Je bent overtuigd van de voordelen van een contentkalender, maar je hebt nog geen idee hoe je dat nu slim aanpakt. In dit tweede deel inspireer ik je met de mogelijke inhoud. En ook krijg je antwoord op de vraag ‘Hoe maak ik een contentkalender?’
Wat zet ik in een contentkalender?
Een goede contentkalender bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Lees de inspiratielijst van belangrijke kolommen met hun voordelen. Uiteindelijk bepaal je zelf wat fijn werkt voor jou en je bedrijf. Dus wees lekker eigenwijs en kies wat voor jou werkt.
Doelgroep & doel
Je maakt geen content voor jezelf of omdat je niets anders te doen hebt. Begin dus met een korte notatie (bijvoorbeeld je persona) van je doelgroep. Vooral belangrijk als je meerdere doelgroepen bedient. Koppel ook een doel aan je content. Wil je informeren, converteren of vertrouwen opbouwen?
Call-to-action (CTA)
Wat wil je dat je doelgroep doet? Liken, reageren, een aankoop doen? Omdat je het doel al hebt bepaald, is dit een makkelijke stap. Denk aan abonneren op je nieuwsbrief, je volgen op een sociaal platform, downloaden van een miniproduct, opstarten van een salesfunnel of sturen naar een verkooppagina.
Thema/onderwerp/werktitel
Waar gaat de content over? Welke invalshoek kies je? Denk aan tips, een persoonlijk verhaal of een productlancering. Als je dit vooraf bepaalt, is het makkelijker informatie te vergaren en je content definitief uit te werken. De werktitel geeft ook al je invalshoek weer.
🎯 Zet de bucket-methode in voor een optimale contentstrategie en een continue inspiratie van onderwerpen.
Datum & kanaal
Wanneer plaats je de content? Denk aan specifieke dagen en tijden (consistentie werkt). Het optimale aantal updates varieert per kanaal, doel en budget in tijd/geld. Als drukke zzp’er zijn twee vaste momenten per kanaal per week een sterk uitgangspunt.
Waar publiceer je? Bijvoorbeeld Instagram, LinkedIn of je nieuwsbrief. Optimaliseer je content voor het gekozen kanaal.
💡 Je volgers volgen je waarschijnlijk op meerdere kanalen. Maak dus een slim schema met verschillende tijden en verspreid je content over de hele week.
Type content
Is het een blog, een video of een simpele post? Wees creatief en maak een smakelijk aanbod van verschillende contentsoorten. Zet dit bovendien slim in om content in meerdere vormen te delen. Maak bijvoorbeeld 10 losse updates van een lijstjesblog met 10 tips.
🎁 Twee toffe downloads als je wilt verdiepen: In dit “kookboek” vind je maar liefst 24 verschillende contentsoorten. En in dit e-book ontdek je praktische tips om bestaande content te hergebruiken of nieuw leven in te blazen.
Pro tips om je contentkalender nog sterker te maken
Om je contentkalender nog sterker te maken, volgen wat extra kolommen. Mijn advies? Gun jezelf de tijd om eerst aan het werken met een contentkalender te werken. Uitbreiden kan altijd nog.
- SEO Keywords: Doe onderzoek naar wat je doelgroep wil weten. En optimaliseer je content op deze zoekwoorden of zoekzinnen.
- Benodigde resources: Heb je iemand anders nodig voor bijvoorbeeld beeld of tekst? Noteer dan ook de deadline voor oplevering.
- Koppelingen: Hoe past je content in je jaarstrategie? Hier kun je bijvoorbeeld een onderverdeling maken in bewustzijn, overweging, aankoop. Inderdaad, hiermee bedoel ik de verschillende fases in de klantreis.
- Verwacht resultaat: maak je doel concreet en meet achteraf of je je doel hebt behaald. Analyseer en experimenteer om je doelgroep steeds beter te begrijpen en je conversie te versterken.
Een contentkalender maken in Excel
Excel is een prima tool om je contentkalender te maken. Werk je liever met een sjabloon? Google op contentkalender xlsx download. Er zijn veel gratis en betaalde formats beschikbaar. Als je zelf gaat bouwen in Excel werk dan met:
- Filters: denk vooraf na waarop je eventueel wilt filteren. Wil je bijvoorbeeld op enig moment alle Instagram-posts zien? Met een filter en een goed ingericht Excel-bestand krijg je dat in een paar klikken voor elkaar.
- Kleurcodes: maak je contentkalender visueel aantrekkelijk met kleuren. Gebruik eventueel de functie ‘voorwaardelijke opmaak’ om dit proces te automatiseren.
- Formules: laat Excel deadlines berekenen.
- Keuzelijsten: voor een consistente input. Bijvoorbeeld voor je doel of leg een koppeling met je blogcategorieën.
- Automatiseer waar mogelijk: Wist je dat je Excel kunt koppelen aan andere tools zoals Google Agenda of socialmediaplanners? Gebruik een tool als IFTTT of Zapier voor slimme combinaties of importeer je content rechtstreeks uit Excel naar je socialmediaplanner.
Zo doe ik het:
Ik werk met een simpele jaarkalender voor mijn blog en nieuwsbrief. Ik heb ervoor gekozen om het onderwerp van mijn blog ook het thema van mijn nieuwsbrief te laten zijn. Omdat mijn blogs vaak de basis zijn voor mijn socialmedia updates, plan ik die apart in. Op dit moment ben ik vanwege andere prioriteiten niet consistent zichtbaar op socialmedia.
🧑🎓 Wil je meer weten over slim werken in Excel? Kijk dan eens of een keukentafelsessie iets voor jou is.
Alternatieve tools voor je contentplanning
Krijg je de kriebels van Excel? Er zijn genoeg andere tools die je ook goed kunt inzetten voor je contentplanning. Denk aan Trello, Notion, Hootsuite, Canva Content Planner of bijvoorbeeld Later. Social Bee (socialmediamanagement tool) heeft ook een fijn systeem met ingebouwde contentplanner.
Conclusie: Profiteer van de kracht van een goede voorbereiding
Een contentkalender is jouw redder in nood, omdat je daarmee profiteert van de kracht van een goede voorbereiding. Werken met een contentkalender betekent betere resultaten, meer rust in je hoofd, tijd- of geldbesparing en consistent en resultaatgericht je zichtbaarheid vergroten.
Wanneer heb je echt een contentkalender nodig?
- Als je week vol zit met momenten “wat vergeet ik toch?”.
- Wanneer je je constant overweldigd voelt om relevante content te maken.
- Als je je kostbare content nog niet optimaal inzet.
Belangrijk is je contentkalender goed af te stemmen op je doelen. Zie je wel het belang van contentmarketing in, maar moet je er niet aan denken dat je dat allemaal zelf doet? Plan dan eens een gesprek in. Dan kijken we samen of we een winnende combinatie zijn.
Eerste deel gemist? Lees hier waarom een contentplanner je redder in nood is.
Fotocredits: Canva Pro bewerkt
Vraag, reactie, suggestie of opmerking?
Mail Vlinderss.