De VA; status, aanzien of gewoon slim?

Ik keek vroeger altijd enorm op tegen vriendin L. die een goede job had als manager bij een uitzendorganisatie en een secretaresse had. ‘Geen eigen secretaresse hoor,’ lachte ze quasi verontschuldigend, om er dan snel achteraan te zeggen ‘maar dat komt nog wel!’

En ze heeft gelijk gekregen. Althans, inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf én een VA. Toen we laatst samen gingen lunchen zei ze: ‘Een eigen secretaresse? Nee joh, ik moet er niet aan denken. Een VA geeft mij alle vrijheid en ik heb tóch altijd back-up op maat.’

Alles zelf doen

Ik ben altijd nieuwsgierig naar de beweegredenen van ondernemers om wel of niet voor een VA te kiezen. Dus vroeg ik nog even door waarom ze van gedachten was veranderd.

Ze vertelt hoe ze gewend was om bepaalde taken door de afdelingssecretaresse te laten doen. ‘Toen ik voor mezelf begon, moest ik ineens zélf die bos bloemen voor een jarige klant bestellen. De telefoon te pas en te onpas aannemen, mijn mail scannen en beantwoorden, de planning bewaken…’

Ik knik begrijpend, want ooit deed ik ook alles zelf.

Nooit meer te druk

‘Bij mij viel het kwartje pas toen ik ‘Nooit meer te druk’ las van Tony Crabbe.’ L. vertelt dat ze – dankzij dat boek – inzag dat ze op deze manier nooit de focus zou kunnen bereiken die ze gewend was toen ze nog taken kon delegeren. ‘Volgens Crabbe is druk zijn een keuze. Sinds ik zijn boek heb gelezen, eet ik ’s morgens eerst de kikker, neem ik veel vaker pauze én ben ik een stuk productiever.’ Deze methode ‘eat that frog’ van Brian Tracy is perfect als je last hebt van uitstelgedrag. In het kort: begin je dag met de taak waar je het meest tegenop ziet. Ik knik begrijpend, want dit is een van de methodes die ik ook toepas om 80 minuten uit een uur te halen.

L. gaat verder met haar verhaal ‘Mijn hoofd liep constant over. Er komt zoveel kijken bij ondernemen. Neem nu marketing, super tijdrovend. En omdat mijn hart daar niet ligt slurpen die taken bovendien energie, dat moest anders!’ Dus ging ik op zoek naar een VA. Voor mij was het belangrijk om iemand te vinden die exclusief voor mij werkt en 24/7 voor me klaarstaat.

‘En hoe heb je haar gevonden?’ ‘Haar?’ ze lacht geamuseerd. ‘Hem!’

Een brutaal mens…

L. is goed in verhalen vertellen, dus ze vertelt in geuren en kleuren hoe ze aan een hotelbalie stond te wachten achter een dame die vóór haar wilde uitchecken. De dame gaf bij de balie een visitekaartje af en zei: ‘Mijn VA zorgt voor de rest.’

‘Ze was de draaideur nog niet door en daar kwam hij al aan. Met een rolkoffer en een grote Chaneltas die duidelijk niet van hem was… Toen hij had uitgecheckt en een volgende zaalreservering had gemaakt, heb ik hem gewoon aangesproken’, vertelt L. ‘We hebben een kop koffie gedronken en the rest is history.’

Tja, een brutaal mens heeft de halve wereld!

L. legt een visitekaartje op tafel van haar bedrijf, met zijn naam erop. ‘Hij levert belachelijk goed werk, is een perfecte aanvulling voor mij, want we zijn totaal verschillend en wat ik écht grappig vind… het noemen van je VA opent deuren. Blijkbaar geeft het je toch een bepaalde status.’

Ze wordt onderbroken door de telefoon en knikt veel betekenend (als je het over de duvel hebt!). Ze stemmen snel wat zaken met elkaar af en ik kan horen dat ze als een echt team samenwerken.

Niet statusgevoelig

Als ik even later in de auto zit, denk ik nog even over haar status-opmerking na. Zelf ben ik niet bijzonder statusgevoelig. Ik geef niets om dure telefoons, exotische vakanties of een groot huis.

Ik kom tot de conclusie dat status voor mij te veel te maken heeft met mensen die tegen je op zien. Het heeft te maken met aanzien. En status is ook iets wat je ‘hoog’ moet zien te houden.

Mijn ervaring is toch anders: ik zie mensen die met een VA werken vooral als slimme mensen (ik dus ook, woeha!). Als ondernemers die behoefte hebben aan meer tijd. Of juist waarde hechten aan gemak en zekerheid. Maar toch snap ik wel wat ze bedoelt als ik half hardop zeg: mijn VA regelt dat verder.

Nooit meer druk

Drie dagen later valt er een pakketje op mijn deurmat. Het is het boek van Tony Crabbe met een kaartje erbij. ‘Als je dit gelezen hebt, zeg je nooit meer dat je het druk hebt. Kus, L.’

Ik herken haar handschrift. Zij heeft het begrepen: persoonlijke dingen laat je niet aan je VA over en doe je gewoon zelf.

Zelf ervaren wat een VA voor jou kan betekenen?

Trakteer jezelf op een Vlinderss cadeaukaart. Ook een super origineel cadeau om aan een zakelijke relatie te geven.

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.