Taalwebsites

Taalsites waar taalliefhebbers van smullen

Taalsites, ik ben er gek op! Ik hou dan ook van taal (en van schrijven). Mijn introverte kant geniet van het geduld van papier. En mijn creatieve kant is de reden waarom ik me ook in copywriting heb gespecialiseerd. Omdat het verschil maakt, welke woorden je gebruikt.

Het zal je dus ook niet verbazen dat er verschillende taalsites opgeslagen staan in mijn browser. Mijn favoriete top 10 taalsites deel ik graag met je. Doe er je voordeel mee.Top Taalvragen

#1/10  https://www.schrijfwijzer.nl/taalvragen/top_taalvragen
Hier vind je het antwoord op de top 33 van taalvragen. Geschreven door Jan Renkema, auteur van de schrijfwijzer.

Synoniemen

#2/10 https://synoniemen.net/
Met synoniemen zorg je voor variatie in je tekst. En dat wil je, want daarmee trakteer je jouw lezers op een boeiend verhaal. Dat Google ook van synoniemen houdt, is mooi meegenomen.

D, dubbel d, t?

#3/10 http://www.mijnwoordenboek.nl/werkwoord/
Werkwoorden vervoegen, soms slaat de twijfel toe. Want is het nu: ik heb stof gezogen of ik heb gestofzuigd? Op deze site tref je vervoegingen aan van alle denkbare werkwoordtijden. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Frans, Engels, Duits en Spaans. 

Moeite met de d/t vraag? Lees dan ook nooit meer een dt-fout.

Werkwoorden vervoegen? De taalsite werkwoord helpt je verder

Hoe spel je dat ook alweer?

#4/10 http://woordenlijst.org/#/
De digitale versie van het Groene Boekje. Superhandig als je twijfelt aan de correcte spelling van een woord. In de leidraad vind je bovendien alle officiële spellingsregels vastgelegd door de Nederlandse Taalunie. Ook handig is het woordgeslacht, zodat je geen verwijsfouten maakt.

Praat Nederlands met me

#5/10 https://onzetaal.nl/
Fijne website met heldere adviezen. Ideaal bij schrijftwijfel. Sluit je aan bij Het Genootschap Onze Taal; een vereniging voor taalliefhebbers en je ontvangt bovendien maandelijks Onze Taal.

De officiële regels

 #6/10 http://taaladvies.net/
Deze site is qua gebruik vergelijkbaar met Onze Taal en dus ook ideaal bij schrijftwijfel. Dit is de website van de Nederlandse Taalunie en hier vind je alle officiële regels. Onze Taal wijkt hier soms vanaf. Belangrijk voor je huisstijl, leg je voorkeurschrijfwijze vast in je eigen redactionele stijlgids.

Oeps, een taalsite vol met spatiebloopers

OEPS

#7/10 https://www.taalvoutjes.nl/
Vermakelijke bloopers vind je terug op deze website. Want er gaat nogal eens wat mis in de praktijk. Daarnaast publiceren ze toplijsten, artikelen en een quiz. Zelf een voutje gespot? Stuur het dan in ter lering ende vermaak.

Konijnen bouten in pruimensaus? Jakkie

#8/10 http://www.spatiegebruik.nl/
Een spatie zorgt soms voor hilarische verschillen, zoals bij “tamme konijnen bouten in pruimensaus”. Helaas wordt de website niet meer bijgehouden, toch leuk om even rond te neuzen.

Taalsite waar je jouw taalkennis kunt testen.

Test jezelf

#9/10 http://www.nederlandsetaaltest.nl/
Je taalkennis testen? Ontdek op welk niveau je de Nederlandse taal beheerst met de verschillende testen die deze website aanbiedt. Test je woordenschat, stijl, of grammatica.

Zeker volgen

#10/10 https://www.facebook.com/wim.daniels.12
Tussen alle websites ook een facebookpagina. Wim Daniels is onder andere schrijver van boeken over taal. Hij bedenkt hele leuke vragen en de inzendingen zijn vaak creatieve pareltjes. Overigens is Wim ook te volgen op Twitter.

Ontmoet taalliefhebbers op de pagina van Wim Daniëls

Bonustips

  • Voeg de taalsites toe aan je browser. Dan heb je ze altijd bij de hand.
  • Voeg de overzichtspagina Schrijven van Vlinderss toe aan je browser. Daar staan alle blogs over taal en schrijven handig bij elkaar.

Wie schrijft, die blijft

Gaan jouw ogen niet stralen bij de gedachte aan het schrijven van commerciële teksten? Denk dan eens na over het uitbesteden hiervan. Vlinderss is met name gespecialiseerd in:

  • Ghostwriting blogs.
  • Teksten voor je website.
  • Teksten voor je content social media.
  • Overige zakelijke teksten zoals profielteksten social media, flyers, landingspagina’s.

Mijn sterke kant is het inleven in wie jij bent. Een compliment dat ik vaak ontvang is: jij weet precies de juiste woorden te vinden bij wat ik wil zeggen.

Gratis Vlinderss in je mailbox?

Als solopreneur valt het niet mee om alle ballen in de lucht te houden. Dus ben je op zoek naar tips die je ondernemersleven een stuk makkelijker maken? Dan is de maandelijkse e-mail boordevol tips op het gebied van social media, e-mailmarketing, taal, schrijven, organiseren en plannen, office, apps en tools iets voor jou.

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.