Vlinderss draait om haar klanten. Regelmatig zet ik zo’n enthousiaste gedreven professional in het zonnetje. En natuurlijk vraag ik tips waar jij ook iets aan hebt. Dit keer een podium voor Annemarie Timmermans, eigenaar van Camina.
Ik ontmoette Annemarie Timmermans in een kerk; een gezegende eerste kennismaking. We deelden een VIP-tafel bij de opening van het project Luctor et Emergo van beeldentovenaar Flier! Een vrouw met flair was mijn eerste gedachte. Bij onze tweede ontmoeting deelde Annemarie haar levensverhaal met me. Ik werd er stil van. Dat een mens zoveel ellende moet doorstaan en nog steeds zo’n levenskracht uitstraalt, dat is bewonderenswaardig. Niet verwonderlijk dat veiligheid haar expertise is. Lees je mee?
Je bedrijf heet Camina. Wat betekent dat?
Camina is Spaans en betekent letterlijk ‘wandel!’. Voor mij staat het voor in beweging komen. Elkaar tegenkomen en besluiten om al dan niet samen iets te doen om vervolgens ieder weer een eigen weg te lopen. Dat ‘samen iets doen’ zijn trainings- en begeleidingstrajecten op het gebied van (persoonlijk) leiderschap en veiliger en gezonder werken.
Waar komt jouw enorme passie voor veiligheid vandaan?
Dat heb ik me lange tijd afgevraagd. Inmiddels is het duidelijk dat twee ervaringen die enorme passie voeden.
- Een verkeerde diagnose na een elleboogbreuk resulteerde in een arm die het niet meer zo goed doet. Het maken van die fout lag aan de groepsdynamiek van dat moment. Er was sprake van informeel leiderschap en onzekerheid van deskundige mensen, die daardoor de informele leider niet tegen durfden te spreken.
- Zo’n vijf jaar kreeg ik te maken met stalking en ex-partnergeweld. Een vreselijke periode die mijn leven vulde met angst en onveiligheid.
Natuurlijk wist ik al dat angst en onzekerheid van invloed zijn op je beslissingen. Tijdens mijn herstel (alweer ruim vijf jaar geleden) ontdekte ik hoe groot die impact werkelijk is. Daarna besloot ik om me op het gebied van veiligheid alleen nog maar met gedrag en bedrijfscultuur bezig te houden. Ik ben nu nog meer gedreven om mensen te inspireren om in beweging te komen. Zodat ze er met elkaar voor te zorgen dat iedereen ’s avonds weer gezond en wel thuiskomt.
Overigens ben ik inmiddels helemaal blij met mijn twee verschillende armen en ben ik na die nare periode nog blijer en gelukkiger geworden.
“Uitvoerenden voeren het werk daadwerkelijk uit. Alle anderen in een organisatie zorgen er voor dat ze dat zo goed en zo veilig mogelijk kunnen doen.”
Annemarie Timmermans is erkend trainer “One Minute Coaching”. Waarom die combinatie?
One Minute Coaching is geen regulier coachingstraject met meerdere sessies van een uur of meer. Het is een positieve en concrete methode waarbij je leert om je eigen mentale stemmingen te managen en die van anderen te beïnvloeden. Binnen een minuut en zonder op de inhoud in te gaan. Je leert om sneller in te spelen op veranderingen en wordt mentaal veerkrachtiger. Daardoor presteer je beter onder alle omstandigheden.
In mijn vakgebied weten we uit onderzoek dat emoties -onze mindset- een belangrijke oorzaak is bij het ontstaan van incidenten of het (laten) bestaan van gevaarlijke situaties. Hoe beter je daarmee omgaat, hoe effectiever je je medewerkers en collega’s beïnvloedt en des te groter de kans dat iedereen ’s avonds gezond en wel thuiskomt. Bovendien gaat er minder mis en nemen je faalkosten af. Een prachtige dubbele winst dus.
Sinds kort ben je ook als spreekster te boeken. Wat voor soort lezingen geef je?
Het centrale thema van mijn lezingen is: Veilig voelen, veilig zijn en veilig doen.
Wie zich veilig voelt, durft het goede te doen voor zichzelf én voor anderen. Of je nu directeur of uitvoerende bent, leidinggevende of stafmedewerker, je bent allemaal mens. De sleutel is van je kwetsbaarheid je kracht te maken. Iedere keer opnieuw. Dat gaat niet vanzelf, daar moet je echt zelf wat voor doen. Daarin investeren is enorm de moeite waard!
Ik vertel vanuit mijn eigen persoonlijke en professionele ervaringen over thema’s als risicodenken, preventie, stalking en ex-partnergeweld, communicatie, mentale veerkracht en mentale weerbaarheid. Het doel van mijn lezingen? Ik wil mensen inspireren dat het zo de moeite waard is om je angst en onzekerheid te overwinnen om het goede te kunnen doen en je passie te volgen.
Voor welke doelgroep zijn lezingen van Annemarie Timmermans interessant?
De doelgroepen van Annemarie Timmermans zijn heel divers: bedrijven en organisaties, beroepsgroepen zoals veiligheidskundigen en andere arboprofessionals, politie/justitie, hulpverleners en belangenorganisaties.
Heb je een concrete zoekvraag?
