Hannie van der Spek

Hannie van der Spek: superHAN

Wat doe je als je overtuigd bent van de meerwaarde van een virtueel assistent (VA) als je het zelf te druk krijgt? Juist: dan ga je op zoek naar een VA die bij je past. Hannie van der Spek en ik kenden elkaar al via VA-Lab. Dé digitale ontmoetings- en overlegplaats voor virtueel assistenten opgezet door Thamara Zijlstra eigenaar van Blueberry Dynamic. En boy, wat ben ik blij met mijn superHAN.

En ik sloot Hannie in mijn hart, toen ze wat voorzichtig informeerde of het de bedoeling was dat ik porno op mijn Pinterest pagina had staan. Dat was het natuurlijk niet en dankzij haar attente reactie bleef de reputatieschade beperkt. Hier lees je trouwens hoe je Pinterest wel voor je branding inzet.

Hoog tijd om dit pareltje het podium te geven waar ze niet op zit te wachten, maar wel verdient! Lees je mee?

Hannie van der Spek VA

Hannie van der Spek combineert ondernemerschap met een betrekking in loondienst. En ze is bovendien moeder van twee kinderen. Hoe ziet jouw week er globaal uit?

Voor mij werkt het zo wel goed:

  • Maandag ben ik van ±7.15 tot 17.45 uur van huis voor mijn parttime baan. Wie het eerste thuis is, zorgt voor het eten. De avonden probeer ik vrij te houden maar af en toe werk ik wel aan een VA-klus.
  • Dinsdagochtend is voor: een boodschap, winkelen of een bezoek aan mijn ouders/schoonmoeder. De middag werk ik als VA. Zoals bijna iedere dag gaat tussendoor de wasmachine aan. Ik kook. Als ik veel VA-werk heb, schuif ik de visites door naar de avond en werk ik de hele dag.
  • Woensdag is mijn Willem ook thuis. Op basis van een weekmenu doen we voor de hele week boodschappen. Dit is een echte timesaver ! Nooit meer ad hoc boodschappen doen. Vaak pakken we daarna andere klussen op in- en om het huis of we doen samen iets leuks. ’s Middags werken we, zoals bijvoorbeeld de laatste weken aan de Spektrum website, of ik werk alleen aan een VA-klus. We koken samen.
  • Donderdagochtend komt mijn hulp en doen we samen in 3 uur het hele huis, ook ideaal. De middag werk ik als VA. Ik kook.
  • Vrijdag ben ik weer op pad voor mijn parttime baan. En juist, wie het eerste thuis is…
  • Zaterdag is lekker relaxt, ook al staat er genoeg op het programma. Ik werk niet maar lees bij: mijn FB groepen of interessante artikelen. Of ik breid mijn kennis uit met een online cursus of zelfstudie. Ook kook ik regelmatig grote porties die dan de vriezer ingaan.
  • Zondag ligt het werk stil en ben ik 24-uur offline. Dat is heilig, letterlijk. We bezoeken de kerkdiensten en de rest van de dag staat in het teken van rust en aandacht voor elkaar. Ook kan ik langer lezen dan de dagelijkse meditatie waarmee ik de dag start; zie het als bijbelstudie.

Wat vindt Hannie van der Spek het leukst aan het ondernemerschap?

Hannie van der Spek quote

Hmmm, het meeste moet ik nog ontdekken maar in ieder geval dat ik zelf de beslissingen mag nemen en ook zelf verantwoordelijk ben.

Hoe, wat en wanneer ik iets doe. Hoe het eruit moet zien. Wat ik aan wil schaffen of juist niet. Waar ik tijd voor vrij wil maken.

En de tijdsindeling is ook aan jezelf. Tijd voor je dierbaren, ruimte voor een bezoekje en vrijwilligerswerk.
Tenminste, zo heb ik het graag.

Welke 3 tools zijn onmisbaar voor je als VA?

3 maar?! Da’s echt veel te weinig Tan!

  1. Voor mijn taken overzicht: Trello
  2. Voor de communicatie: Slack
  3. Voor de visuals: Canva Pro

Verder gebruik ik, net als iedereen, e-mail en cloud storage.

Je hebt een bijzondere hobby. Vertel daar eens wat meer over.

hobby

Ik ben 12 jaar thuisblijfmoeder geweest. Geen betaalde baan maar veel vrijwilligerswerk en hobby’s: het naaien en borduren van kleding, tassen en woonaccessoires.

Heb zelfs nog eens met al mijn hand-gemaakte producten op een tuinfair gestaan. Eigenlijk doe ik dat tegenwoordig veel te weinig.

Terwijl het bedenken wat je gaat maken, het uitzoeken en combineren van stoffen en het scheppen van iets moois zo heerlijk is om te doen.

Maar ik ben nu eenmaal een scanner en heb dit zo veel gedaan, dan is de uitdaging er een beetje af. Haken doe ik nog wel geregeld, erg leuk!

Hoe verweef je deze talenten in je werk als virtueel assistent?

Geduld, oog voor detail/kleuren en heel nauwkeurig kunnen werken maken een mooi eindproduct. Tel daarbij de voldoening om liefde en aandacht in iets te stoppen en je zet iets krachtigs neer, ook als VA.

Wat is volgens Hannie van der Spek de meerwaarde van het werken met een virtueel assistent?

Heel cliché: dat je er niet alleen voor staat. Er zijn zo veel taken die moeten gebeuren.

Werk om te leven maar leef niet om te werken. Geluk en gezondheid zijn niet te koop dus geef je dierbaren tijd en aandacht. Waarom zou je door het leven heen vliegen zonder tijd te nemen om na te denken over de dingen die ertoe doen? Het leven is kort, leef bewust!

Wat doe je om een leeg hoofd te krijgen?

Poeh, dat is soms echt lastig. Een stevige wandeling helpt altijd wel. Of gewoon even niks omdat je te veel aan je hoofd hebt. Dus niks meer aan doen 😉

De gouden tip van Hannie van der Spek voor ondernemers

wees jezelf

Wees eigenwijs, echt! En dan bedoel ik niet in negatieve zin dat je dwars moet zijn maar in positieve zin dat je je eigen wijze moet zoeken en volgen. Er wordt zo hard geschreeuwd om je heen en er zijn allerlei trends. Dit moet en dat kan echt niet wachten.

Maar je hoeft echt niet met alles mee te doen hoor. Als jij niet wilt twitteren, nou dan doe je dat toch lekker niet. Tis jouw feestje, jij mag het zeggen.

Er zijn al genoeg schapen, wees jezelf!

Op zoek naar tips en vrolijkheid?

Vond je dit interview met Hannie van der Spek interessant? Leuk als je Vlinderss volgt op Instagram. Of… (én mag natuurlijk ook) mis niets en ontvang één keer per maand Vlinderss in je mailbox. Mijn lezers zeggen: dat zijn tips waar je echt iets aan hebt. En natuurlijk makkelijk af te melden als je me beu bent.

Photo Credits: Canva Pro

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.