Slim zoeken in Google – 15 + 1 tips

Slim zoeken in Google is nog niet zo makkelijk. Google, het alwetende orakel van de 21ste eeuw en niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Vroeger zocht je iets op in – wie kent hem nog? – een encyclopedie. Voor de millennials onder ons: dit is een serie boekwerken die meer dan een meter ruimte in je boekenkast opslokte.

Er zijn weinig tech-bedrijven die zó symbolisch zijn voor het digitale tijdperk als Google. We zoeken gemiddeld per persoon 3 tot 4 keer per dág in deze zoekmachine. Kun je je voorstellen hoeveel zoekopdrachten dat in totaal zijn?

Ook zakelijk is Google een onuitputtelijke bron van informatie. Maar hoe zoek je nu het meest effectief in deze warboel van algoritmes? Ik heb de slimste tips hieronder voor je op een rijtje gezet. Fijn toch? Zo kun jij snel en makkelijk vinden wat je zoekt in Google.

Tip 1: Wees concreet

Stel je zoekt een vegetarisch restaurant in je woonplaats voor je lunch. Gebruik dan: lunch vegetarisch.

Wil je dat het restaurant ook een tuin heeft, gebruik dan: lunch vegetarisch terras.

Tip 2: Verfijn

Sommige woorden hebben meerdere betekenissen. Als je Jaguar intypt, presenteert Google fijne nieuwe auto’s. Hier wordt het meest naar gezocht, dus doet Google die aanname.

Ben jij op zoek naar jaguar het dier, verfijn je zoekopdracht dan. In dit voorbeeld wordt het: jaguar dier.

Tip 3: Bespaar tijd

Ieder zoekresultaat van Google openen in een apart tabblad? Wijzig je zoekinstellingen.
printscreen 1/2

Bewaar je overzicht met zoekresultaten door de website die je bezoekt uit de reeks zoekresultaten in een nieuw tabblad te laten openen. Hoe? Houd de Ctrl-toets ingedrukt bij het klikken.

Wil je dit structureel regelen, zodat het vanzelf gaat? Kies dan op een pagina met zoekresultaten achtereenvolgens voor Instellingen, Zoekinstellingen. Selecteer de optie ‘elk geselecteerd resultaat openen in een nieuw browservenster’. Zie de printscreens hierboven en hieronder.

Zoekinstellingen Google wijzigen bespaart tijd
printscreen 2/2

Tip 4: Uitsluiten websites

In Google kun je met de opdracht “-site:[naam website]” websites zoals Wikipedia of Marktplaats uit de zoekresultaten houden.

Stel dat ik wil zien wat er over mij op internet staat. De resultaten van mijn eigen website hoeven daar niet bij.

Dan is de zoekopdracht: Tanja Cavaljé -site:vlinderss.nl

Tip 5: Exact

Google negeert: hoofdletters, interpunctie en woorden die Google niet relevant acht, zoals lidwoorden en voegwoorden. Is dit woord wel van belang voor je zoektocht, zet het dan tussen dubbele aanhalingstekens. Dan krijg je alleen resultaten die exact daarmee overeenkomen.

Dit is bijvoorbeeld handig bij het zoeken naar bedrijfsnamen met een lidwoord in de naam.

Tip 6: Zet de joker in

Een asterisk * geeft aan dat er op die plek ook iets anders mag staan.

Gebruik dit in je zoekopdracht als je twijfelt hoe je iets schrijft of slechts een deel van een naam weet.

Tip 7: Slim zoeken op een website

Je weet het zeker, het stond op de website van Vlinderss. Maar waar ook alweer? Je kunt natuurlijk de zoekfunctie op mijn website gebruiken. Wat ook kan is Google inzetten.

Met de opdracht “site:[naam website]” zoekt Google alleen op de opgegeven website.

Aantal Google zoekopdrachten per dag

Tip 8: Uitsluiten woorden

Tip 4 laat ziet hoe je met de opdracht “-site:[naam website] volledige websites kunt uitsluiten bij je zoekresultaten. Je kunt ook woorden uitsluiten.

