Relatiemanagement

Relatiebeheer, een koud kunstje met deze cadeautips

Ondernemen is mensenwerk en klanten, daar draait je bedrijf om. Zonder klanten heb je geen business. Als ondernemer leggen we vaak de focus op nieuwe klanten. Maar juist je bestaande klanten zijn essentieel voor je bedrijf. Zij zijn namelijk al fan van jou en jouw producten en/of diensten. Het is makkelijker extra omzet te halen uit bestaande klanten dan om nieuwe klanten te werven.

Maar niet iedereen is hier even goed in. En dat geeft ook niks. Als Virtueel Assistent is relatiebeheer een van de taken die ik mijn klanten uit handen neem. Ik deel graag mijn ervaring met je. Met de originele cadeautips in dit blog wordt relatiebeheer voor jou een koud kunstje met warme verbindingen.

Aandacht

Bij relatiebeheer denk je misschien meteen aan CRM en het sturen van een leuke attentie rond de feestdagen. Maar een relatie heb je het hele jaar door. Er gebeurt van alles in het leven van jouw klant, zowel zakelijk als privé. Dus wil jij echt connectie maken en een hoge attentiewaarde creëren dan zorg je voor persoonlijk contact.

Relatiebeheer heeft namelijk alles te maken met aandacht. Relaties moet je onderhouden. Dat vraagt om oprechte interesse en dat is meer dan een halfslachtig belletje uit plichtsbesef. Klanten willen zich gewaardeerd voelen en het gevoel krijgen dat ze belangrijk voor je zijn. En dat kost nu eenmaal tijd en energie.

Een warme relatie opbouwen, hoe doe je dat?

Zoals gezegd is oprechte interesse tonen heel belangrijk. Dat kan door het sturen van een kaartje of gewoon een keer de telefoon te pakken en iemand te feliciteren of steunen in een moeilijkere tijd. En natuurlijk doet een leuke attentie het altijd goed. Show them that you care!

Doe eens een keer wat anders

Heb je t-shirts en pennen wel gezien? Wil je echt persoonlijke, duurzame en originele geschenken geven aan je relaties? Hieronder heb ik een aantal relatiegeschenken geselecteerd die jouw klanten blij gaan maken.

Duurzame relatiegeschenken

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor mensen. Aan een wegwerpcadeau hebben steeds minder mensen behoefte. Gelukkig is het aanbod duurzame relatiegeschenken de laatste jaren flink gegroeid. Een paar voorbeelden.

Duurzame notitieblokken

Ik schrijf graag en veel. Inspiratie komt en gaat en een notitieblok bij de hand hebben is dan superhandig.

Wat dacht je van een notitieblok met uitwisbare pagina’s? Ja, ze bestaan echt. En met de aankoop van een Correctbook voorzie je ook nog eens één kind in een ontwikkelingsgebied drie maanden lang van dit uitwisbare schrijfmateriaal. Ze zijn er al voor € 7,95.

Een bamboe notitieboekje? Ook deze zijn er in een uitwisbare uitvoering. Zo heeft Bambook verschillende opties. Prijzen variëren tussen de € 11,95 en € 30,95.

En ook bij My Lovely Notebook vind je gave en duurzame notitieblokken in verschillende prijsklasses.

Bloeiende cadeaus die de wereld opfleuren

Wat dacht je van een wenskaart gemaakt van bloeipapier, dit is duurzaam papier van gerecyclede oude kranten of katoenresten waar bloemen-, groente- of kruidenzaadjes in verwerkt zijn. Wanneer de kaart in de aarde wordt gelegd groeien er fleurige bloemen, kruiden of lekkere groentes uit. Bloom your message heeft enorm veel keus, zelfs een bijenhotel is een optie. Hoe leuk is dat?

Of stuur je relatie kleurrijke bloembommetjes. Deze zijn gemaakt van natuurlijke klei, biologische wilde bloemzaadjes en natuurlijke kleurpigmenten. Blossombs zijn ruim 2 jaar houdbaar en geven vanaf het voorjaar tot aan het najaar bloemen waar bijen en vlinders op af komen. Die voeding is ontzettend belangrijk voor een betere biodiversiteit! Je hebt al een leuke mini giftbox voor € 5,95.

Liever een ander duurzaam geschenk? Er is genoeg te vinden dus Google erop los en haal je hart op.

Relatiegeschenken om van de smullen

Wat is er nu leuker dan lekkere post? Of lekkerder? Je snapt waar ik heen wil. Goodies in je mailbox.

