Hoe werk je met Canva: deel 2 stap-voor-stap uitleg

Hoe werk je met Canva: deel 2 stap-voor-stap uitleg

Je hebt vast wel eens over Canva gehoord. Het grafisch ontwerpplatform waarmee je in no-time documenten, afbeeldingen, presentaties of visuele inhoud voor sociale media maakt. Super populair, want sinds oktober 2022 hebben ze 100 miljoen gebruikers. En terecht! Dit is echt een tool die je leven leuker en de wereld mooier maakt.

Vorige maand publiceerde ik deel 1 van de stap-voor-stap uitleg. Gemist? Hier lees je het eenvoudig terug. In dit tweede deel vertel ik je alles over het toevoegen en aanpassen van tekst. En natuurlijk je moment van glorie: het downloaden van je ontwerp. Zodat je jouw ontwerp met de wereld (of een select clubje bofkonten) kunt delen. En we sluiten af met wat bonustips. Veel ontdekplezier!

Hoe werk je met Canva: Tekst toevoegen of aanpassen

Als je ontwerp is zoals je het wilt hebben, is het tijd om je tekst toe te voegen of aan te passen.

Voor het aanpassen van je tekst heb je zelfs nog meer opties. Naast de functies die we in het vorig blog al hebben behandeld voor het aanpassen van de basiselementen heb je ook nog de mogelijkheid deze zaken aan te passen. De functies staan boven je ontwerp en we gaan van links naar rechts:

Het lettertype: Je kunt het lettertype van je tekst aanpassen. Canva heeft al een heel groot aantal gratis lettertypes beschikbaar. Gebruik je het Pro-abonnement? Dan kun je zelfs je eigen lettertypes uploaden, mits die natuurlijk jouw eigendom zijn of dat gebruik van het lettertype is toegestaan.

Lettergrootte: Ook de lettergrootte is aan te passen. Gebruik bovenin het vak om het lettertype te vergroten of te verkleinen. Of vergroot of verklein je lettergrootte door het tekstvak zelf groter of kleiner te maken. Zo zie je gelijk of de verhouding beeld/tekst mooi uitkomt.

Letterstijl: Natuurlijk kun je in Canva je tekst opmaken met de gebruikelijke opties: vet, cursief, onderstrepen, in hoofdletters weergeven of kleine letters. Speel er gewoon maar eens mee.

Uitlijnen: Je keuzes bestaan uit links, gecentreerd, rechts of volledig uitlijnen. Let op: links uitlijnen is het prettigst lezen, zeker bij grotere teksten.

Lijsten: Een opsomming met bullet points of toch liever met nummers. Je regelt het met dit knopje.

Tussenruimte: Een fijne functie is ook het aanpassen van de tussenruimte. Dit kan zowel tussen de regels als het aanpassen van de ruimte tussen de letters. Experimenteren maar voor te gekke effecten.

Effecten: Een woord of een zin extra aandacht geven? Of bijvoorbeeld de tekst buiten. Ook hier is de keuze weer reuze zoals schaduw, hol, neon of achtergrond. Mijn persoonlijke mening is dat less vaak more is. Hou in eerder geval de leesbaarheid goed in het oog.

Zoals je ziet zijn er legio mogelijkheden om een ontwerp te personaliseren en helemaal aan te passen aan jouw eigen huisstijl. De overige opties (animeren, positie, stijl kopiëren, transparantie, link en vergrendelen staan al uitgelegd in de Canva Handleiding deel 1, bij Opties aanpassen designelementen.

Tekst aanpassen

Om de tekst in het design aan te passen klik je op de bestaande tekst box en voeg je de nieuwe tekst in. Je kunt direct kopiëren en plakken of de tekst zelf intypen. Daarna kun je het lettertype, de grootte, de kleur etc. van de tekst aanpassen zoals net uitgelegd.

