iphone met een kleurige kolibrie en variaties van het vlinderss logo

iPhone hacks voor ondernemers

Met een geschatte verkoop van 235 miljoen iPhones in 2023 is de kans groot dat jij ook zo’n fraai exemplaar op je bureau hebt liggen. En als het bij jou net als bij mij gaat, neem je echt niet de tijd om je eens te verdiepen in wat zo’n fraai staaltje techniek allemaal voor jou en je bedrijf kan betekenen. Tenzij je die tips natuurlijk op een presenteerblaadje aangereikt krijgt.

Goed te weten: De tips zijn geschreven voor een iPhone 13 Pro.

Schermopnames maken

In trainingssessies of tutorials zijn schermopnames een snelle en relatievriendelijke manier om je publiek op weg te helpen. En soms staan die gegevens op je telefoon. Gelukkig kun je ook een schermopname van je telefoon maken.

Zo doe je dat:

 • Ga eerst naar Instellingen | Bedieningspaneel om schermopnamen toe te voegen aan de Toegevoegde Regelaars.
 • Zoek onder Meer Regelaars naar Schermopname en druk op het plusje.
 • Open het bedieningspaneel (veeg in de rechterbovenhoek naar beneden).
 • Tik op de opnameknop.
 • De knop kleurt rood en je opname is begonnen.
 • Klik op het rode tijdstip linksboven om de opname te stoppen.
 • Je vindt de opname terug in je fotoapp, waar je die nog kunt bewerken. Downloaden en in een ander programma bewerken kan natuurlijk ook.

💡Standaard is de opname zonder geluid. Wil je gelijk geluid toevoegen? Houd dan je vinger wat langer op de opnameknop. Je kunt dan kiezen waar je opname wordt opgeslagen én je hebt de mogelijkheid om de microfoon aan te zetten.

Draai kleine lettertjes voorgoed de nek om

“En wat is het serienummer?” De meeste serienummers zijn zo klein dat ze zelfs voor haviksogen onleesbaar blijven. Of wat dacht je van die kleine lettertjes op een gebruiksaanwijzing of overeenkomst? Hoe klein de letters ook zijn, met het vergrootglas van je iPhone lees je alles!

Open je zoekbalk en zoek naar vergrootglas. Het vergrootglas heeft diverse opties zoals het maken van een foto, zoommogelijkheden en bijlichten. Yep, het vergrootglas heeft een plekje op mijn beginscherm verdient.

Zware dag? Maak alles lichter met een dubbeltik

Mijn missie is natuurlijk jouw ondernemende leven lichter te maken. En je kent vast al de zaklantaarn die standaard op je telefoon zit. Hoe fijn zou het zijn als je die voortaan met een tikje op de achterkant van je telefoon aanzet? Je kunt trouwens zelf kiezen welke acties je aan Tik op Achterkant koppelt. Zo is drie keer tikken bij mij het maken van een schermafbeelding.

Zo doe je dat:

 • Ga naar Instellingen en kies | Toegankelijkheid.
 • Kies in de groep fysiek en motorisch Aanraken.
 • Kies Tik op achterkant (even naar beneden scrollen).
 • Kies dubbel of driemaal tikken en koppel daar je gewenste actie aan.

Wat nieuw voor me was, is dat je zelfs de helderheid van de zaklantaarn kunt aanpassen. Handig als je nog even iets door wilt lezen zonder je partner wakker te maken.

 • Tijdelijk pas je de helderheid aan door de zaklampknop iets langer ingedrukt te houden. Er verschijnt dan een regelaar met vier standen. Met vegen kies je de gewenste stand.
 • Wil je de helderheid standaard aanpassen? Gebruik dan de Opdrachten app die standaard op je telefoon zit. Open de app Opdrachten en kies Voeg taak toe. In de zoekbalk typ je Zaklamp. Selecteer Stel zaklamp in. Tik op > naast Zet zaklamp aan om je gewenste helderheid in te stellen.

Snel opladen

Je rent van hot naar haar. Een appje hier, een belletje daar. Op je telefoon je planning bijwerken, al je goede ideeën dicteren. En hoewel de batterijen steeds sterker worden, vreet dat natuurlijk energie. Wil je de batterij sneller opladen? Zet je iPhone op vliegtuigstand. Dan gaat het opladen sneller. Trouwens ook een goed idee om voor je gaat slapen je telefoon op vliegtuigstand te zetten. Dan verbruikt je batterij minder energie.

