Agnes Mouws

In gesprek met: Agnes Mouws

Het idee voor een ijzersterke E-learning over solliciteren had ze al lang. Sterker nog, er stond al behoorlijk wat lesmateriaal klaar in haar online Academy. Maar als succesvol loopbaan- en lifecoach had ze het veel te druk met haar praktijk. Dus bleef al dat materiaal maar online stof vangen.

Agnes was op zoek naar een betrouwbaar en ervaren virtueel assistent. Iemand die vooral ook zelfstandig werkt, want dat was bij een eerdere ervaring een gemis. En natuurlijk zei ik volmondig ja! Met onderwijsbloed in mijn DNA is het meewerken aan een e-learning op mijn lijf geschreven. Inmiddels staat de e-learning Plezier in Solliciteren online en waren de eerste pilot deelnemers super enthousiast over het resultaat.

Een mooi moment om Agnes Mouws wat beter te leren kennen. Lees je mee?

Wat zeg jij tijdens een voorstelrondje over je werk?

Zoek een baan die bij je past en je hoeft nooit meer te werken :-).  

Ik zeg altijd dat ik de leukste baan van de wereld heb, want dat voel ik zo. Ik zal het uitleggen. Mijn kernwaarden zijn: verbinding, zingeving, uitdaging, plezier en vrijheid. Deze waarden fungeren als mijn innerlijke kompas en zolang ik mijn keuzes afstem op mijn waarden, voelt dit prettig en heb ik het gevoel dat het klopt.

Dit gun ik anderen ook en door mijn werk mag ik hier een steentje aan bijdragen.

Waar komt jouw passie voor loopbaan- en lifecoaching vandaan?

Jarenlang heb ik werkzoekendeN begeleid in het kader van de werkloosheidswet. Hierdoor kwam ik erachter dat er vaak veel meer schuil gaat achter de mens dan alleen het niet hebben van een baan. Ik genoot van de diversiteit van mensen en hun verhalen.

Ik merkte dat ik empathisch kon luisteren en kreeg steeds meer de behoefte om de mensen écht te helpen met hun problemen op alle vlakken. Daar is het idee van loopbaan- en lifecoaching uit ontstaan. Mijn allereerste studie op dit gebied voelde dan ook als thuiskomen en daarna mochten nog vele opleidingen volgen.

Welke 3 vragen zou iedereen zich regelmatig moeten afvragen?

  1. Krijg ik nog energie van mijn werk?
  2. Word ik nog uitgedaagd?
  3. Waar wil ik later geen spijt van hebben?

Het is sowieso een aanrader om regelmatig reflectiemomenten voor jezelf in te plannen. Te vaak zie ik mensen blijven doen wat ze deden, zonder zich af te vragen of dit nog bij hen past.

Agnes Mouws waar ga jij van glunderen?

Waar ga jij van glunderen?

Ik ga glunderen als mijn cliënten vol trots komen vertellen dat ze echt de baan hebben gevonden die wij in het traject bedacht hebben. Soms lijkt dat in beginsel onmogelijk maar een verandering van mindset, hoe je tegen de dingen aankijkt, helpt enorm.

Veel cliënten zijn geneigd heel veel deurtjes dicht te gooien voordat ze de mogelijkheden hebben verkend. Door het bieden van de juiste coaching en het delen van de benodigde kennis omtrent solliciteren en de arbeidsmarkt, kunnen mensen grote stappen maken en een daadwerkelijk verandering doormaken.

Dát zijn echte glundermomenten voor me.

Waar mogen we jou ’s nachts voor wakker maken? 

Nou… er zijn best wel wat dingen waar je me ’s nachts voor wakker mag maken:

  • Een heerlijke sashimi.
  • Een vakantie naar de Caribbean (een ander warm en exotisch oord is ook goed).
  • Een goed gesprek over (life)coaching met Tony Robbins.
  • Een mooie carnavalsnacht 😉.

Heb je lees- of luistertip(s) voor ons?

