3 mensen die relaxed werken dankzij een goede planning

Plannen: nooit meer een overvolle agenda

Klinkt plannen voor jou net zo sexy als kijken naar gras dat groeit? Daar sta je niet alleen in. Voor veel ondernemers roept een planning herinneringen op aan saaie vergaderingen en eindeloze To-Do lijsten. Je wilt gewoon in de flow werken, toch? Leve de ondernemersvrijheid zonder strak keurslijf. Maar wat als ik je laat zien dat een goede planning juist die vrijheid vergroot?

Check: heb jij last van een planningsfobie?

In mijn ondernemersjaren ben ik al veel ondernemers met een planningsfobie tegengekomen. Ze vragen dan of ik een stok achter de deur wil zijn, omdat veel ideeën nooit het licht zien. Of omdat op het eind van de week nog niet de helft van de werkzaamheden die ze hadden willen doen zijn uitgevoerd.

Die stok achter de deur, die ben ik niet. Wat ik wel met veel plezier doe, is je afhelpen van je planningsfobie. Denk je bijvoorbeeld dat een planning dodelijk is voor je werkplezier omdat er geen ruimte meer is voor spontane beslissingen? Of vind je plannen een vies woord omdat je graag snel wilt inspelen op spontane vragen? Leverde eerdere planningspogingen slechte ervaringen op en weet je nu zeker dat zo’n planning zonde van je tijd is? Of wil je juist wel gaan plannen, maar heb je geen idee hoe je dit aanpakt?

Lees dan zeker door en ontdek wat de voordelen zijn en hoe je met een planning kunt starten.

Plannen: de voordelen

Kijk, voor mij is plannen zo verleidelijk als George Clooney die me vraagt een beschuitje met hem te eten (what else?). Want dankzij mijn planning weet ik gelijk wanneer ik ruimte voor George heb of wat ik moet organiseren om die ruimte te krijgen. Dit zijn 5 voordelen die ik dagelijks ervaar door planmatig te werken.

1. Meer rust, dus minder stress

Een goede planning geeft je overzicht en controle. In plaats van continu te jongleren met taken en deadlines, weet je precies wat je moet doen en wanneer. Dit betekent minder stress en juist lekker relaxed werken.

2. Hogere productiviteit

Met een planning werk je efficiënter. Je kunt taken groeperen, prioriteiten stellen en ervoor zorgen dat je de belangrijkste taken eerst aanpakt. Dit betekent dat je meer gedaan krijgt in minder tijd. Hallelujah!

💡Op zoek naar tips om meer minuten uit een uur te halen? Check de blogs over Time-management.

3. Beter gebruik van je kostbare tijd

Een planning helpt je tijd beter in te delen. Reserveer tijdsblokken voor belangrijke taken en vermijd de valkuil van multitasking. Wist je trouwens dat multitasking je hersenen letterlijk vertraagt? Door te focussen op één taak per keer, bereik je een diepere concentratie en boek je betere resultaten. Bovendien plan je natuurlijk ook tijd in voor wat ontspanning en een fijne variatie in taken.

4. Duidelijke doelen en richting

Zo’n planning is eigenlijk een Waze om je ondernemersdoelen sneller te bereiken. Je stelt doelen, maakt een stappenplan en houd jezelf verantwoordelijk. Dit voorkomt dat je afgeleid raakt door minder belangrijke zaken en helpt je op koers te blijven naar je bestemming.

5. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Ironisch genoeg biedt een goede planning je juist de flexibiliteit die je zoekt. Als je een goed overzicht hebt, is inspringen op onverwachte kansen en problemen juist makkelijker zonder het overzicht te verliezen. Een planning is geen strak keurslijf, maar een flexibel raamwerk dat je helpt keuzes te maken.

Zo maak je een succesvolle planning

Wil je voortaan profiteren van het gemak van een planning, dat lees je hier wat praktische tips hoe je dit het beste aan kunt pakken.

1. Planningproeven: begin klein

Als je never nooit met een planning werkt, begin dan eens klein. Maak een planning voor je eerstvolgende werkdag. Zitten er activiteiten tussen waar je tegenop ziet? Begin daar dan mee. Schat in hoe lang je over iets doet en check daarna hoeveel tijd het werkelijk heeft gekost. En geniet vooral van dat tevreden gevoel als je dit keer wél al jouw geplande taken op het eind van de dag kunt afvinken.

2. Van jaar naar dag

Kijk zelf waar jij je fijn bij voelt. Grote doelen overstijgen vaak een jaar. Om het voor nu behapbaar te houden, adviseer ik je om te beginnen met het in kaart brengen van de grote lijnen van wat je in een jaar wilt bereiken. Vertaal dit daarna door naar een maand- en een weekplanning.

💡Inspiratie nodig?
Download hier de Freebee Bereik je levensdoel en ontdek hoe je grote doelen succesvol vertaalt naar een dagplanning.

3. Gebruik de 80/20 regel en de 60/40 regel

  • Prioriteit: Focus op de 20% van je taken die 80% van je resultaten opleveren. Dit helpt je prioriteiten te stellen en je energie te richten op wat echt belangrijk is om je doelen te realiseren.
  • Realiteit: Pas de 60/40 regel toe. 40% van je beschikbare werktijd op een dag gaat op aan ad hoc activiteiten, mail & appverkeer en andere onverwachte zaken. Op een werkdag van 8 uur heb je dus maar 4,8 uur beschikbaar voor geplande werkzaamheden!

4. Werk met tijdsblokken

Reserveer specifieke tijdsblokken voor verschillende taken. Bijvoorbeeld, ochtenden voor creatieve taken zoals strategie en schrijven, middagen voor vergaderingen en e-mails. En natuurlijk pas je dit aan op jouw ideale dagritme.

💡Heb je net als ik zittend werk? Deel dan je taken zoveel mogelijk op in blokken van twee uur. Zodat je (minimaal) iedere twee uur even opstaat van je stoel.

5. Evalueer en Pas Aan

Neem regelmatig de tijd om je planning te evalueren en aan te passen. Wat werkt goed? Wat kan beter? Wat werkt helemaal niet? Verzamel ook correcte gegevens. Want die druk op de knop kost in werkelijk vaak 5 minuten. Goed plannen betekent inzicht in wat activiteiten kosten.

Conclusie: plannen is je beste vriend(in) @work

Werken met een planning is wat mij betreft niet het saaie, beperkende monster dat je misschien denkt dat het is. Integendeel, het geeft je de vrijheid, rust en efficiëntie die je nodig hebt om echt succesvol te zijn als zelfstandig ondernemer.

Dus de volgende keer dat je in de verleiding komt om zonder plan aan je dag te beginnen, bedenk dan hoeveel beter je resultaten zijn met een beetje structuur. Omarm de kracht van planning en zie hoe je onderneming (en jezelf) bloeit en groeit.

Hulp nodig?

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.