Ja, die heb ik wel. Mijn hart ligt bij het MKB. Ik heb al enige tijd een aanpak in gedachten om het voor MKB-bedrijven financieel aantrekkelijk te maken om óók aan de slag te gaan met veilig gedrag en veiligheidscultuur. Ik zoek 10 open-minded ondernemers met lef die graag meedoen met een pilot.
Directeuren of DGA’s van bedrijven met maximaal 50 medewerkers die zich regelmatig afvragen hoe ze veiliger en gezonder kunnen werken. Niet door het handboek te verbeteren of nog meer procedures te maken maar door leiderschap met een focus op veiliger en gezonder werken. De pilot bestaat uit drie bijeenkomsten met een interval van een maand. Je ontvangt training en coaching van mij en er is volop gelegenheid om ervaringen te delen met je collega-ondernemers. Zo houden we het heel praktisch. En natuurlijk geldt: what happens in the group, stays in the group.
Noot: Neem contact met Annemarie op als je meer informatie wenst of jezelf wilt aanmelden voor de pilot.
5 tips van Annemarie Timmermans op het gebied van veiligheid?
- Besef dat niemand een ongeluk wil. Echt niet. Besef dat ook als er wat misgegaan is in het bedrijf. Veroordeel niet, maar onderzoek en leer. En weet dat er altijd meerdere oorzaken zijn.
- Ongelukken gebeuren; door de waan van de dag en simpelweg omdat we mens zijn. Je hebt elkaar nodig om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te maken. Praat met elkaar, openhartig en oplossingsgericht. Complimenteer de ander over wat goed gaat en spreek elkaar respectvol en inspirerend aan als dat nodig is.
- Veiligheid zit echt in heel kleine hoekjes! Focus niet alleen op de meest gevaarlijke situaties. Wees ook alert op simpele dingen. Denk aan rommel waardoor de kans op vallen stijgt. Of het ontstaan van een rugblessure door te zwaar tillen.
- Onderzoek ieder incident waarbij je denkt: ‘oef, dat had veel erger kunnen aflopen’. Kijk naar achterliggende oorzaken. Een goede en eenvoudige methode hiervoor is het Lateiner systeem (ook wel dominotheorie genoemd).
- Ben jij een leider? Dan lig je altijd onder het vergrootglas. Als je iets doet dat onveilig is of tegen de regels ingaat, dan is er altijd iemand die dat ziet. En dat heeft nieuwswaarde in je bedrijf. Want als jij het doet, dan mogen zij dat ook. Maanden, zo niet jaren van werken aan veiliger gedrag doe je zo in een keer teniet. Wees echt het braafste jongetje of meisje van de klas! Ontdek je iets dan onzin is en beter kan? Geweldig! Verander dat. En ondertussen…wees nog steeds dat braafste jongetje of meisje.
Welke 3 boeken maakten voor jou een verschil?
O jee, wat een vraag! Ik lees mijn hele leven al zoveel, er zijn zoveel boeken waar ik iets moois uit gehaald heb voor mezelf. De eerste 3 die boven komen:
- De angst voor vrijheid, Erich Fromm – 1980 Het boek is in 1980 geschreven en beschrijft de vlucht in autoritarisme, destructivisme en conformisme.
De titel zegt het. Ik las het in 1980 voor een werkstuk over het fascisme. Het is nog steeds ontzettend actueel. - Human error, James Reason – 1990
Dit boek, dat ik in 1992 voor het eerst las, gaat over de gedachte dat verhoging van het veiligheidsniveau in een organisatie alleen maar bereikt kan worden door beter te begrijpen waarom mensen fouten maken. - The motivation manifesto, Brendon Burchard – 2014
Ik las Section One: On human nature – Freedom, fear and motivation toen ik nog volop bezig was om mijzelf opnieuw terug ‘te laten zien’. Ik weet nog heel goed dat het lezen ervan mij geruststelde en tegelijkertijd enorm inspireerde.
En de laatste vraag: welke tips heb je voor ondernemers?
- Doe niets waar je niet achter staat en stop met dat wat niet meer voor je werkt.
- Laat je geregeld een spiegel voorhouden maar wees ook eigenwijs genoeg om je eigen pad te blijven lopen.
- Durf kwetsbaarheid te laten zien. Niemand is 100% succesvol. We falen allemaal. In dat falen zitten onze belangrijkste lessen. Je verhaal delen is goed voor jezelf want delen is helen en inspirerend voor anderen.
- En ten slotte: er is meer dan werk alleen. Zorg dat je leuke dingen blijft doen, voor jezelf en met je naasten.
Meer weten over Annemarie Timmermans en Camina?
- Bezoek de website Camina.
- Connect met Annemarie op LinkedIn.
- Boek haar als spreekster via sprekersbureau Zij spreekt
- Aanmelden voor de pilot? Neem contact op met Annemarie.
Smaakt naar meer?
Vond je dit interview met Annemarie Timmermans interessant? Wil jij een keer per maand Vlinderss in je mailbox ontvangen? Een e-mail vol handige tips om je ondernemend en werkzame leven een stuk simpeler te maken? Met 4 winacties per jaar én informatie die ik alleen in Vlinderss in je mailbox deel?
Vraag, reactie, suggestie of opmerking?
Mail Vlinderss.