Op 12 oktober om 8:36 plaatst een collega VA een berichtje in onze Facebookgroep VA Lab NL. De Faceboekgroep is opgericht door Thamara Zijlstra van Blueberry Dynamics. Het is een besloten groep voor ambitieuze, nieuwe en gevestigde virtueel assistenten. We delen alles met betrekking tot onze VA business: successen, mislukkingen, tips, ervaringen, cases en tools. Alles waarmee we elkaar versterken of waarvan onze klanten profiteren. Het bericht ging over een oproep om een videopitch in te sturen voor een VA-klus. Het leidde tot onderstaand blog dat als co-productie van VA Lab NL tot stand gekomen is.
Videopitch voor Virtual & Personal Assistants? Doe jij mee aan deze nieuwe trend?
Het lijkt wel of er een trend begint te ontstaan waarbij we als VA of PA gevraagd worden om onszelf voor te stellen in de vorm van een video om op deze manier mee te (kunnen) dingen naar een opdracht.
Is een videopitch het nieuwe solliciteren voor virtual & personal assistants? We legden deze vraag voor aan collega VA’s en PA’s. Daar hebben zij dus een duidelijke mening over! Een aantal reacties:
“Ik vind het persoonlijk te verschrikkelijk voor woorden en doe er niet aan mee. Het doet mij eerder denken aan een soort uitverkiezing of spel: Wie wordt de nieuwe VA van huppeldepup? Stel jezelf voor; presenteer jezelf op een ludieke wijze, en misschien, heeeeel misschien, aan jou de eer om mij van dienst te zijn. Hmmm… als ik een loodgieter of een boekhouder nodig heb, dan ga ik ze toch ook niet vragen om een videopitch of een voorstel te doen voor mijn agendabeheer?”
“Wat is er mis met het aloude gesprek onder het genot van een kopje koffie? Of minstens een Skypegesprek. Persoonlijk denk ik dat interactie de beste graadmeter is voor een goede samenwerking.”
“Dat je in de creatieve sector origineel moet zijn begrijp ik heel goed. En dat je creativiteit verwacht van wie voor je werkt ook. Maar je huurt een VA in om zaken te stroomlijnen, te organiseren en te structureren. Wij worden ingehuurd voor orde in de chaos. Niet om ontzettend origineel, grappig, creatief of spitsvondig te zijn.”
“Ik heb heus wel een pitch, maar die presenteer ik liever live in plaats van een videopitch. Daarnaast heb ik referenties, die voor de functie van VA zwaarder zouden moeten wegen dan ons voorkomen op het scherm, waarbij spontaniteit ver te zoeken is.”
Virtual Assistants: to videopitch or not to videopitch?
Steeds vaker wordt er gevraagd om een video te maken van een minuut of drie met daarin wie wij zijn, wat wij doen en waarom we die opdracht graag willen. Om die vervolgens te delen op social media al dan niet met een hashtag. Opvallend genoeg komt dit verzoek vaak van mensen die zelf ontzettend creatief zijn en daar hun werk van hebben gemaakt.
Maar waar huur je een VA of PA voor in? Toch niet om net zó creatief te zijn? Een VA of PA is je back up achter de schermen niet op het scherm! Van een VA of PA mag je verwachten dat deze in staat is om mee te gaan in de gedachtegang van de al dan niet creatieve opdrachtgever. En om deze gedachten vervolgens om te zetten naar concrete acties. Dat vraagt om flexibiliteit, inventiviteit en creatief inzicht. Gaat het niet een brug te ver als je van VA’s en PA’s ook verwacht dat ze in staat zijn om complete filmpjes in elkaar te zetten om een opdracht te krijgen?
Echter, misschien worden we wel uitgedaagd om wat minder virtueel te zijn. Meer zichtbaar. En zijn het onze opdrachtgevers, jij dus, die nu verlangen om buiten onze virtuele comfortzone te stappen. Het is natuurlijk als potentiele opdrachtgever een mooie manier om de tools in te zetten waar je dagelijks mee werkt en waar jij wilt dat je (toekomstige) VA bij gaat ondersteunen.
Maar misschien zijn we er gewoon nog niet helemaal aan toe, deze nieuwe vorm van het generen van opdrachten. Voor VA’s en PA’s blijft het belangrijk om een klik te maken met diegene waar je mee gaat samenwerken. Wij worden zo ontzettend onderdeel van jouw bedrijf dat die klik er moet zijn. De vraag blijft nu: to videopitch or not to videopitch?!
Ben jij op zoek naar een serieuze back up voor jouw bedrijf? Een VA of PA die jou gaat ondersteunen om je bedrijf te laten groeien?
- Schrijfcredits: dit blog is tot stand gekomen in een co-writing van: Judith Hompe, Wendy Edens, Danielle Molenaar en Marjolein van der Linden
- Illustratiecredits: Danielle Molenaar
Waarom ik (nog) niet videopitch
De problemen die ik met de videopitch heb zijn de volgende:
- Gelijkwaardigheid. Draai het eens om. Stel dat jij als opdrachtgever een videopitch moet inleveren voordat wij samen gaan werken? Voelt vreemd toch? Als virtueel assistent ben ik ondernemer, geen werknemer. Jij bent mijn opdrachtgever, niet mijn werkgever. Daar zit geen hiërarchische lijn in. Een videopitch voelt als een sollicitatie voor mij. Kies mij omdat ik de beste oplossing ben voor jouw probleem, niet omdat ik van het scherm af spetter.
- Het past niet bij mij. Ik kan tijdens een fotoshoot al niet serieus blijven. Geen podium voor mij. Ik ben vreselijk perfectionistisch, dus ik ga niet zelf een videopitch opnemen. Het alternatief -uitbesteden aan een professional zoals John Links van Linksmedia of Elisabeth Griffioen – de Videovakvrouw– gaat wel erg ver om een opdracht te krijgen. Tenzij het een miljoenenopdracht is natuurlijk. Hell, dan huur ik zelfs een body double in.
- Mijn grootste probleem is dat we elkaar zo kopiëren. Ooit was een visueel ingesteld iemand zo creatief om op deze manier VA’s uit te nodigen zich voor te stellen. Een leuk en origineel idee. Dat paste bij de opdrachtgever en vast ook bij de VA die ze gekozen heeft. Top, jaloersmakend innovatief. En dan gaat “de kudde” ermee op de loop. Dat is klakkeloos kopiëren. Funest voor kwaliteit. Kijk naar de hoeveelheid webinars of challenges die je om je oren vliegen. Daar zitten echt nepinars tussen, die zonde van je tijd zijn. En om nu van alles een challenge te maken… Ik organiseer de 30-dagen geen challenge-challenge. Opgeven is verliezen :-).
Videopitch… als het bij je past om zo een VA of PA te selecteren, doen. Als jij als VA of PA het leuk vindt om te videopitchen, zeker doen. Laten we vooral blijven vernieuwen, creatieve dingen bedenken, alles uit de technische mogelijkheden halen maar stoppen met als schapen blind achter elkaar rennen. Blijf jezelf: dan weet je zeker dat je uniek en origineel bent.
Smaakt naar meer?
Wil jij een keer per maand Vlinderss in je mailbox ontvangen? Een e-mail vol handige tips om je ondernemend en werkzame leven een stuk simpeler te maken? Met 4 winacties per jaar én informatie die ik alleen in Vlinderss in je mailbox deel?
Vraag, reactie, suggestie of opmerking?
Mail Vlinderss.