Anita Berende

In gesprek met: Anita Berende

In mijn eerste jaar als ondernemer werd ik getroffen door een nekhernia. Behoorlijk pijnlijk. De neuroloog gaf me een verwijzing om eerst met Cesartherapie aan de gang te gaan. Dat maakte een operatie mogelijk overbodig.

Ik koos voor Cesartherapie Breda, de praktijk van Anita Berende. En wat een wijze keuze. Anita liet me ervaren hoe altijd aan het werk zijn slopend is voor je lichaam. Dat het onverantwoord is om lange dagen te maken op een gewone stoel aan een eettafel. En dan ook nog achter een laptop zonder verhoger en los toetsenbord.

Dat vond ik zo ontzettend fijn aan ons traject samen. Anita levert echt maatwerk. Afgestemd op wie jij bent als persoon en hoe jij je leven hebt ingericht. Met oefeningen die bij je passen. Daarbij straalt ze zo’n rust uit dat het bijna jammer is dat je van je klachten af bent.

Onlangs is haar nieuwe website online gegaan. Een mooi moment om een podium te geven aan deze fijne onderneemster die voor heel veel mensen hét verschil maakt.

Cesartherapie Breda

Wat zeg jij tijdens een voorstelrondje?

Hi, ik ben Anita Berende van Cesartherapie Breda. Met veel enthousiasme werk ik al meer dan 20 jaar in de zorg. Daar help ik mensen de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Door ze bewust te maken van hun houding en bewegingsgewoonten. Want het is fascinerend hoe die bewustwording met wat kleine aanpassingen tot geweldige resultaten leidt.

Ik woon samen met mijn 2 jongens van 10 en 13 jaar en heb een vriend; hij heeft 3 jongens.  Nooit saai dus! Ik vind het heerlijk om op pad te gaan met de jongens, vriendinnen en/of de hond. Ook geniet ik ervan om bezig te zijn in mijn huis en tuin.

Waar komt jouw fascinatie voor beweging vandaan?

Nu ik erover nadenk komt dat eigenlijk van mijn ouders. Met name mijn vader is heel erg sportief. Nog steeds en hij is bijna 80. Verder heb ik vroeger zelf altijd veel gesport. Ook nu beweeg ik nog steeds veel.

Ik ervaar bewegen als een soort medicijn. Maar dan eentje met louter positieve bijwerkingen. Je krijgt rust in je hoofd. Je lijf blijft lekker soepel. Kortom, je kunt de wereld makkelijker aan als je fysiek fit bent.

Wat is jouw grootste veranderwens voor de zorg?

Als je in de zorg werkt, doe je dat omdat je voor mensen het verschil wilt maken. Daarom is mijn grootste veranderwens het inzien van een elektronisch patiëntendossier. Uiteraard goed geregeld qua beveiliging en alleen de relevante data toegankelijk maken. Dit zou een enorme administratieve rompslomp beperken. Veel efficiënter. Voor ons als behandelaar en voor onze patiënten die dan ook niet langer 10 x hetzelfde hoeven in te vullen.

Anita Berende

Heb je tips voor mensen die net als ik zittend werk doen?

Ja zeker!!

Wissel zitten af met staan of lopen. Telefoneren gaat bijvoorbeeld prima lopend of staand. En zet geen karaf of thermoskan op je bureau maar onderbreek je zitten regelmatig door iets te drinken te halen. Stel een timer in op je mobiel. En sta na ± 50 minuten even op van je stoel. Zet wat stappen, rek en strek even. Bouw rustmomentjes in en haal even een frisse neus bijvoorbeeld.

Zorg voor een goede instelling van je werkplek. En let op je werkhouding. Twee voeten op de grond. Voel regelmatig even of je nog goed zit.

Lukt het toch niet in je eentje? Bel me en ik maak een verbeterplan op maat voor je!

Waar gaan jouw ogen van stralen?

Van kansen. Die liggen zo vaak voor het grijpen, als je maar oplet en in beweging komt. Maar ook uitdagingen vind ik fantastisch. Even net buiten je comfortzone gaan. Daar groei je. En natuurlijk de voldoening als je mensen met een mooi hart hebt mogen helpen.

Waar lig je ’s nachts weleens wakker van?

Gelukkig slaap ik over het algemeen erg goed. Dat kan natuurlijk ook niet anders als slaapoefentherapeut. Toch komt het natuurlijk ook weleens voor bij mij, voornamelijk als ik teveel hooi op mijn vork genomen heb. Dan creëer ik opnieuw overzicht door te bedenken in welke volgorde ik ‘al dat hooi’ het beste kan verwerken.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Uit alles en iedereen waarvan ik energie krijg. Dat kunnen de jongens zijn of de schoonheid van de natuur. Of de vorderingen van een patiënt, die stap voor stap zijn klachten ziet verminderen. Inspiratie komt vaak gewoon op mijn pad.

Op welke muziek dans je graag?

Haha, dat dansen, dat is veel te lang geleden!

Wat vind je de grootste uitdaging van het ondernemerschap?

Mijn administratie. Ik snap dat het nodig is, maar dat vind ik het minst leuke!

Wat is jouw belangrijkste advies aan ondernemers?

Volg je hart, zoek de richting die het best bij jou past én geeft nooit op!! Gaat het niet linksom, ga dan rechtsom. Lukt dat ook niet, ga dan dwars door het midden. Geloof me, er is altijd een manier om kansen te creëren.

Welke Netflix-serie staat op jouw lijst?

We zitten midden in Undercover. Een dramaserie over de infiltratie van agenten in de organisatie van een drugsbaron. Het speelt zich af op de camping. Met mooie rollen van Tom Waes, Anna Drijver en natuurlijk Frank Lammers die een fantastisch Ferry Bouman speelt. Aftellen naar seizoen 3 dus.

Meer weten over Anita Berende en Cesartherapie Breda?

Tip van Tan: Kijk zeker eens bij de pagina specialisaties. Cesartherapie kan bij zoveel klachten echt een verschil maken. Bij veel meer dan je denkt. Zou zonde zijn als je met klachten blijft lopen, terwijl er een oplossing binnen handbereik ligt.

Vaker inspirerende interviews lezen?

Ontdek wanneer het tijd is om jouw website te vernieuwen. En de teksten? Ik schrijf ze met plezier voor je.

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.