Boeken lezen over persoonlijke ontwikkeling is echt een hobby van me. Zo ben ik een groot fan van Stephan Covey, bijvoorbeeld het boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap is een aanrader. Maar ook boeken zoals de De Fontein, vind je plek van Els van Steijn of boeken over jobmarketing lees ik met veel plezier.

Als luistertip tip ik de podcasts van Michael Pilarczyk. Tenminste, ik luister ze graag.

Waarom maakte je de e-learning Plezier in solliciteren?

Al jaren begeleid ik mensen succesvol naar werk. En natuurlijk pas ik mijn trajecten telkens aan met de nieuwste inzichten over de arbeidsmarkt. Uiteindelijk valt er zoveel over te vertellen, dat ik merkte dat de tijd soms te kort was hiervoor. Ik kreeg steeds meer de behoefte om al deze kennis te bundelen, zodat mensen ook na een bezoek aan mij alles nog eens rustig kunnen nalezen en oefenen. En dat in hun eigen tempo op een zelfgekozen moment.

Het is een heel compleet pakket geworden. Echt alle onderdelen komen aan bod; van mindset en denkprocessen tot aan het benaderen van de werkgevers van jouw targetlist. Het programma zorgt ervoor dat jij zelf weer de regie hebt en je je niet afhankelijk op gaat stellen naar een potentiële werkgever toe.

Als je alle opdrachten uitvoert, filmpjes bekijkt en formats gebruikt dan ga je zelfverzekerd het sollicitatieproces in. Het is een eenmalige investering waar je een hele lange tijd plezier van hebt.

Wat is een belangrijk inzicht dat je onlangs had?

Naast veel plezier hebben in je werk, is gezondheid een nieuwe pijler voor mij geworden. In juli ben ik afgestudeerd als OERsterk coach. Dit is een studie gericht op voeding, beweging en ontspanning. Deze pijlers dragen ook zeker bij aan het hebben van werkgeluk. In de toekomst wil ik deze kennis dan ook gaan integreren in mijn trajecten.

Wat is jouw belangrijkste tip voor ondernemers?

Iedere grote verandering begint met een kleine eerste stap.

Veel cliënten van mij dromen over het hebben van een eigen bedrijf maar zien veel beren op de weg waardoor ze er uiteindelijk helemaal niet aan beginnen. Knip je idee eens op in kleine stukjes en kijk eens wat je komende maand wel zou kunnen doen. Mensen overschatten vaak wat ze in een dag of een week kunnen bereiken, maar onderschatten wat ze binnen 1 jaar kunnen bewerkstelligen.

Wat is jouw tip voor mensen die niet lekker in hun baan zitten?

Analyseer waar het probleem precies zit. Soms zijn mensen met een kleine verandering ook al geholpen. Een goed gesprek met je leidinggevende of jobcrafting kan een oplossing zijn. Jobcraften betekent trouwens dat je je huidige baan beter laat aansluiten op je interesses, capaciteiten, sterke kanten en persoonlijke behoeften. Maar soms is er ook meer nodig.

Blijf er in ieder geval niet te lang mee rondlopen want dan ga je piekeren. Neem je gevoel vooral ook serieus. Heel vaak vinden we dat we ons niet moeten aanstellen want we hebben het toch best goed? Maar je lichaam geeft goed aan dat het genoeg is geweest. En als je dat te lang negeert of bagatelliseert, wordt je probleem op termijn alleen maar groter.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Boeken, podcasts op gebied van mindset, gezondheid, onderzoeken over de arbeidsmarkt inspireren me enorm. Net als gesprekken met bevriende coaches en recruiters.

En de afsluiter: wat is je favoriete quote?

Mijn lijfspreuk is: als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg. Mijn advies is daarbij om jezelf te blijven uitdagen, ook als dit een beetje ongemakkelijk voelt. Want juist daar zit de meeste groei.  

Meer weten over Agnes Mouws en Plezier in je Baan?


Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.