje aan je retweet te geven. Want ik weet wel dat Natasja Hoogenboom van SalesTAALent expert is op het gebied van offertes en aanbestedingen, een deel van mijn volgers weet dat (nog) niet. Met ‘citeer tweet’ heb ik ruimte om dat uit te leggen. Het maakt het allemaal net wat persoonlijker.

Tip 9: Maak het jezelf makkelijk

De tijd die je kwijt bent door moeite te doen, bespaar je weer met tools als IFTTT, Buffer, Hootsuite of Tweetdeck. Werk slim en gebruik de Happy Tweet Sheet© om dagelijks op Twitter aanwezig te zijn. Wees alert bij rampen of gebeurtenissen. Een geplande tweet kan ineens ongepast zijn. Daarom is het trouwens ook slim om niet op hele uren te tweeten. Natuurlijk is jouw VA daar alert op. Let bij het inplannen op de juiste tijd: AM 0:00-12:00 PM 12:00-24:00. Ezelsbruggetje: A komt voor de P.

Twittertips

Twittertip 10: Wie ziet wat?

Het maakt uit waar jij je mention plaatst. Staat deze aan het begin van je tweet, heb je een ander bereik dan wanneer je de mention in het midden plaatst. Ik vond op Twittermania een prachtig overzicht, dat het duidelijk uitlegt. Het overzicht is gemaakt door Meg Ryan en je vindt het hier.

Tip 11: Twitter is niet je schoonmoeder op zondag

Twitter is geen verplichting. Gebruik je Twitter veel in combinatie met het werkwoord moeten? Vraag je dan af of dit wel het juiste kanaal voor je is. Je moet helemaal niets. Ik ben ervan overtuigd, dat Twitter een mooie aanvulling is op je marketing. Een geweldige plaats voor ontmoetingen. Een gelegenheid voor onverwachts leuke gesprekken met wildvreemden. Echt een plek  om beter van te worden, zolang jij je daar thuis voelt.

Nieuwsgierig.. wat is jouw beste tip?

Maak tweeps blij en deel jouw twittertips.

Super nieuwsgierig?

Iedere laatste vrijdag van de maand verstuur ik Vlinderss in je mailbox. Ho, ho voor je gelijk inschrijft, lees eerst even of dit wel handige informatie is voor jou. 

Photo Credits: Canva Pro

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.