twijfelwoorden

Actief schrijven: vermijd het gebruik van twijfelwoorden

Actief schrijven maakt jouw tekst leesbaarder en zorgt voor meer overtuiging. Een goede, overtuigende tekst maakt de lezer eerder bereid jouw product/dienst te kopen. Eerder schreef ik al dat het achterwege laten van hulpwerkwoorden ervoor zorgt dat een tekst actiever en overtuigender wordt. In dit blog besteed ik aandacht aan (het achterwege laten van) twijfelwoorden.

Wat zijn twijfelwoorden?

Twijfelwoorden zijn net als hulpwerkwoorden overbodig. Zoals de naam al doet vermoeden: deze woorden zorgen voor onzekerheid en maken je tekst zwakker. Zaai je twijfel? Dan zul je ook twijfel oogsten.

De meest gebruikte twijfelwoorden zijn:

  • Misschien
  • Wellicht
  • Eventueel
  • Mogelijk
  • Waarschijnlijk

Een aantal voorbeelden

Zoals gezegd maken twijfelwoorden een zin zwakker en minder overtuigend. Beter is het dus om het gebruik van deze woorden achterwege te laten.

Oordeel zelf maar:

Misschien kunt u in uw geval het beste voor abonnement x kiezen.
In uw geval kunt u het beste voor abonnement x kiezen.

Misschien? Grote kans dat ik het abonnement niet ga afnemen. De verkoper lijkt volgens mij zelf niet eens te weten wat het beste abonnement voor mij is.

Ik kan wellicht binnen twee werkdagen een tekst opleveren.
Ik lever binnen twee werkdagen een tekst op.

Wellicht? Wat mij betreft veel te onzeker. Te veel twijfel. Ik ben dan ook niet geneigd deze persoon in te schakelen.

Als het uitkomt, kan ik eventueel morgen bij u langs komen.
Als het uitkomt, kom ik morgen bij u langs.

Eventueel? Dit wekt bij mij de indruk dat het nog niet zeker is dat er langsgekomen kan worden. Alsof dat nog ergens anders van afhangt.

Mogelijk is het probleem morgen opgelost.
Het probleem is morgen opgelost.

Mogelijk? Dat zal dus afwachten worden. Het kan dus zomaar zijn dat ik morgen nog steeds met hetzelfde probleem zit.

Waarschijnlijk heb ik de oorzaak van uw probleem gevonden.
Ik heb de oorzaak van uw probleem gevonden.

Waarschijnlijk? Ik hoor toch graag dat er zeker weten een oplossing voor mijn probleem is gevonden. Met waarschijnlijk kan ik niet zoveel.

twijfelwoorden

Toch?

We plakken ongemerkt best vaak het woordje ‘toch’ achter onze zinnen. Ook dit woord maakt jouw uitspraak zwakker. Alsof je de andere persoon vraagt te bevestigen wat je net hebt gezegd. Niet echt overtuigend, toch??

Probeer dit woord dus zo min mogelijk te gebruiken. Hoe? Word bewust van het gebruik van twijfelwoorden bij jezelf en bij anderen. Door het gebruik van deze woorden (en het effect ervan) te herkennen, zul je deze twijfelwoorden vanzelf minder gaan gebruiken. En door actief te schrijven zonder twijfel bereik jij het gewenste doel en resultaat!

Geen blog meer missen?
Schrijf je dan hieronder in en ontvang Vlinderss in je mailbox.

Photo Credits: Canva Pro

Vraag, reactie, suggestie of opmerking?

Mail Vlinderss.