Lizette Mijland

In gesprek met: Lizette Mijland

De eerste keer dat ik Lizette ontmoette was toen ik voor stichting Tangent interim secretariële ondersteuning mocht verzorgen. Zij was één van de directeuren. Te gek dat ze me een paar jaar later opbelde. Lizette was inmiddels directeur bestuurder van Stichting CiST (Cultuur in School, Tilburg) en ze kon wel secretariële ondersteuning op afstand gebruiken. We hebben een aantal jaren met enorm veel plezier samengewerkt. Sinds 2022 is ze ook het kloppend hart achter Atelier Chill.

I just need some time in a beautiful place to clear my head

Dat gevoel kennen we allemaal wel. En dat is precies de missie van het atelier: in alle rust leren blij worden met jezelf. In een interview neem ik je graag mee om te ontdekken of Atelier Chill ook die prachtige plaats voor jou kan worden.

Hey Lizette, wat vertel je in een voorstelrondje over jezelf?

Voordat ik directeur bestuurder was bij Stichting CiST werkte ik als schoolleider, adjunct directeur en leerkracht in het basisonderwijs. Nadat ik afstudeerde aan de academie voor beeldende vorming deed ik de Pabo en daarna volgde ik een management opleiding. Afgelopen jaar deed ik een opleiding aan de universiteit van Utrecht aangaande zakelijk leiderschap in de cultuursector. Inmiddels ben ik gestopt bij stichting CiST en werk ik in mijn Atelier Chill. Een atelier waarin ik met mensen een beeldend en persoonlijke proces aan ga.

Mijn rugzak vol met ervaringen en competenties opgedaan in de afgelopen jaren mag in mijn atelier rustig naast mij staan en ik mag er af en toe wat uithalen of het toch laten zitten. Heel bijzonder om te doen en te ervaren.

Hoe kwam je op het idee om Atelier Chill te openen?

Ik ben iemand met veel uiteenlopende interesses en ervaringen. Ik was al een tijdje op zoek naar iets waarin mijn competenties, talenten en ervaringen bij elkaar zouden komen. Vorige zomer ontstond het idee om met het doorlopen van een beeldend proces mensen een steuntje in de rug te bieden.

Tijdens de vele gesprekken die ik afgelopen jaren voerde merkte ik dat daar mijn vuurtje zit. In het voeren van gesprekken en het op weg helpen van mensen. Dat vuurtje heeft wel zuurstof nodig en dat haal ik uit het maakproces. Het maakproces samen met de ateliergasten, maar ook mijn eigen maakproces. Ik schilder, fotografeer en schrijf blogs.

Voor wie is Atelier Chill bedoeld?

Voor iedereen die zin heeft om zichzelf beter te leren kennen via een creatief proces. Iedereen die een steuntje in de rug nodig heeft en het fijn vindt of lijkt om creatief bezig te zijn. Soms bereik je een punt waarop je het even niet weet, dat je er alleen niet uitkomt. Dan heb je even wat hulp nodig. Die hulp wil ik bieden.

In atelier Chill geef ik je meer inzicht in je unieke zelf. Waardoor je jezelf wat beter en gelukkiger voelt. Ook begeleid ik kinderen die het bijvoorbeeld moeilijk hebben op school. Ook zij ondervinden in het atelier waar ze goed in zijn en ontvangen hetzelfde steuntje in de rug waardoor ze zich beter voelen in de schoolomgeving waar ze dagelijks zijn.

Atelier Chill voor kinderen en volwassenen

Welke oplossingen biedt Atelier Chill?

Ik bied geen oplossingen, maar wel inzicht waardoor je zelf de oplossingen gaat vinden. Omdat je keuzes durft te maken die bij je passen. Na je bezoek in Atelier Chill voel je meer ontspanning en zelfvertrouwen.

Hoelang duurt een traject?

Daar ben je zelf de vormgever van. Op dit moment begeleid ik twee mensen twee wekelijks. Ook de korte begeleidingstrajecten zijn veelgevraagd. Die bestaan meestal uit 6 sessies van 1,5 uur. Het kan ook zijn dat je met een los bezoek al wat op weg geholpen bent. Zo kan het in kaart brengen van je kernwaarden al in twee sessies. Die sessies kunnen genoeg voor je zijn om zelf een volgende stap te zetten.

Aan welke investering moeten we denken?

Mijn uurprijs is momenteel € 50,-. De kennismaking is gratis.

Kun je ook een dagdeel samen met een vriend(in) boeken?

Ik ontvang maximaal twee mensen in mijn atelier. Het hangt af van de hulpvraag of ik het doe. Zakelijke partners help ik graag samen op weg aangaande het in kaart brengen van gezamenlijke kernwaarden. Als je echt komt om jezelf beter te leren kennen en je talenten te ontdekken geef ik de voorkeur aan een individueel bezoek.

Wat waren jouw waardevolle momenten in het eerste Chill jaar?

Op mijn site heb ik ze geprobeerd te vangen onder verhalen uit het atelier. Elke week dienen ze zich aan. Ik heb gemerkt dat ik echt kan bijdragen aan het welbevinden van mensen. Dat er enorm veel ervaring in mijn rugzak zit aangaande het afstemmen op mensen en dat het begeleiden van een creatief proces het allerleukste is om te doen. De processen voeden mijn eigen beeldend werk en het is enorm waardevol om dat te ervaren.

Welk persoonlijk inzicht heeft voor jou het verschil gemaakt?

Je bent goed zoals je bent

Dat ik zelf op de rem moest gaan staan om te ervaren wat ik mijn bezoekers mee wil geven. Als je echt ruimte neemt om tot rust te komen en het jezelf toe staat om even niets te doen komen er hele mooie inzichten op je pad. Het belangrijkste inzicht wat ik wil uitdragen is dat je goed bent zoals je bent.

En dat je volledig bestaansrecht hebt; omdat je hier op deze wereld bent, omdat er mensen zijn die van je houden en omdat jij je unieke talenten hebt.

Atelier Chill

Waar kan jij enorm van genieten?

Ik geniet enorm van het wandelen door de natuur, het uitkijken naar het verder mogen gaan met een schilderij in de maak én de momenten waarop ik mijn gasten in het atelier stil aan het werk zie met volledige focus.

Hoe ga je om met tegenslagen?

Ik heb geleerd om sneller te accepteren. Je kunt soms geen invloed uitoefenen op wat je overkomt, maar je kunt wel zoeken naar jouw weg om er mee om te gaan. Ik probeer de lichtpuntjes op te zoeken. Wat ik geleerd heb is mezelf sneller te uiten. Het niet allemaal bij mijzelf te houden. Delen met familie, vrienden en andere lieve mensen helpt om je verdriet te verzachten. Het is heel gewoon om verdrietig, eenzaam en even minder gelukkig te zijn.

Heb je nog kijk-, luister- of leestips?

Ik luister, kijk en lees van alles. De belangrijkste tip die ik je wil geven: Neem alle inhoud die je opslurpt tot je, laat het sudderen en vraag jezelf na een tijdje af wat je ermee kunt. Blijf zelf de eigenaar van wat je vindt en denkt. Je hoeft het er niet mee eens te zijn. Sterker nog, je hoeft er niet eens iets van te vinden.

Schiet me toch nog een concrete leestip te binnen: Laat je niet gijzelen van George Kohlrieser. Over leiderschap, verbinding, dialoog en werkelijke verandering. Een aanrader.

Meer weten over Lizette Mijland en Atelier Chill?

  • Ga een connectie aan met Lizette of volg haar op LinkedIn.

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.