Thuiswerken: de hoffice, het huiskamerkantoor voor ZP’ers. Iets voor jou?

Je bent ZP’er geworden en nu hoef je nooit meer naar kantoor. Als je je planning goed doet, hoef je ook nooit meer in de file te staan. In veel gevallen hoef je zélfs de deur niet meer uit. Doemt het beeld van de beha-loze, in morsig joggingpak gestoken thuiswerker al bij je op?

Ze zijn er vast hoor, maar de meeste ZP’ers die ík ken, zijn gedisciplineerde en gedreven mensen die al vroeg gewassen en geschoren (in dat geval zonder beha) achter hun computer zitten. Lekker thuiswerken, zonder afleiding.

Heb je een keer zin om mensen om je heen te hebben? Dan pak je je laptop op en zoek je een gezellige flexplek in de buurt. Als ik op het groeiende aantal van dit soort flexplekken af moet gaan, zijn er veel ondernemers die dit een fijne manier van werken vinden. Ik zelf kan me totaal niet concentreren als er zoveel om me heen gebeurt. En ik ben niet de enige. Er is een (nóg) nieuwere manier van thuiswerken in opmars: de hoffice (home office).

hoffice

Samen thuiswerken

Zonder het te weten maak ik al een paar jaar gebruik van de hoffice. Een trendsetter dus. Eén keer per week werk ik ‘op kantoor’ bij vriendin en collega-ondernemer Lotty thuis. We doen ieder ons eigen werk, maar er zijn wel raakvlakken waar we lekker over kunnen sparren. We lezen soms even iets voor elkaar door en zijn betrokken bij elkaars werk. We kunnen uren zwijgzaam en geconcentreerd naast elkaar zitten werken. Maar we maken ook dankbaar gebruik van Spotify en zetten het volume even open als we wat energie kunnen gebruiken.

De voordelen van een thuiswerken in een huiskamerkantoor

Het voordeel van samen werken is al heel snel duidelijk. Zeker als je een paar gelijkgestemden bij elkaar zet die werk hebben dat in het verlengde van elkaar ligt, kun je elkaar inspireren.

Sommige mensen vinden het fijn om hun eigen huis even te ontvluchten. Anderen willen juist graag thuiswerken maar dan niet in de verleiding komen om het hele huishouden te doen tussendoor.

De hoffice of het huiskamerkantoor kent verschillende variaties. De meeste mensen die hun huiskamer beschikbaar willen stellen, bieden dit aan via een (besloten) Facebookgroep. Je kunt je ook alleen aanmelden om gebruik te maken van de gastvrijheid van een ander, zonder zelf een werkplek aan te bieden.

hoffice

Zelf een hoffice starten, wat heb je nodig?

Lijkt het jou wel wat, thuiswerken en één of meerdere dagen in de week mensen over de vloer te hebben om samen mee te werken? Je bepaalt natuurlijk zelf hoe groot het netwerk van mensen wordt en op welke dagen jij je huis beschikbaar stelt.

Absoluut noodzakelijk zijn natuurlijk voldoende zitplaatsen en een goedwerkende WiFi –verbinding. Koffie, thee en water worden natuurlijk op prijs gesteld.

Verder ben jij als gastheer of –vrouw vrij om aan te bieden wat je wilt. Je kunt daar natuurlijk een financiële vergoeding tegenover stellen.

De meerwaarde voor de meeste ondernemers zit hem echter niet in een lunch die voor ze wordt verzorgd maar in dat uurtje sparren waar jullie de werkdag standaard mee beginnen. De stimulans die je elkaar geeft om hard te werken en hard te lachen. De steun die je ervaart als het allemaal even tegenzit.

Wees royaal met tips en adviezen als je elkaar kunt helpen en eerlijk als je behoefte hebt aan rust als anderen zitten te kleppen. Maar dan kun je natuurlijk altijd nog je laptop inpakken en lekker in je eigen huis gaan werken 😉

thuiswerken

Nieuwsgierig geworden?

Laat je inspireren door onderstaand initiatief. Aanvullingen zijn zeker welkom.

Facebook community Hoffice.nu

Heb jij zelf ervaring met een thuiswerken, een huiskamerkantoor of hoffice? Ik ben er heel benieuwd naar dus deel alsjeblieft je ervaring hieronder! 

Op zoek naar tips en vrolijkheid?

Leuk als je Vlinderss volgt op Instagram. Of… (én mag natuurlijk ook) mis niets en ontvang één keer per maand Vlinderss in je mailbox. Mijn lezers zeggen: dat zijn tips waar je echt iets aan hebt. En natuurlijk makkelijk af te melden als je me beu bent.

Photo Credits; Canva Pro

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.