Bam, zo je agenda in

Eigenlijk geen iPhone maar een Whatsapp hack. Is het je wel eens opgevallen dat in een appje woorden als morgen of een tijdstip onderstreept worden? Mij eerlijk gezegd niet. Tot ik zelf deze tip las. Die onderstreping is namelijk een link naar je agenda! Dus klik erop en zet de afspraak in no-time in je agenda.

Zonder verbinding is het moeilijk zaken doen

Letterlijk en figuurlijk. Dus ben je ergens en merk je dat de wifi hapert? Schakel dan je wifi-assistentie in. Je iPhone schakelt dan bij haperingen over op je 5G-netwerk. Deze kordate assistente wacht op je bij de instellingen mobiel netwerk. Wel even naar beneden scrollen, want het staat onder je lijst met apps.

Rekenen als een eindbaas

Dit zijn van die hacks waar ik van ga glunderen. Open je rekenmachine eens op je telefoon. Ja, doe maar; ik wacht wel even.

Gelukt? Kantel dan nu je telefoon naar een horizontale stand. Tada, je rekenmachine heeft ineens veel meer mogelijkheden.

Wist je trouwens dat je een som ook gelijk in je zoekbalk kunt invoeren? Superhandig als je snel even wilt weten hoeveel centimeter 7 inches eigenlijk is. Gebruik dus voor een enkele som of omrekeningen van koersen of maten gewoon je zoekbalk. Dat gaat lekker snel.

Verhoog je typesnelheid

In Word gebruik ik de autocorrectie vaak om lange namen of veelgebruikte zinnen om te zetten. Dus je snapt wel dat ik een huppeltje maakte toen ik een soortgelijke functie in de iPhone ontdekte. Je voert een zelfverzonnen afkorting in, die wordt omgezet naar een volledige tekst. Bijvoorbeeld: vijm wordt bij mij Vlinderss in je Mailbox. Tip: gebruik deze functie ook voor woorden waarbij je steeds twijfelt hoe je die schrijft. Sowieso is voor veel mensen zo’n woord.

Aan de slag:

 • Ga naar Instellingen | Algemeen.
 • Kies Toetsenbord.
 • Kies Tekstvervanging.
 • Vul bij Zin de tekst in die je wilt laten verschijnen; in het voorbeeld Vlinderss in je Mailbox.
 • En bij Trefwoord je zelfverzonnen afkorting; vijm.

Typen als een ninja

Als miss Sneltoets sluit ik af met een lijstje handige sneltoetsen voor je iPhone.

 • Caps Lock inschakelen: dubbeltik op de Shift toets.
 • Punt en spatie: dubbeltik op de spatiebalk.
 • Bewerking ongedaan maken: veeg met drie vingers naar links en tik op Herstel.
 • Laatste bewerking opnieuw: veeg met drie vingers naar rechts en tik op Opnieuw.
 • Met één hand typen? Verschuif je toetsenbord.
  Leg bijvoorbeeld in een whatsapp je vinger op de smiley. Er verschijnt een afbeelding met drie toetsenborden. Kies het toetsenbord van je keuze. Je heft dit makkelijk op door op de > of < te tikken.
 • Snel door je tekst sliden: houd je spatiebalk ingedrukt en slide naar links of rechts.
 • Typfoutje herstellen: klik op de cursor en veeg die naar de plaats waar je wilt corrigeren.
 • Snel wisselen tussen numeriek en lettertoetsenbord.
  Klik op het numerieke bord en verschuif je vinger naar het cijfer of leesteken. Als je loslaat kom je weer terug in je lettertoetsenbord.

Fan van tips die je (ondernemend) leven makkelijker maken?

Veel plezier met deze iPhone Hacks die je ondernemend leven makkelijker maken. Wil je vaker handige tips ontvangen? Kijk dan eens of je blij wordt van Vlinderss in je Mailbox. Je ontvangt dan op elke laatste vrijdag van de maand een vrolijke e-mail. Die gaat over verschillende onderwerpen die jouw ondernemend leven vereenvoudigen; van Officetips tot contentmarketing. Probeer het gewoon een keertje. Afmelden kan altijd.

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.