Zoete inval traktaties fleuren de dag op

Lekker snoepen tijdens een welverdiende break? Verwen jouw relatie met een lekkere traktatie. Voor een verjaardag of gewoon zomaar. Hoor ik daar iemand koekjes, brownies, taart, chocolaatjes zeggen?

Voor bij de zoete traktaties:

Ms. Tea & Mr Coffee de lekkerste theetjes en koffie.

Borrel pret voor een onvergetelijke vrijdag

Of wat dacht je van een lekkere borrelplank op vrijdag in de bus van je klant? Die proosten op jou die middag, wedden? Ook leuk voor andere gelegenheden.

 • Food&Wood vanaf € 0 – € 140 voor borrelboxen op maat, maar ze hebben ook standaard boxen vanaf € 28,95.
 • De Zuivelhoeve vanaf € 19,95 van de grootte- uit 5 tot 10 producten, die gekenmerkt worden door vakwerk.
 • De Bakkende Brabander brengt echte Brabantse worstenbroodjes in alle provincies vanaf € 23,50.

Kijk ook eens bij jou in de buurt. Hoe leuk is het als je ook nog een lokale ondernemer kunt steunen.

Feestelijk tintje aan bijzondere gebeurtenissen

Is je klant jarig, gaat hij/zij trouwen, is er een baby op komst of wordt er binnenkort een jubileum gevierd? Een gemeende felicitatie wordt altijd gewaardeerd.

 • Cocktails kant-en-klare cocktail tubes. Worden met bijpassende garneringen verstuurd, vanaf € 6,95. Let’s get the party started!
 • Starposter (the sky is the limit). Leg een speciaal moment vast. Creëer een persoonlijke sterrenkaart. Het perfecte persoonlijke geschenk vanaf € 49,-
 • Kadootjevoorjou Decoratieve ring met droogbloemen. Er zijn twee verschillende maten: 25 of 35 cm voor respectievelijk € 15,- of € 18,-.

Geboorte cadeautjes

Van alles wat attenties

Twee van mijn favoriete webshops met een ruime keuze: Verras je lief en Leuk door de brievenbus.

Geurige attenties

Na een drukke dag is even lekker een geurkaars branden een super manier om te ontspannen. Of lekker met wat bubbels in bad.

 • Label my light heeft superleuke DIY-pakketten voor geurkaarsen. Leuk om te maken en ze ruiken heerlijk. Vanaf € 22,-.
 • Echlonsoaps heeft de meest prachtige zeep (en andere producten) met natuurlijke ingrediënten. Een feestje om te krijgen en te geven. Vanaf € 6,75.

Maak de wereld een beetje mooier

Heb je ooit één cadeautje twee keer gegeven? Met een symbolisch cadeau maak je meer mensen blij! Bijdragen aan een goed doel, daar worden de meeste mensen wel gelukkig van en zo maak je samen de wereld een beetje mooier.

 • Verkooptraining voor jonge vrouwen, een zeepdispenser met zeep, sanitaire voorzieningen voor meisjes op school? Zomaar een paar voordelen van de mooie symbolische geschenken van Plan. Je helpt al vanaf € 5,-.
 • Heb je meer met natuur? Geef een boom cadeau. Trees for All planten de bomen namens jou via hun duurzame projecten. Als bewijs krijg je een gepersonaliseerd certificaat dat je cadeau kunt geven. Voor € 10,- plant je al twee bomen. Ben je ambitieus? Dan kun je natuurlijk altijd voor een klein bos gaan.
 • En hoe sympathiek is het jouw klanten te trakteren op warme voeten in de wetenschap dat er ook een paar sokken gedoneerd wordt aan mensen die van kledinginzameling afhankelijk zijn. Let’s Do Goods regelt het voor je.

Geef uit het hart

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd met de verschillende voorbeelden. Uiteraard blijft een appje, een simpel lief kaartje, een lekkere fles bubbels of een bosje bloemen ook altijd nog enorm leuke verrassing. Wat je ook geeft, zorg dat het aansluit bij wie jouw klant is en waar hij/zij voor staat. En geef uit je hart. Dat klopt altijd!

Vlinderss in actie

Ben je nu zelf niet zo attent of ben je meer een verkoper dan een netwerker? Dan is een Virtueel Assistent die jouw relaties warm houdt een uitkomst. Ik help je graag.

PS Hoort jouw bedrijf ook op deze lijst? Stuur gerust een e-mail naar tanja@vlinderss.nl. Als je mij enthousiast krijgt, voeg ik je met liefde toe aan het overzicht.

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.