Hoe? Simpel, zet het minteken voor het woord.

Tip 9: Synoniemen

Wil je ook synoniemen in je zoekopdracht betrekken?

Zet dan een tilde ~ voor het woord.

Tip 10: De pipeline

Bij twijfel helpt de pipeline |. Stel je wilt in Zeeland gaan fietsen, maar welk eiland geeft de leukste fietsroutes, Walcheren of Zeeuws-Vlaanderen? Zoek dan naar fietsroutes Walcheren | Zeeuws-Vlaanderen. In plaats van de pipeline kun je ook OR gebruiken, maar dat is een extra teken ?.

Tip 11: Jouw Type?

Op zoek naar een vakantierooster in Excel-format? Met de opdracht filetype:xls krijg je alleen excel bestanden te zien.

En natuurlijk werkt dit ook voor documenten (doc of pdf) of presentaties (ppt).

56% van ons heeft zichzelf weleens ge-googled

Tip 12: Reeksen

Reeksen zoek je door .. aan je zoekopdracht toe te voegen. Bijvoorbeeld editie 10..50.

Dit is belangrijk bij het zoeken naar reeksen:

  • Alle tekens in de reeks moeten aan elkaar vastzitten.
  • Er mogen geen puntjes bij duizendtallen gebruikt worden.
  • Optioneel: vervang 1 getal door een asterisk 100..*, nu zoekt Google naar honderd of hoger; *..100, nu zoekt Google naar honderd of lager.

Tip 13: Reken op Google, dat kan!

Snel weten hoeveel centimeter 7 inches zijn? Typ in je zoekbalk 7 inch cm en eronder lees je dat dit 17,78 cm is. Maar ook percentages berekenen, optellen en aftrekken werkt allemaal. Klik op de blauwe = en er opent een wetenschappelijke rekenmachine. Handig!

Tip 14: Gebruik de hulpmiddelen

Google heeft verschillende hulpmiddelen die onder de zoekbalk staan; Afbeeldingen, Maps, Shopping, Video’s, Meer, Instellingen en Tools. Gebruik deze hulpmiddelen om sneller je resultaat te vinden.

Pas op je vakantieadres bijvoorbeeld je regio-instelling aan. Die instelling vind je bij Instellingen/zoekinstellingen. Of gebruik de optie Tools om een periode uit te sluiten in je zoekresultaten.

Naam Google verbastering Googol

Tip 15: Visuals

Op zoek naar afbeeldingen? Vul je zoekopdacht in en klik daarna op Afbeeldingen. Gebruik Zoekhulpmiddelen om verder te filteren op bijvoorbeeld grootte, kleur of actualiteit. Let op: haal nooit zomaar een foto op van Google. Check het gebruiksrecht en wees geen kiekjesdief!

Gebruik de zoekresultaten als inspiratie en maak dan een eigen foto of zoek gericht op fotowebsites naar een vergelijkbaar plaatje. Klik voor een handig overzicht van fotowebsites.

Bonustip 16: Oepsiedaisy

Denk je nu: Oepsiedaisy; hoe onthoud ik dit allemaal? zet dan de bonus in. Dan hoef je namelijk helemaal niets te onthouden. Google biedt namelijk een formulier geavanceerd zoeken aan. In de toelichting staan alle tips herhaald, dus dat scheelt weer onthouden!

De url is: https://www.google.nl/advanced_search

Tip: Sla de link op in je browser.

Maandelijks tips ontvangen?

Vlinderss in je Mailbox bevat tips op het gebied van organiseren, social media, tekst, e-mailmarketing en apps & tools die het ondernemen een stuk eenvoudiger maken. Ook leuk: regelmatig exclusieve winacties voor de abonnees en content die je niet op het blog leest. Doen? Afmelden kan altijd nog, even goede vrienden!


Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.