Nieuwe tekst toevoegen

Zelf een nieuw tekstblok toevoegen is ook makkelijk. Je kunt het bestaande tekstblok kopiëren met het plusje of in je linker menu gaan naar ‘Tekst’ en zo een tekstblok toevoegen. Of de snelste manier: typ in je ontwerp de letter t en er opent zich ook een tekstvak.

Nadat je de nieuwe tekst hebt toegevoegd, kun je de tekst weer naar behoefte aanpassen.

Download je Canva-ontwerp

Nu je de designelementen en de tekst in het sjabloon hebt aangepast is het tijd om een laatste inspectie te doen en je ontwerp te downloaden! Maar geen paniek – je kunt het ontwerp gewoon nog in Canva aanpassen als je toch niet tevreden bent of nog iets wil toevoegen.

Downloaden is simpel:

Klik op delen, knop rechtsboven in je menubalk. Kies dan ‘Downloaden’.

Kies het format waarin je het ontwerp wilt downloaden. Je kunt kiezen uit, PNG, JPG, Standaard PDF, Afdrukbare PDF, SVG (alleen Pro), MP4-Video en GIF. 

Als je meer dan een pagina hebt in je ontwerp, kies dan de pagina(‘s) die je wil exporteren. Als je meer dan een pagina downloadt dan wordt deze in een zip-file gezet. Na de keuze van de pagina(s), klik je op ‘Download’ en voilà, je ontwerp is klaar voor gebruik.

Als je liever je Canva-creatie wilt delen in plaats van downloaden, dan klik je op de `Delen’-knop en typ je de namen of emailadressen van de personen waarmee je je ontwerp wilt delen of je creëert een link waarmee je je ontwerp kunt delen.

Social media

Fantastisch is ook de koppeling met je socialmediakanalen. Een echte tijdsbespaarder. Je hoeft je ontwerp dan niet meer op je eigen PC te downloaden en uploaden, maar je plaatst het ontwerp rechtstreeks in de planner voor social media. Uiteraard regel je eerst dat je socialmediakanalen gekoppeld zijn aan Canva. Dat staat superduidelijk uitgelegd en kan eigenlijk niet misgaan.

Ook nu ga je weer naar de knop delen, rechtsboven in je menu. Kies nu voor ‘Delen op sociale media’. Kies je kanaal om rechtstreeks te delen. En heb je de Pro versie dan kun je jouw ontwerpen ook Plannen.

Mailchimp

Heel blij ben ik ook met de verbinding met Mailchimp. Dat scheelt weer download- en uploadtijd. Kijk dus ook zeker eens bij meer en ontdek met welke programma’s Canva een koppeling heeft. Tip: kijk regelmatig want Canva is volop in ontwikkeling.

Bonustips

Ga je serieus met Canva aan de slag? Sluit je dan zeker aan bij de Canva support Groep NL door Ankie op Facebook. Ankie deelt dagelijks onwijs handige tips en tricks in haar Facebook-groep. Met haar bedrijf Graphic Avenue biedt ze bovendien hele gave opleidingen aan die ik gretig volg.

Sneltoetsen zijn fijn en gezond. Bij de FreeBeess vind je een nieuwe download van maar liefst 40 handige Canva Sneltoetsen. Meer sneltoetsen nodig? Kik in Canva rechtsonder op het vraagteken (Help-toets). Vul Sneltoetsen in bij het zoekvak en je krijgt een overzicht van alle beschikbare sneltoetsen in het programma.  

Snel en leuk!

Er is nog zoveel te vertellen over “hoe werk je met Canva”. Bijvoorbeeld hoe je overzicht bewaard door je ontwerpen handig te organiseren in mappen. Of ben je benieuwd hoe je met een druk op de knop een ontwerp naar jouw huisstijl omzet. Misschien wil je afscheid nemen van PowerPoint en je presentaties voortaan in Canva maken.

Wat je reden ook is… met een keukentafelsessie weet je na een uur Canva slimmer en/of beter te gebruiken.

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.